Biyomedikal Mühendisliği Nedir? Ne İş Yapar?
  1. Anasayfa
  2. Mühendislikler

Biyomedikal Mühendisliği Nedir? Ne İş Yapar?

Biyomedikal mühendisliği, biyoloji ve tıp alanındaki sorunları çözmek, olası hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılacak tıbbi donanım ve malzemelerin geliştirilmesiyle ilgilenen bir mühendislik dalıdır. Sağlık alanında kullanılan teknoloji her gün değişmekte ve gelişmektedir, dolayısıyla Biyomedikal Mühendisleri de tıp ve teknolojiyi birleştiren bu bölümde sürekli yenilikleri takip etmek durumundadır.

Biyomedikal Mühendisliği Dersleri

Biyomedikal Mühendisliği de diğer mühendislik bölümleri gibi 4 yıllık bir bölümdür. Ders programı içeriğinde Fizik, Kimya, Matematik, Biyoloji gibi temel mühendislik derslerinin yanı sıra Temel Programlama ve Algoritmalar, Teknik Çizim, Medikal Fizik, Biyomedikalde Elektrik Devreleri ve Elektronik, Biyomedikal Modelleme, Medikal Görüntüleme, Mikroişlemci ve İnsan Fizyolojisi gibi dersleri de almaktadır. Yani aslında Elektrik ve Programlama derslerinin yoğun olduğu bir bölümdür, bu yüzden Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümüyle de çift anadal yapan çok fazla öğrenci vardır.

Biyomedikal Mühendisliği bölümünde seçilebilecek seçmeli bölüm dersleri de aşağıdaki gibidir:

  • Biyomalzeme
  • Biyomekanik
  • Manyetik Rezonans Görüntüleme
  • Biyomedikalde Elektromanyetik Alan ve Dalgalar
  • Biyomedikal ve Dental Dolgu Malzemeleri
  • Ortopedik Dolgu Malzemeleri
  • Biyomedikalde Modern İlaç Taşıma Sistemleri
  • Medikal Robotik
  • Medikal Sensörler
  • Medikal Görüntüleme

Biyomedikal Mühendisliği Mezunu Ne İş Yapar? Nerelerde Çalışır?

Biyomedikal Mühendisliği alanından mezun olan bireylere “Biyomedikal Mühendisi” adı verilir. Biyomedikal Mühendisleri tıp ve mühendislik tabanlı çok sayıda alanda iş olanaklarına sahiptirler.

Biyomedikal mühendisleri aldıkları eğitimle birlikte; medikal cihaz tasarımı ve imalatı, yapay organlar, diş ve kemik dolguları, sağlık ortamlarındaki bilgisayar ve elektronik sistemlerin kurulması, radyoloji cihazları ve radyoloji görüntülerinin uygun formatta işlenmesi, kan analizi sensörleri ve bu sistemlere benzer tıbbi görüntü cihazlarının tasarlanması ve üretilmesi gibi alanlarda çalışabilir. Biyomedikal mühendisleri en güncel olarak da tanı ve tedavide faydalı olabilecek robotik cihazların geliştirilmesinde önemli rol oynarlar.

Günümüzde Biyomedikal Mühendisliği mezunu kişiler medikal ürünlerin satış ve pazarlama, ihracat gibi bölümlerinde de çalışmaktadır.

Son zamanlarda Covid-19 salgını sebebiyle Biyomedikal Mühendisliği eskisinden daha çok ilgi duyulmaktadır. Aslında Biyomedikal Mühendisleri uzun süredir var ama ülkemizde bu alandaki araştırma- geliştirme ve ürün- geliştirme gibi kavramlar yeni yeni gelişmekte ve asıl amaç yerli ürünler üretip ithalatı azaltmaktır. En basitinden Covid-19 testinde kullanılan “Swab çubuğu” ürünlerinin üretimi veya test süresini kısaltmak, test metodunu değiştirmek gibi konular Biyomedikal Mühendisliği’nin gündem konularındandır.

Sağlık hepimiz için vazgeçilmez olduğundan bu alanda doğabilecek gelişmeler de sonsuzdur ve sağlık sorunlarına yeni ve pratik çözümler üretmek için Biyomedikal Mühendislerine hep ihtiyaç olacaktır.

Kaynak: [1]

Bu Yazıya Yorumunuz Ne?
  • 0
    harika_
    Harika!
  • 0
    g_zel_erik
    Güzel İçerik
  • 0
    d_nd_r_c_
    Düşündürücü

] }

Yorum Yap

Yorumlar (2)

  1. merhaba sizce kocaeli nde bu bölümü okumalı mıyım iş bulma konusunda zorlanır mıyım

    • Okumanızda herhangi bir sakınca yok. Önemli olan nasıl üniversite süresince kendinizi ne kadar geliştirdiğiniz. Mühendislikte işler bu şekilde ilerliyor.

Yorum Yap