Yazıdaki Başlıklar
Enerji Sistemleri Mühendisliği Nedir?
Enerji sistemleri mühendisliği, enerji sektöründe enerjinin kaynağından son kullanıcıya kadar tüm akışlarını kontrol eden ve süreçleri yönetebilen, mühendislik becerileri kazanmış kişilere verilen unvandır. Enerjinin her geçen gün değer kazandığı günümüzde enerji sistemleri mühendisliği de gittikçe önem kazanmaya başlamıştır. Enerji kaynaklarının üretilmesi, iletilmesi, dağıtılması ve enerji verimliliğinin başarılı bir şekilde yönetilmesi de enerji sistemleri mühendisliği kapsamına girmektedir.
Enerji sektörü, dünyada üzerinde oldukça önemli olan bir sektördür. Birçok ülkenin gelişmek için enerji kaynaklarına ihtiyacı vardır. Bu nedenle de enerji sistemlerinin yönetilmesi, verimli kullanılmasına hayati önem verilmektedir. Ülkemizde dört yıllık bir bölüm olan enerji sistemleri mühendisliği geniş bir iş imkanına sahiptir.
Enerji Sistemleri Mühendisliği İş İmkanları
Enerji sistemleri mühendisleri enerji ile ilgili her sektörde iş bulabilmektedir. Gerek özel sektörde gerekse de kamu kurumlarında birçok enerji sistemleri mühendisliği istihdam edilmektedir. Bu nedenle de bölüme yoğun talep vardır.
- EPDK
- Maden Tetkik Enstitüsü
- Bor Sektöründe
- Elektrik İdarelerinde
- Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanlığında
- Özel Sektörde
Enerjinin giderek daha fazla ülkemizde önem kazanması nedeni ile enerji sistemleri mühendisliği giderek daha fazla önem kazanan bir meslek dalı olarak ön plana çıkmaktadır.
Enerji sistemleri mühendisliği iş imkanları açısından enerjinin verimli kullanılması, yeni enerji kaynaklarının açığa çıkarılması, enerjinin iletilmesi süreçlerinin yönetilmesi gibi farklı alanlarda iş imkanlarına sahiptir. Enerji ile ilgili her türlü iş kolunda önemli görevler üstlenen enerji sistemleri mühendisliği mezunları genellikle büyük enerji firmalarının saha operasyonlarında ve kontrol, üretim süreçlerinde istihdam edilmektedir
Enerji Sistemleri Mühendisliği Ne İş Yapar?
Enerji sistemleri mühendisliği ne iş yapar sorusuna verilebilecek en iyi cevap bu bölüm mezunlarının enerji sistemlerinin kullanılması ve yönetimi ile ilgili işler yaptığını söylemektir. Enerji kaynaklarının çevreye zarar vermeyecek şekilde maksimum kar ve verimlilik ile kullanılması da bu mühendislik alanı içerisine girmektedir. Sektörün verimlilik esaslı çalışmalarında enerjinin arz ve güvenliğinin sağlanmasında da önemli görevler üstlenen enerji sistemleri mühendisleri, enerji üretim tekniklerinin iyileştirilmesi, mevcut tekniklerin yerine yenilerinin eklenmesi, enerji nakil sırasında yaşanan kayıpların minimize edilmesi aşamalarında da görev almaktadırlar.
Enerji Sistemleri mühendisleri gerek hesaplamalar yaparak, gerekse de simülasyon programları kullanarak, verimliliğin en üst seviyeye çıkarılması için çaba gösterirler. Hazırladıkları hesaplamaları bir rapor halinde sunarak kalite ve kontrol süreçlerinde etkin bir şekilde faaliyet gösterirler. Hali hazırda kullanılan sistemlerin yanı sıra yeni enerji sistemlerinin verimliliği ile ilgili çalışmalar gerçekleştirirler. Yenilenebilir enerji kaynakları, iklimlendirme çalışmaları gibi farklı alanlarda geniş bir iş tanımı içerisinde hareket eden enerji sistemleri mühendisliği mezunları, enerjinin taşınmasından verimli bir şekilde kullanılmasına varıncaya değin bir dizi görevde önemli roller üstlenmektedirler.
Enerji Sistemleri Mühendisliği Maaşları 2021
Enerji sistemleri mühendisleri özel sektörde ve devlet kurumlarında hizmet verebildiklerinden dolayı maaşlarında değişimler görülebilmektedir. Özel sektörde tecrübe ve çalışma şartlarına bağlı olarak maaşların değiştiği, özellikle tecrübe kısmı ile maaşların önemli oranda arttığı söylenebilir. Bunun yanında en düşük mühendis maaşı 3500-4000 TL aralığındadır.
Enerji sistemleri mühendisliği maaşları 2021 yılı için kamu kurumlarında 5000 TL altında olmaz iken, özel sektörde bu miktarın üstünde ve altında maaşlar görülebilmektedir. Maaşların belirlenmesinde çalışılan yıl, edinilen tecrübe ve iş deneyimi de maaş unsurlarını etkileyen önemli parametreler arasındadır. Sektörde aynı zamanda yurt dışı istihdam olanakları da bulunduğundan daha yüksek maaşlar almak mümkündür. Yurt dışında istihdam edilen enerji sistemleri mühendisliği mezunları Türkiye ortalamasının en az iki katı kadar maaş alabilirler.
Enerji Sistemleri Mühendisliği Dersleri
Her üniversite kendine göre müfredat programı belirleyerek 4 yıllık lisans eğitimini tamamlamaktadır. Enerji sistemleri için bu müfredat şu şekildedir.
- Enerji Sistemleri Mühendisliğine Giriş
- Bilgisayar Destekli Teknik Çizim
- İş Sağlığı ve Güvenliği
- Yenilenebilir Enerji Kaynakları
- Bilgisayar Programlama
- Termodinamik
- Isı Kütle Transferi
- Mühendislik Ekonomisi
- Statik
- Mühendislikte İstatistik
- Mühendislikte Sayısal Yöntemler
- Malzeme Bilgisi
- Temel Elektrik-Elektronik
- Akışkanlar Mekaniği
- Jeotermal Enerji ve Sistemleri
- Doğal Gaz ve Sistemleri
- Ölçme Tekniği
- Enerji Sistemlerinin Modellenmesi ve Simülasyonu
- Isıtma Sistemleri
- Hava Kirliliği ve Kontrolü
- Karbon Ekonomisi ve Piyasaları
- Kömür Bilimi ve Teknolojisi
- Rüzgar Enerjisi ve Sistemleri
- Enerji Uygulamaları Laboratuvarı
- Hidrojen Enerji Sistemleri
- Enerji Planlaması
- Soğutma Sistemleri
- Yakıtlar ve Yanma
- Otomatik Kontrol Sistemleri
Tabi bunun haricinde diğer tüm mühendisliklerde olduğu gibi fizik, matematik, kimya ve bunların laboratuvar derslerini görmektedirler. Tüm bu derslerin başarılı bir şekilde verilmesinin ardından mezun olunur.