İnşaat Mühendisinin Bilmesi Gereken Programlar
  1. Anasayfa
  2. İnşaat Mühendisliği

İnşaat Mühendisinin Bilmesi Gereken Programlar

Artan mezun sayıları, iş bulma imkanlarını kısıtlarken inşaat mühendisinin bilmesi gereken programlar fark yaratmanızı ve büyük inşaat şirketlerinde iş bulmanızı sağlayacaktır. Bu yazımızda iyi bir inşaat mühendisinin hangi programları bilmesi gerektiğine değindik.

Python

Pyton, bir yazılımdan ziyade yazılım dilidir. İnşaat mühendisliğinde 4-5 aşamalı işlemleri Pyton aracılığıyla oluşturacağınız yazılımla tek bir işleme çevirerek zamandan tasarruf sağlayabilirsiniz. Dünya genelinde en çok kullanılan yazılım dili olan Pyton ile işlerinizi çok daha kolay hale getirebilirsiniz.

Netcad

Yeraltı ve yer üstü projelerin birçoğunda sıklıkla kullanılan programlardan biridir. Yol, su yolları, kanalizasyon gibi yapılar için özel uygulamalara sahiptir. Netpro, Excanet, Netsurf, Kanalizasyon, Netcad Water, Nethydro gibi farklı ürünlere sahiptir. Program oldukça kullanışlıdır ve tasarımdan aplikasyona, hafriyattan hesaplamaya kadar tüm detayları barındırır.

Civil 3D

Makine mühendisleri tarafından sıkça kullanılan Autodesk’in inşaat versiyonudur. Yol, drenaj, harita ve tesviye işlemlerinde mükemmel derecede tasarlanmış özellikler sunar. Yeraltı ve yer üstü birçok inşaat projesinin kullanımı için uygundur. Karayolunun yanı sıra havayolu ve demiryolu için de tasarımsal özellikleri barındırır. Bu programı kullanabilmek için kökeni olan Autocad’i iyi derece bilmek gereklidir.

Plaxis

Zemin ve yapıların modellemesi/analizi için kullanılan önemli bir programdır. Programın gelişmiş özelliklere sahip olması sağlıklı sonuçlar vermesini sağlar. En basit projelerden tünel gibi daha zorlu inşaat süreçleri için ideal bir programdır.

Autocad

Neredeyse mühendislik alanlarının yarısında kullanılan programdır. Birçok programa hâkim olabilmek için Autocad kullanım mantığını bilmek gerekir. 2D alt yapısına sahiptir. Her inşaat mühendisi bu programı uzman seviyesinde kullanmalıdır.

3Ds Max

Autocad ile benzer özelliklere sahiptir. Autocad’in 3D boyutlama türevidir denilebilir. Çelik yapıların tasarlanmasında en sık tercih edilen programlardır. Çelik yapılarla uğraşacak bir inşaat mühendisinin bilmesi gereken programlar arasındadır. Mimarlar tarafından da sıkça kullanılan bu programa hâkim olmak için Autocad’i bilmek gereklidir.

SAP

Kaynak planlama yazılımıdır. Bir projede yer alan tüm kalemler için birim fiyatlar girilerek hakkediş denetimi yapılabilir. Satın alma, kaynak analizi gibi işlemlerde kullanılabilecek en iyi yazılımlardan biridir. Büyük inşaat firmalarında çalışmak hedefindeyseniz bu yazılıma hâkim olmanız beklenecektir.

Revit ve Navisworks

Revit, Autocad’in bir versiyonudur diyebiliriz. Navisworks ise tasarımla alakalı çıktıların alınmasını sağlar. Tek başına Revit’e hâkim olmanızın bir anlamı yoktur. İki programın birbirine paralel işlem ve özelliklere sahip olması nedeniyle ikisini birden bilmelisiniz. Türkiye’de kullanımına yeni yeni başlanan Revit, tasarımsal işlemlere dönük ihtiyaçlarınızı karşılar.

Tekla Structures

Çelik yapı üzerine kariyer yapmak isteyen inşaat mühendisi adaylarının bilmesi gereken önemli bir programdır. Sadece çelik yapı tasarımları üzerine geliştirilmiş bir yazılım olması en büyük avantajıdır. Türkiye’de çelik yapı alanına hâkim olan mühendis sayısının ne kadar az olduğu düşünüldüğünde bu programı uzman seviyesinde kullanmak, sizlere büyük avantaj sağlayacaktır; aranan inşaat mühendisi olmanız için büyük bir referansınız olacaktır.

ETABS

ETABS, statik nitelikte bir tasarım yazılımıdır. Kat deplasman ve kesme kuvvetlerini hesaplar, perde tasarımı özelliği bulunur, temel ağırlığını modal kütlenin içine ilave etmez. ETABS’ı öğrenmeyi planlıyorsanız öncelikle SAP2000 programına hâkim olmanız tecrübeli inşaat mühendisleri tarafından tavsiye edilir.

SAP2000

Statik tasarım programıdır. Oldukça detaylı özelliklere sahip olan SAP2000, statik tasarımlara çözümler sunar. Aynı amaçlar için geliştirilmiş olan STA4CAD ve IdeCAD yazılımlarına oranla daha gelişmiştir. Karmaşık statik tasarımlar için en çok tercih edilen programdır. Programın detaylı yapısı, serbest yönetmeliğe sahip olması ve kullanılan ara yüzü itibarıyla öncelikle karmaşık gelmesi mümkündür. Bu nedenle bu programı öğrenmeden önce STA4CAD ya da IdeCAD programlarından birinin öğrenilmesi tavsiye edilir.

MS Project

MS Project, kolay ara yüze sahip olması nedeniyle sıkça tercih edilen programlardandır. Planlama çalışmalarında inşaat mühendisine gelişmiş bir destek sunar. Kalemler, maliyetler ve diğer süreçler için ihtiyaç duyulan yazılımdır.

Primavera P6

MS Project’e oranla daha çok tercih edilen programdır. Bir yapının oluşturulma sürecindeki planlamasının ve analizinin tüm detaylarıyla yönetilmesini sağlar. Maliyetler, gider kalemleri, bütçe oluşturma gibi süreçler kolaylıkla kontrol edilebilir.

IDECAD

En çok kullanılan statik tasarım yazılımlarından biridir. Oldukça basit ve kullanışlı bir ara yüze sahiptir. Rakibi olan STA4CAD ile benzer özellikler göstermektedir. İki program incelendiğinde özellik bakımından birbirinden çok da farklı değildir; aynı nitelikleri sunmaktadır.

STA4CAD

Statik tasarım yazılımıdır. Sektörde en çok kullanılan uygulamalardan biri olduğu için inşaat mühendisinin bilmesi gereken programlar listesinde ilk sıralarda yer alır. Kullanım açısından rakiplerine oranla en hızlısı ve ara yüz olarak pratiğidir. Programda yer alan şablonlar oldukça kullanışlıdır.

Microsoft Office

Rapor yazma, sunum yapma ve raporlama işlemlerinde kullanılan 3 basit düzeyde programdır. Bu 3 Microsoft programı da bir inşaat mühendisi tarafından iyi derecede bilinmelidir. Microsoft Word ve Powerpoint basit düzeyde olsa da Excell üzerinden yapılacak hakkediş, metraj, raporlama gibi işlemlerde detaylara hâkim olmak önemlidir.

Bu Yazıya Yorumunuz Ne?
  • 0
    harika_
    Harika!
  • 0
    g_zel_erik
    Güzel İçerik
  • 0
    d_nd_r_c_
    Düşündürücü

] }

Yorum Yap