Nesnelerin interneti (IoT) nedir?
5/5 - (1 Oy)

Nesnelerin interneti (IoT) terimi, sensörler, arabalar, internete bağlı cep telefonları gibi her şeyi kapsar. Bununla birlikte, birbirleriyle kablosuz olarak iletişim kuran nesneleri tanımlamak için giderek daha fazla kullanılmaktadır. Başka bir deyişle, nesnelerin interneti (IoT), basit sensörlerden akıllı telefonlara ve giyilebilir cihazlara kadar kablosuz bağlantılarla birbirine bağlanan cihazlardan oluşur.

 

Nesnelerin İnterneti (IoT) nedir?

Nesnelerin interneti (IoT), İnternet veya diğer iletişim ağları üzerinden diğer cihazlarla ve sistemlerle veri bağlayan ve bunları paylaşan sensörlü, işleme kabiliyetine sahip, yazılım ve diğer teknolojilere sahip fiziksel nesneleri (veya bu nesnelerin gruplarını) içerir. Cihazların genel internete bağlı olması gerekmez, yalnızca bir ağa bağlı olmaları ve ayrı ayrı adreslenebilir olmaları gerekir.

Bu bağlı cihazları otomatik sistemlerle birleştirerek, insanlara yardım etmek, belirli bir görevi tamamlamak veya bir süreçten ders almak için “bilgi toplamak, analiz etmek ve bir eylem oluşturmak” mümkündür. Nesnelerin interneti sistemlerinin uygulamaları, akıllı şehirlerden doğal kaynakların etkin izlenmesine kadar uzanır.

Bağlı cihazların neden veri paylaşması gerekiyor?

Nesnelerin İnterneti sistemlerinde, her bir cihaz, bir alıcı veya kullanıcı için yararlı olabilecek ve daha geniş sistemleri ve tesisleri olumlu yönde etkileyebilecek belirli bir amaç için veri toplar.

Örneğin, endüstriyel uygulamalarda, ürün hatlarındaki sensörler verimliliği artırabilir ve atıkları azaltabilir. Bir çalışma, üreticilerin yaklaşık yüzde 30’unun kurulumlarında akıllı sensörlerden gelen verileri zaten kullandığını tahmin ediyor.

nesnelerin i̇nterneti (iot)
nesnelerin i̇nterneti (iot) sistemleri

 

Nesnelerin interneti nasıl çalışır?

Tipik bir IoT sistemi, gerçek zamanlı veri toplama ve alışverişi yoluyla çalışır. Bir IoT sisteminin üç bileşeni vardır:

1. Akıllı cihazlar

Akıllı cihazlar veya IoT düğümleri, yerleşik mikrodenetleyicilerle bilgi işlem yetenekleri verilen bir sensör, güvenlik kamerası veya izleme ekipmanı gibidir. Ortamından, kullanıcı girdilerinden veya kullanım modellerinden veri toplar ve verileri ınternet üzerinden IoT uygulamasına ve IoT uygulamasından iletir.

2. IoT uygulaması

Bir IoT uygulaması, çeşitli IoT cihazlarından alınan verileri bütünleştiren bir hizmet ve yazılım topluluğudur. Bu verileri analiz etmek ve bilinçli kararlar almak için makine öğrenimi (ML) veya yapay zeka (AI) teknolojisini kullanır. Bu kararlar IoT cihazına geri iletilir ve IoT cihazı daha sonra bu girdilere akıllıca yanıt verir.

3.Grafik kullanıcı arayüzü

IoT cihazı veya cihaz filosu grafiksel bir kullanıcı arayüzü üzerinden yönetilebilir. Yaygın örnekler arasında akıllı cihazları kaydetmek ve kontrol etmek için kullanılabilecek bir mobil uygulama veya web sitesi bulunur.

 

Nesnelerin interneti sistemleri hayatımızı nasıl geliştirebilir?

Nesnelerin İnterneti, insan yaşamı ve çalışması üzerinde geniş kapsamlı bir olumlu etkiye sahiptir. Makinelerin daha ağır işler yapmasına, sıkıcı görevleri üstlenmesine ve hayatı daha sağlıklı, üretken ve konforlu hale getirmesine olanak tanır.

Örneğin, bağlı cihazlar tüm sabah rutininizi değiştirebilir. Erteleme düğmesine bastığınızda, çalar saatiniz kahve makinesinin otomatik olarak açılmasını ve pencere panjurlarınızı açmasını sağlar. Buzdolabınız son ürünleri otomatik olarak algılar ve eve teslim için sipariş verir. Akıllı fırınınız size günün menüsünü söyleyecektir – önceden monte edilmiş malzemeleri bile pişirebilir ve öğle yemeğinizin hazır olduğundan emin olabilir. Bir IoT dünyasında fırsatlar sonsuzdur!

nesnelerin interneti (iot) teknolojileri
nesnelerin interneti (iot) teknolojileri

Nesnelerin İnterneti teknolojileri nelerdir?

IoT sistemlerinde kullanılan teknolojiler şunları içerebilir:

1. Bulut bilişim

Bulut teknolojisi, uzaktan veri depolama ve IoT cihaz yönetimi için kullanılır ve verileri ağdaki birden fazla cihaza erişilebilir hale getirir.

2. Makine öğrenmesi

Makine öğrenimi, verileri işlemek ve bu verilere dayanarak gerçek zamanlı kararlar almak için kullanılan yazılım ve algoritmaları ifade eder. Bu makine öğrenme algoritmaları bulutta veya cihazlarda gerçekleştirilebilir.

Bu Yazıya Yorumunuz Ne?
  • 3
    harika_
    Harika!
  • 0
    g_zel_erik
    Güzel İçerik
  • 0
    d_nd_r_c_
    Düşündürücü

] }

Yorum Yap