Teknoloji Fakültesi Mühendislik Fakültesi Farkı Nelerdir?
  1. Anasayfa
  2. Mühendislikler

Teknoloji Fakültesi Mühendislik Fakültesi Farkı Nelerdir?

5/5 - (1 Oy)

Teknoloji fakültesi mühendislik fakültesi farkı nelerdir? Merak edilen bir soru haline gelmiştir. Bizde bu makalede teknoloji fakültesini açıklayarak arasındaki farkları göstereceğiz. Öncelikle teknoloji fakültesi nedir? Buradan başlayalım.

Teknoloji Fakültesi Nedir?

Teknoloji fakülteleri uygulamaya dönük mühendis yetiştirmek amacıyla 2009 yılında kurulmuştur. O dönemde bulunan teknik eğitim fakülteleri kapatılarak  teknoloji fakültesine dönüştürülmüştür. İlk başlarda Türk Mühendis ve Mimarlar Odası Birliği buna karşı çıkmıştır. Teknoloji fakültesi mezunlarının mühendis unvanı ile imza atamayacaklarını öne sürerek çeşitli davalar açılmıştır. Bu davaların sonunda teknoloji fakültesi mezunlarının da mühendis unvanı ile imza yetkisine sahip olduğu hukuken de resmiyet kazanmıştır.

Yükseköğretim Yürütme Kurulu(YSK)’da  son 8 Temmuz 2014’de yaptığı toplantıda Teknoloji Fakültesi mezunu mühendisler ile diğer mühendislik  fakültesi mezunu mühendislerin yetki ve unvanlarının eşdeğer olduğuna ve mühendislik unvanlarını kullanacaklarına dair karar alınmıştır. Teknoloji fakültesi mezunları mühendis unvanı ile mezun olmakta ve TMMOB’a bağlı mühendis odalarına üye olabilmektedirler.

Teknoloji fakültelerinin amacı, sektörün ihtiyacına yönelik olarak teorik bilginin yanı sıra uygulama becerisine sahip nitelikli mühendisler yetiştirmeye yönelik olduğu belirlenmiştir.

Teknoloji fakültelerinde meslek lisesi mezunlarına da belirli oranda kontenjan ayrılmış ki buna kısacası  M.T.O.K. kontenjanı deniyor. Yeterli puanı alarak  M.T.O.K. kontenjanı ile yerleşen adaylar bir yıl Bilimsel Hazırlık Eğitimi almak zorundalardı.  2019 yılının dönem başında isteğe bağlı hazırlık okumak isteyenlere yönelik bir yönerge yayımlandı. Bu bilimsel hazırlık programında matematik, fizik, kimya gibi derslerden oluşan hazırlık eğitimini başarıyla tamamlayan öğrenciler ise birinci sınıfa kayıt olmaya hak kazanıyorlar.

Teknoloji Fakültesi Mühendislik Fakültesi Farkı

Teknoloji fakültesi mühendislik fakültesi farkı çok fazla olmasa da yinede belli başlı farklar mevcuttur. Bu farkları sıralayacak olursak;

  • Teknoloji fakültesi yapılan yüksek öğretim seçim sınavlarında sıralama olarak mühendislik fakültelerine göre daha yüksek sıralamada 150-200 bin sıralamalı  öğrenci yerleşirken, mühendislik fakültesi 50-150 bindeki sıralamalı öğrencilerini alıyor. Ayriyeten bazı üniversitelerde tam tersi durum mevcuttur.
  • Teknoloji fakültelerinde meslek lisesi mezunu öğrencilerine ait M.T.O.K. programı mevcuttur. Mühendislik fakültesinde böyle bir program söz konusu değildir.
  • Teknoloji fakültelerinde daha çok uygulamaya yönelik dersler mevcut iken mühendislik fakültelerinde teoriye dayalı bir eğitim modeli uygulanıyor.
  • Teknoloji fakültesinde 2 adet yaz stajı mevcuttur. Aslında bu ortak özellik de denebilir.
  • Teknoloji fakültesinde toplam 8 dönem bulunur. Bunun son döneminde yani 8. Dönemde iş yeri eğitimi adında yaklaşık 3-4 ay civarında staj yapma imkanı varken mühendislik fakültelerinde 8. Dönemde eğitim öğretime devam ediliyor.
  • Teknoloji fakülteleri öğrencileri daha çok laboratuvar ortamında uygulamalı bir şekilde eğitim almaktadır. Mühendislik fakültelerine bakıldığında ise oranla daha az laboratuvar ortamında uygulama yapılıyor.
  • Teknoloji fakülteleri teknik eğitim fakültelerinin kapanması sonucunda kurulmuşken, mühendislik fakülteleri kendi geçmişine sahiptir.

 

Bu Yazıya Yorumunuz Ne?
  • 1
    harika_
    Harika!
  • 0
    g_zel_erik
    Güzel İçerik
  • 1
    d_nd_r_c_
    Düşündürücü

Yorum Yap