Traktör Nedir? İlk Traktör ve Kısaca Tarihi
  1. Anasayfa
  2. Ziraat Mühendisliği

Traktör Nedir? İlk Traktör ve Kısaca Tarihi

Makine üretimindeki gelişmeler, tarımsal üretimin insan gücünün sınırlarına takılmasının önüne geçmesini mümkün hale getirdi. İnsanlardan kısa zamanda daha çok iş yapabilen makinelere ihtiyaç duymaya başlandı. Bu ihtiyacın bir sonucu olarak traktörler ortaya çıktı.

Buharlı makinelerin keşfi ile hız kazanan sanayi devrimi, tarımda kendini hızlı bir şekilde göstermeyi başladı. Sanayi devrim ile traktör adı verilen insan ve hayvan gücüne gerekmeden, işlem yapa bilen buharlı makineler yardımı ile;

 

  • Toprak işleme
  • Gübreleme
  • Hasat

insan gücüne bağlı olmayan traktörler ile yapılmaya başlandı.

İlk Traktör

1890 yılında John Froelich ve demircisi tarafından, buharlı harmanlayıcı makinesine benzinli bir motora entegre edilmesiyle geliştirildi. Yaklaşık 5 KM hızla gidebilen bu traktör, o dönemde yeterince tatminkâr bir buluş olmuştu. Traktör ismi verilen ve sanayi devriminin tarımda göstergesi olarak sayılan bu gelişimler de, bazı başarısız girişimler yaşanmış olsada, Üstünde yapılan çalışmalar ve değişimler ile traktör, artık daha modern ve kullanışlı hâlâ getirilmiştir.

İnsan güçüne gerekmeden daha hızlı ve aynı zamanda maliyeti insan güçünün kullanımından, doğacak giderlerden daha daha az olaması sebebi ile traktör, hızla popülerlik kazanmasını sağlamış oldu.

trak2

1910 ile 1970 arasında traktör üretimi 1000’den yaklaşık 5 milyona ulaşmıştı. Traktör üretiminde artışın önemli sebeplerinden birini maliyetin düşürülmesi oluşturdu. Örneğin, 1920’de bir traktörün maliyeti 785 dolar iken, 1922’ de 395 dolara kadar azalmış olmasından dolayı. Traktörün maliyetinin düşürülmesinin etkisi ile üretimde ve talepte hızlanma başladı.

İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra; savaşta tank, top, mermi ve silah yapımı için kullanılan traktör fabrikaları, savaşın sona ermesi ile artan gıda ihtiyacının giderilmesi ve refah seviyesinin artmasını sağlamak amacı ile, ülkeler hızlı bir şekilde traktör fabrikalarını, traktör üretimi için kullanışlı hale getirdiler bu sayede traktör sanayisinde hızlı bir gelişim sağlandı.

Coğrafi bilgi sistemlerinin gelişmesi sonucunda, konumsal verinin etkin bir şekilde kullanılması ve otomatik komut sistemi ile birlikte neredeyse traktörler ve ekipmanlarda sıfır hata ile;

  1. Ekim,
  2. Dikim,
  3. Gübreleme
  4. İlaçlama
  5. Hasat

yapabilen traktörlere kadar ulaşıldı.

trak3

Tarım 4.0 gelişmesi traktörlerde yeni bir dönemin açılmasına sebebiyet verdi. Coğrafi Bilgi Sistemleri ile GBS gelişmesi sayesinde otonom sürücülü traktörlerin üretimine kadar ulaşıldı.

türkiye’nin elektrikli traktörü.

Günümüzde, insansız ve yapay zekâ ile uzaktan komuta edilebilen traktörler üzerinde çalışılıyor.

 

Bu Yazıya Yorumunuz Ne?
  • 1
    harika_
    Harika!
  • 1
    g_zel_erik
    Güzel İçerik
  • 1
    d_nd_r_c_
    Düşündürücü
Sıkça Sorulan Sorular (S.S.S.)

Makine üretimindeki gelişmeler sonucunda tarımsal üretimin insan gücünün sınırlarına takılmasının önüne geçilmesi mümkün oldu ve insanlardan daha fazla iş yapabilme yetisine sahip, mekanik işlem yapabilen makinelere ihtiyaç duyudu.

Yorum Yap