Yazılım sektörü pandeminin kazananı oldu!
  1. Anasayfa
  2. Haber

Yazılım sektörü pandeminin kazananı oldu!

5/5 - (2 Oy)

Yazılım sektörü 2020 yılında büyük bir ilerleme kaydetti. Şirketlerin yüzde 70’i yazılım ağırlıklı dijital teknolojilere yatırım yaptı.

 

Yazılım sektörü pandemi sürecinde değerini bir kez daha gözler önüne serdi. Neredeyse her şeyin dijitale dönmesi şirketleri de dijital dönüşüm atağına zorladı. İstatistiklere bakıldığında Türkiye’deki her 100 şirketten 70’i dijital teknolojilere para harcadı. 100 şirketten 11’i ise dijital yatırım seviyesini korudu. Çok az sayıdaki şirket bu süreci boş geçirdi.

dia yazilim genel muduru suha onay

Yazılım Sektörü Neler Yapabileceğini Gördü

Konuyla ilgili olarak DİA Yazılım Genel Müdürü Suha Onay, açıklamalarda bulundu. Onay pandemi sektörünün kazananının yazılım sektörü olduğunu belirtti. Her sektör için yazılımın ve yazılımcının değerinin anlaşıldığını belirten

Onay şu ifadeleri kullandı, “Yazılımcılar evlerinden, ofislerinden ve hatta tatildeyken bile çalışabileceklerini, şirketler de aynı şekilde yazılımcıların lokasyon bağımsız olarak çalışabileceklerini ve verim alabileceklerini gördüler. Ülkemiz yazılımcıları da sadece Türkiye’deki şirketlere değil, farklı ülkelerdeki şirketlere de hizmet verebilir konuma geldiler. Beraberinde de çok daha fazla gelir elde edebileceklerini gördüler.”

Yazılım Bütçesi Ve Yazılımcı İstihdamı Arttı

Türkiye’de pandemi sürecinin öncesinde belli bir yazılımcı sayısı vardı. Bu sayı pandemi ile birlikte 10 binlere ulaştı. Bu süreç hakkında konuşan Onay, “Pandeminin neden olduğu zorlu ekonomi şartlarında şirketlerin teknolojiye ayırdıkları bütçelerin artmış olması, elbette beraberinde yazılımcı istihdamının da artmasına neden oldu. Ancak deneyimli yazılımcılara ulaşmak zorlaştı. Daha çok yeni mezunlarla çalışmak ve onları eğiterek verim almak durumunda kalıyoruz.

Tecrübeli bir yazılımcıyla işe başlandığında verim almaya başlama süresi 2 ay gibiyken, bir yeni mezundan 6’ncı aydan itibaren verim almaya başlanabiliyor. Elbette bu durum bizi maliyet anlamında etkiliyor olsa da ülkemizin genç mühendislerine istihdam sağladığımız için mutluyuz. Genel olarak gençlerle çalışan bir sektördeyiz. Ar-Ge departmanımızın yaş ortalaması 27.” İfadelerini kullandı.

Pandemi Sürecindeki Yazılımlar Ön Plana Çıkamadı

Sektör verilerine bakıldığında pandeminden en çok etkilenen özel okullar yazılımcılarla çalışarak zoom benzeri programlar yaptırdılar. Birçok yazılımcı bu programların patentlerini alarak önemli başarılar elde etti. Ancak bu süreçte ne kadar başarılı yazılımlar yapılsa dahil reklam konusu geri plana itildi. Bu nedenle reel Türkiye yapılan çalışmaları takip edemedi.

Bu Yazıya Yorumunuz Ne?
  • 1
    harika_
    Harika!
  • 0
    g_zel_erik
    Güzel İçerik
  • 0
    d_nd_r_c_
    Düşündürücü

] }

Yorum Yap