Güneş Enerjisi Nedir? Ne İşe Yarar? Panel Fiyatları?
  1. Anasayfa
  2. Güneş Enerjisi

Güneş Enerjisi Nedir? Ne İşe Yarar? Panel Fiyatları?

4.7/5 - (3 Oy)

Güneş enerjisi sistemleri, elektrik fiyatlarının pahalanması ile birlikte daha çok tercih edilebilir bir hale geldi. Gerek bireysel gerek ise kurumsal olarak her türlü tercih edilen güneş enerjisi sistemini bu makale ile detaylıca açıklayacağız.

Güneş Enerjisi Nedir?

Güneş enerjisi, güneş ışığı yardımıyla herhangi zararlı gaz salınımına ihtiyaç duyulmadan üretilen temiz enerjidir. Halk dilinde yeşil enerji olarak da bilinmektedir.

Güneş %90’a yakın bir oranda Hidrojen (H)‘den oluşmaktadır. Güneş tarafında meydana gelen bir takım tepkimeler ile birlikte, Dünya’ya bir miktar ışınım enerjisi ulaşır. Bu ışınım enerjisi de güneş enerjisi paneli yardımı ile elektrik enerjisine çevrilerek kullanılır. Bu sistemin bütününe güneş enerjisi sitemi yada kısa haliyle GES denir.

Güneş Enerjisi Ne İşe Yarar?

Güneş enerjisi elektrik üretimi amaçlı kullanılmaktadır. Yenilenebilir enerji kaynakları statüsünde bakıldığında güneş enerjisi sistemleri en çok kullanılan ve en düşük maliyete sahip olan enerji üretim yöntemidir. Güneş enerjisi ne işe yarar sorusuna verilecek en kısa cevap şu şekildedir:

  • Ev veya iş yeri için güneşten elektrik üretilmesini sağlar,
  • Elektrik harcama maliyetini sıfıra düşürerek maddi kâr sağlar,
  • Herhangi bir kaynağı tüketmez ve zararlı gaz salınımı yapmaz.
thumbnail
Önerilen Yazı
On Grid ve Off Grid Sistem Nedir? Ne İşe Yarar?

Güneş Enerjisi Elektrik Üretimi Maliyeti 2022

Güneş enerjisi sistemi kurmak isteyenlerin aklına gelen ilk soru güneş enerjisi fiyatları olmaktadır. Güneş enerjisi elektrik üretim maliyeti kurulacak sisteme göre değişiklik göstermektedir. Güneş enerjisi elektrik üretim maliyetini etkileyecek faktörleri sırasıyla açıklayalım.

Kurulacak Sistemin Toplam Üreteceği Güç

Her sistem farklı bir güç değerine ihtiyaç duyar. Örneğin temel ihtiyaçları giderecek seviyede olan bir eve 15 kW (kiloWatt) güneş enerjisi sistemi yeterli olacakken, daha büyük ve tam kapsamlı olarak kullanılacak bir evde 15 kW (kiloWatt) yetersiz gelebilmektedir. Yada fabrikalara kurulacak olan güneş enerjisi sistemlerinde mW (megaWatt) büyüklüğünde güce ihtiyaç duyulmaktadır. Tabii bu watt (güç) değeri artış gösterdikçe, güneş enerjisi elektrik üretim maliyeti de değişiklik gösterecektir.

Kullanılacak Malzemeler

Güneş enerji sisteminde kullanılan temel malzemeler aynı olsada opsiyonel olarak farklı malzemelerin kullanılması mümkündür. Örneğin panellerin kaç watt güç ürettiğini, ne kadar ışık aldığı gibi çeşitli değerleri uzaktan izlemek isterseniz Solarify gibi cihazlara ihtiyaç duyulur. Bu durumda tabi ki sistem kurulum maliyeti artış gösterir.

Ya da diğer bir açıdan bakıldığında örneğin güneş enerjisi sistemi için kurulacak inverter markası isteğiniz doğrultusunda değişiklik gösterebilir. Her markanın fiyatları ve sunduğu performanslar farklı olduğu için bu durumda fiyatta değişikliğe sebebiyet verecektir.

Güneş Panelinin Güç Değeri

Her güneş panelinin güç değeri farklılık göstermektedir. Güneş panellerinin güç değerleri 15 Watt gibi küçük değerlerden başlayarak 550 Watt değerlerine kadar artış göstermektedir. Burada hangi panelin kullanılacağı, toplam güce kıyaslandığında panel sayısı belirleyeceği için, panel gücü de kurulum maliyetini belirleyen önemli bir faktördür.

Güneş Enerjisi Paneli Fiyatları

Güneş enerjisi paneli fiyatları 2022 dahilinde en çok aratılan diğer başlıklardan birisidir. Güneş enerjisi paneli fiyatları boyutuna, türüne, verimlilik oranına ve malzeme sağlamlığına göre değişiklik göstermektedir. Genel bir ortalama alındığında fiyatlar şu şekilde seyretmektedir:

  • 50 Watt panel 350 TL ile 450 TL arasındadır.
  • 85 Watt panel 450 TL ile 550 TL arasındadır.
  • 100 Watt panel 550 TL ile 650 TL arasındadır.
  • 135 Watt panel 650 TL ile 800 TL arasındadır.
  • 200 Watt panel 900 TL ile 1050 TL arasındadır.
  • 300 Watt panel 1200 TL ile 1500 TL arasındadır.
  • 400 Watt panel 1500 TL ile 2100 TL arasındadır.

Güneş Enerjisi Panel Çeşitleri

Güneş enerjisi paneli, GES sistemi kurmak isteyen kişilerin ilk olarak araştırdığı malzemedir. Araştıranlar güneş enerjisi panel çeşitleri olduğunu öğrendikten sonra genel olarak çeşitlerine ve avantaj, dezavantajlarını merak etmektedir. Bu konuya açıklık getirebilmek için çeşitlerini ve ne gibi artıları olduğunu paylaşacağız. Güneş enerjisi panel çeşitleri şu şekildedir:

Monokristal Güneş Paneli (Monocrystalline Silicon Solar Module)

monokristal güneş paneli
şekil 1: monokristal güneş paneli

Güneş paneli denildiğinde en verimli olarak kabul edilen panel çeşidi monokristal güneş panelidir. Monokristal güneş paneli küçük alan ile maksimum enerjiyi üretecek şekilde tasarlanmıştır. Monokristal panelde güneş hücresi verimlilik oranı yaklaşık olarak %25 civarlarındadır. Bu oran diğer güneş panelleri ile kıyaslama yapıldığında ciddi şekilde yüksektir.

Monokristal güneş paneli kullanım ömrü uzun bir panel çeşididir. Sıcak olan mevsimlerde daha verimli çalışan bu panel çeşidi fiyat olarakta en pahalı olanlar arasında 1. sıradadır.

Polikristal Güneş Paneli (Polycrystalline Silicon Solar Module)

polikristal güneş paneli
şekil 2: polikristal güneş paneli

Polikristal güneş paneli, piyasada en çok tercih edilen üründür. Tercih edilmesinin en büyük sebebi fiyat olarak en ucuz olmasından kaynaklanmaktadır. Fiyat ve performans oranı yapıldığında en verimli güneş paneli olarak kabul edilebilir. Güneş enerjisi sistemi kurulan sahaların %70’inde polikristal güneş paneli kullanmaktadır.

Polikristal güneş paneli, monokristal güneş paneline oranla havadaki ısı değişimlerden çok daha az etkilenir. Bu durumda da daha uzun ömürlü olur. Polikristal panelinin güneş hücresi verimlilik %15 civarlarında seyretmektedir.

İnce Film Güneş Paneli (Thin Film Solar Module)

i̇nce film güneş paneli
şekil 3: i̇nce film güneş paneli

İnce film güneş paneli, GES sistemlerinde çok az kullanılmaktadır. Bu panel çeşidinin en büyük avantajı hafiftir ve kolay montaj imkanına sahiptir. İnce film güneş panellerinin bu kadar az tercih edilmesinin en büyük sebebi güneş hücresi verimlilik oranının %7 civarında yani oldukça epey düşük olmasıdır.

İnce film güneş panelleri şık tasarıma sahip olduğu için daha çok tasarımın güzel olduğu, elektrik üretiminin 2. planda olduğu sahalarda tercih edilmektedir.

Esnek Güneş Paneli

esnek güneş paneli
şekil 4: esnek güneş paneli

Esnek güneş paneli, en uzun ömürlü ve dayanıklı olan panel çeşididir. Mükemmel bir esnekliğe sahip olmasından kaynaklı olarak kırılmaya karşı yüksek dirençleri bulunmaktadır. Esnek güneş paneli hem monokristal hem de polikristal çeşidinde opsiyon olarak tercih edilebilir.

Esnek güneş panelinin diğer bir avantajı ise hafif yapıda olmasıdır. Hafif olduğu için de montaj kolaylığını beraberinde getirmektedir. Eğimli çatılarda, cami kubbelerinde veya eğimli otobüs duraklarında bu güneş paneli tercih edilir.

Güneş Enerjisi Kullanım Alanları

Güneş enerjisi kullanım alanları özellikle son yılda güneş panellerinin tercihi sebebiyle katbekat artarak gitmektedir. Bu artış ile beraber teknolojik ürün üreticileri de güneş enerjisine uygun cihazlar üretmeye başlamıştır. Bu durumda doğrusal olarak güneş enerjisi kullanım alanlarını bir hayli arttırmıştır. Güneş enerji kullanım alanları şu şekildedir:

  • Tarım ve meyze, sebze yetiştiriciliği
  • Elektrik üretimi
  • Isıtma ve soğutma sistemleri
  • Ev ve sokak aydınlatmaları
  • Cep telefonlarının şarj edilmesi
  • Hesap makineleri
  • Güneş ocakları

Güneş Enerjisi ile Çalışan Aletler

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte yeni inovasyon olarak sunulan bir çok güneş enerjisi ile çalışan alet bulunmaktadır. Bu aletlere en büyük örnekler şunlardır:

  • Hesap makineleri
  • Telefonlar için aşınabilir şarj cihazları
  • Park, bahçe ve trafik ışığı aydınlatmaları
  • Güvenlik kameraları
  • Reklam tabelaları
  • Araba
  • Saat
  • Termos
  • Projektör Cihazı

Güneş Enerjisinin Avantajları Nelerdir?

GES sistemlerinin kullanılması birçok avantajıda beraberinde getirmiştir. Bu başlık altında en belirgin olan güneş enerjisi avantajlarından bahsedelim:

Çevreye Hiçbir Zararı Yok

GES sistemleri üretim sonucunda herhangi bir zararlı gaz bırakmaz. Bu durum da çevreye olan zararın sıfıra indirilmesini sağlar. Gelecek nesillere bırakılabilecek en iyi şeyin temiz bir hava olduğu kabul edildiğinde, yenilenebilir enerji sistemlerinin en popüleri olan güneş enerjisi sitemi doğru bir tercihtir.

Bütçe Dostu

Yalnızca güneşten gelen ışınlar vasıtası ile elektrik üretiminin gerçekleştirilmesi ile, devletin sağladığı elektriğe olan bağımlılık ortadan kalkmaktadır. Bu durumda elektrik faturası gibi büyük bir dertten tasarruf etmenize olanak sağlar. Bir eve kurulan GES sistemi yaklaşık olarak 5 yıl gibi bir sürede kendisini amorti etmektedir. Sistemin verimlilik süresinin 15 ile 20 yıl arasında sürdüğünü düşündüğümüz de kalan 10 yıl tamamen kâr olarak yazılıyor.

Zamlanma İhtimali Yok

Biliyorsunuz ki zamlar bizlerin canını bir hayli yakmaktadır. Güneş enerjisi sitemi kullandığınızda gelecek olan zamlar sizi korkutmaz ve ilgilendirmez bir hale getiriyor. GES sisteminin sağladığı en büyük avantajlardan birisi de bu olmalı diye düşünüyoruz.

En Güvenilir Yatırım Aracıdır

Yatırım yapan birisi iseniz yapabileceğiniz en güvenli yatırım güneş enerjisidir. Devletin kurulum ile beraber sağladığı 10 yıl destek ile birlikte, herhangi bir zarar uğramazsanız. Zam ve enflasyonlar sizi etkilemez ve on grid şebekeye sahipseniz satışını yaptığınız miktarda olan kazancınız artış gösterir.

Bu Yazıya Yorumunuz Ne?
  • 1
    harika_
    Harika!
  • 0
    g_zel_erik
    Güzel İçerik
  • 0
    d_nd_r_c_
    Düşündürücü
Sıkça Sorulan Sorular (S.S.S.)

Bir ev için 10 kW (kiloWatt) ile 15 kW (kiloWatt) arasında güneş paneli yeterli olacaktır.

Güneş enerjisi paneli fiyatları boyutuna, türüne ve verimlilik oranına göre 350 TL ile 2100 TL arasında değişiklik göstermektedir.

Bir ev günde ortalama 20 kW elektrik harcamaktadır. Bu değer anlık olmayıp, gün boyu harcanan güç değeridir.

400 watt güneş paneli ile lamba, telefon şarjı, laptop şarjı, mini buzdolabı ve elektrikli ev aletleri çalıştırılabilir.

Bir aile ayda ortalama olarak 600 kW elektrik harcamaktadır. Bu değer aile büyüklüğüne göre değişiklik gösterebilir.

Yorum Yap