Aracınız için yeni bir lastik takımı almak istiyorsanız bazı temel bilgileri bilmeniz gerekir, böylece daha doğru bir lastik seçimi yapabilirsiniz. Bu temel bilgiler de aslında lastik üzerinde mevcuttur. Lastik hakkında temel bilgileri içeren bu simgelerin anlamlarını öğrenmek ve araç seçerken daha bilinçli olmak istiyorsanız yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.
Yazıdaki Başlıklar
Lastik Seçim Rehberi
Öncelikle lastik basıncı hakkında kısa bir bilgi verecek olursak, sanıldığının aksine lastik basıncının önemi büyüktür. Düşük lastik basıncı yakıt tüketimini arttırır, yüksek lastik basıncı ise yol tutuşunu kötü etkiler. Bunun için lastik basıncını ideal düzeyde seçmek gerekir. Bu durum için lastik üreticileri müşterilerine aracın yüklü olduğu durum ve yüksüz olduğu durum için ayrı lastik basıncı bilgilerini sağlamaktadır. Siz de kendi aracınıza uygun olan lastik basıncını üreticinize danışarak seçebilirsiniz.
Lastik seçimi ile ilgili önemsiz gözüken ama aslında hayati öneme sahip olan diğer bir konu da yaz ve kış mevsimlerinde kullanılan lastik tipleridir. Eğer bir lastiğin üzerinde ‘DOT’ yazısından sonra ‘m+s’ ibaresi geliyorsa bu kış lastiği olduğunu gösterir. Aynı zamanda kar tanesi simgesi bulunması da yine kış mevsiminde kullanılmaya uygun olduğu anlamına gelir. Eğer lastiğin üzerinde güneş ibaresi bulunuyorsa bu yaz mevsiminde kullanıma uygun olduğu anlamına gelir.
‘DOT’ ibaresinden sonra gelen 4 haneli rakam sırasıyla üretim haftası ve üretim yılını vermektedir. Örneğin; 1615 yazıyorsa bu lastiğinizin 2015 yılının 16. haftasında üretildiği anlamına gelir.
Lastik Üzerindeki Yazılar Ne Anlama Gelir?
1) Lastik Genişliği
Lastiğin iç yan duvarından dış yan duvarına kadar milimetre cinsinden ölçüdür. Bu durumda 215 mm lastiğin kesit genişliğidir.
2) En Boy Oranı
Taban genişliğine göre % yüzde olarak yanak yüksekliğini ifade eder. Örneğimize göre yanak yüksekliği taban genişliğinin %65’i anlamına gelir.
3) Lastik Cinsi
R harfi, lastiğin radyal olduğu anlamına gelir. Hemen hemen tüm otomobil lastikleri radyaldir.
4) Jant Çapı
Bu sayı inç cinsinden ölçülen jant çapıdır. Örneğimizde 15 inç. (1 inç = 2.54 cm)
5) Maksimum Yük veya Yük Endeksi
Son sayı, lastiğin taşıyabileceği maksimum yüktür (kg). Bu örnek için 96 yük endeksi maksimum 710 kg yük taşıyabilir. Yüksek yük endeksi demek lastik sertliği fazla demektir bu da konforsuzluğu beraberinde getirir.
6) Maksimum Hız veya Hız Endeksi
Son harf maksimum kullanım hızı ile ilgilidir. Bu örnek için hız endeksleri tablosundan V için 240 (km/h) bulunur. Hız endeksi arttıkça lastik yumuşar. Daha iyi yol tutuşu vardır ve daha yüksek hızlara dayanabilir. Anack beraberinde getirdiği olumsuzluk da yüksek hız endeksi lastik ömrünü kısaltır.
Farklı yük ve hız endeksleri için değerleri lastik hız ve yük kodları tablosundan okuyabilirsiniz.
🔗 Kaynak