Topraksız Tarım Nedir? Topraksız Tarım Malzemeleri
5/5 - (1 Oy)

Topraksız Tarım Nedir?

Topraksız tarım, hidroponik sistem olarak nitelendirilen bir sistemdir. Bu sistem bir bitkiyi topraksız yetiştirme amacıyla çok fazla rağbet gören bir sistemdir. Bitkiler toprakta bulunan zengin mineralleri karşılamak yerine besin solüsyonlarından fayda görmektedir. Bu solüsyonlar sayesinde bitkilerin gereksinim duyacağı mineralleri bulmaya gitmeden, dolaysız yollardan direkt olarak minerallerini karşılar. Yetiştirmek istenilen bitki kendi gelişimini sağlayacak köklerinin gelişimi açısından genel olarak kum, hindistan cevizi, perlit, kaya yünü gibi geliştirme materyalleri kullanılır. Ayrıca bu geliştirme materyalleri bir besin kaynağı olarak nitelendirilemez.

topraksız tarım
topraksız tarım

Topraksız Tarım Nasıl Yapılır?

Türkiye’de ilk olarak 1995 yılında üretimi yapılmaya başlanan sistem dış Pazar ve yatırım olarak oldukça önem kazanmıştır. Bu sistem ülkemizde pek fazla kullanılan bir sistem değildir. Çünkü bu sistem ülkemizde ihracata dayalı bir şekilde devam etmektedir. Nedeni ise bu uygulamaların maliyetlerinin oldukça yüksek olmasından kaynaklıdır. Bu fiyat yüksekliği de satışa sunulan ürünlere oldukça yansımaktadır. Bu sebeple de ülkemizde çok kullanılan bir sistem değildir.

Topraksız tarım sistemi ile asıl amaçlanan, hazırlanan besin çözeltilerinin bitki köklerine ulaşmasını sağlamaktır. Bu besin çözeltileri taşınabilir kaplarda su ile karıştırılıp, PVC borular aracılığı ile bitki köklerine ulaştırır. Bitki köklerine ulaşan besin çözeltili sular, tekrar taşınabilir kapların içerisine dönecektir. Geri dönen bu sular tekrardan geri dönüşümünü sağlayacak dalgıç pompalar sayesinde bitki köklerine ulaşımını sağlar. Bu şekilde bitkinin gereksinim duyduğu mineralleri besin çözeltilerinden karşılayarak toprağa ihtiyaç duymadan verimli bir şekilde bitki büyümesinde etkili olur.

Hidroponik olarak bilinen sistem de fidelerin dikimleri belli bir zemine yapılamaz. Bunun yerine fideler yetişebileceği özel kaplarda yetiştirilir. Fideler genellikle kaya yünü isimli Danimarka kökenli maddenin içerisine yerleştirilmektedir. Kaya yünü suyu tutma özelliği bakımından tarım alanında çokça gerekli bir maddedir. Bunun dışında yetişecek fidelerin sıcaklığa ihtiyacı olan perlit maddesinin de yetiştirileceği kaba eklenerek ısı yalıtımı konusunda değişen koşullara karşı sıcak durması konusunda önemli yere sahiptir.

Topraksız Tarım Malzemeleri

Topraksız tarım malzemeleri, bitki, meyve yetiştiriciliği yapacak kişilerin ihtiyacı olan ürünlerdir. Bu ürünleri satın alarak toprak olmadan bitki geliştirmeniz mümkündür. Bu ürünler:

  • PH ölçer
  • Ec ölçer
  • A besini (Besin çözeltisi)
  • B besini (Besin çözeltisi)
  • PH metre
  • Kaya yünü
  • Su tankı
  • Dalgıç motoru
  • PVC borular
  • Bitki kabı

Topraksız Tarım Maliyeti Ne Kadar?

Topraksız tarım maliyeti ortalamalara bakılarak metrekareye yaklaşık 45 Euro ile 50 Euro gibi bir fiyat aralığında yer almaktadır. Günümüzde ise bu kadar yüksek değerlerde seyretmemesi açısından hurdalıklardan temin edilebilecek birden fazla malzemeyle kurulum aşamalarını tamamlayabileceğimiz sistem haline gelmiştir. Bu sayede eskiye oranla çok daha uygun fiyatlarla bütçeyi zorlamadan bu sistemi hazırlayabilme avantajı sağlar.

Bu Yazıya Yorumunuz Ne?
  • 1
    harika_
    Harika!
  • 0
    g_zel_erik
    Güzel İçerik
  • 0
    d_nd_r_c_
    Düşündürücü

] }

Yorum Yap