Kimya mühendisliği fizik, matematik, biyokimya, özellikle de kimya gibi bilim dallarından yararlanarak ve bunlara mühendislik prensiplerini ekleyerek kimyasalları daha az maliyetli, daha güvenli ve daha kullanışlı hale çevreye en az zararla dönüştürme sürecini (proses) gerçekleştiren bilim dalıdır. Kimya mühendisleri dünyanın ihtiyaçlarına ve sorunlarına yeni teknolojiler geliştirerek veya var olan teknolojileri kullanarak çözümler üretirler.
Kimya mühendislerinin hayatımıza etkisi düşündüğümüzden çok daha fazladır.Çünkü gördüğümüz, tattığımız, dokunduğumuz her şey kimya mühendisliğinin sonucudur. Kullandığımız defterler, giydiğimiz kıyafetler, arabamıza koyduğumuz benzin, odamızı boyadığımız boya, ellerimizi yıkadığımız sabun ve daha birçok şey kimya mühendislerinin ortaya koydukları ürünlerdir.
Yazıdaki Başlıklar
Kimya Mühendisliği Bölümü Dersleri
Kimya mühendisliği bölümü, günümüzde önü açık ve gelişmekte olan kapsamlı bir bölümdür. Ülkemizde mühendislik fakültelerinde 4 yıllık lisans programı şeklinde eğitimi verilmektedir. İlk 2 sene temel mühendislik dersleri verilir. 3. sınıfta öğrenciler diğer mühendisliklerden ayıran dersler kimya mühendisliği derslerini almaya başlarlar. Son sene ise tasarım derslerine ve laboratuvar derslerine ağırlık verilerek kimya mühendisliği eğitimi tamamlanır. Bu eğitim kapsamında öğrencilerin aldığı bazı dersleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Genel kimya
- Fizik
- Organik kimyası
- Analitik kimya
- Termodinamik
- Kütle ve enerji denklikleri
- Akışkanlar Mekaniği
- Lineer Cebir
- Olasılık ve istatistik
- Fiziksel kimya
- Isı ve kütle transferi
- Laboratuvar dersleri
Kimya Mühendisliği Mezunları Ne İş Yapar?
Kimya mühendislerinin çalışma alanları çok çeşitlidir ve çoğu sektörde çalışabilirler. Günümüzde önü açık meslekler arasında konumlandırılmasının sebebi de budur. Birçok sektörde kalite kontrol departmanında, üretim kısmında, proses işleyişinde, araştırma bölümü olarak Ar-Ge kısmında ve daha birçok pozisyonda yer edinebilirler. Kısaca üretimden en üst düzey yöneticiliğe kadar her kademede çalışabilirler. Ayrıca bu bölümden mezun olan lisans öğrencileri akademik olarak da kariyerlerine devam edebilir, eğitimlerini yüksek lisansa tamamlayarak akademisyen olabilirler.
Kimya Mühendislerinin Çalışma Alanları
- İlaç
- Tıp
- Tarım ürünleri
- Gıda ürünleri
- Petrol, benzin
- Yarı iletkenler
- Yanma süreçleri
- Boya
- Tekstil
- Polimer kimyası