Endüstri Mühendislerinin Bilmesi Gereken Programlar
  1. Anasayfa
  2. Mühendislikler

Endüstri Mühendislerinin Bilmesi Gereken Programlar

5/5 - (1 Oy)

Günümüz koşullarına baktığımız zaman artık kişi kendine birçok alanda yatırım yapmalıdır. Rekabet ortamında kendine yer bulabilmek için dilin yanında birçok bilgisayar programları hakkında da bilgi sahibi olmalıdır. Bu yazımda iyi bir endüstri mühendisi olabilmek için endüstri mühendislerinin bilmesi gereken programlar hakkında bilgilendirme yapacağım.

Microsoft Office Programları

microsoft office programları
microsoft office programları

Listenin başında tabi ki olmazsa olmazımız Microsoft Office programları yer almaktadır. İşletmecilerin birçoğu Microsoft Office kullanır ve içlerinden en çok kullanılan;

  • MS Office Word
  • MS Office Excel
  • MS Office PowerPoint
  • MS Office Access

gibi programlarda yer almaktadır. Ancak Excel firmalar için ayrı bir öneme sahip çünkü Excel’de yapılan Makro hesaplamalar öğrenilmesi oldukça zor bir kısımdır. Bir Endüstri mühendisi olarak eğer bu hesaplamaları öğrenirseniz çalıştığınız firmaya düzen sağlayabilir, firmanın işlerini daha hızlı bir hale getirebilir ve hatta firmanın kar etmesini sağlayabilirsiniz.

Visual Studio

visual studio
visual studio

Günümüzde bilgisayar kullanmayı bilmeyen mühendis elbette yoktur fakat nitelikli ve iyi bir mühendis olmanın yolu az da olsa programlama dili bilmekten geçer. Bu konuda en iyiler arasında olan Visual Studio, farklı programlama dillerini destekler ve dile özgü bir hizmet olması koşuluyla, kod düzenleyicisinin ve hata ayıklayıcının hemen hemen tüm programlama dillerini desteklemesine olanak tanır.

Bu diller arasında Visual Studio C, C#, C++ veya Excel eklentisi olan Microsoft Visual Basic For Applications(VBA) ile kod yazmak mümkündür. Excel’de (VBA) kod yazmayı ilk defa 3. Sınıftayken staj yaptığım bir işletmede zaman etüdü yaparken öğrenmiştim. Bu kodlarla işlerin aslında ne kadar kolaylaştığını, istediğim veriyi dakikalarca Excel sayfalarını karıştırarak değil de saniyeler içerisinde tek tıklamayla karşıma çıkarabilmeyi gördüğümde hayrete düşmüştüm. Evet bu kadar kolay işte. Endüstri mühendisliği işleri kolaylaştırmak değil midir zaten? Sizde çalıştığınız yerde fark yaratmak isteyen bir mühendis iseniz kesinlikle bu programları bilmelisiniz.

Gams/Lindo/Lingo

gams-lindo-lingo
gams-lindo-lingo

Birçok Endüstri mühendisinin mutlaka duyduğu veya dersini gördüğü programlardır. Endüstri mühendisi minimum çaba maksimum verim sloganıyla yola çıkar. Problem çözerken, karar verirken en kısa yolla maksimum verimi veya minimum maliyetle maksimum karı elde etmeye çalışırız.  İşte en karmaşık optimizasyon problemlerini bile saniyeler içerisinde çözebilen programlardır bunlar. Bu programı kullanabilmek için öncelikle Yöneylem Araştırması bilmek şarttır. Çünkü problemin çözümü için kriterler oluşturmamız, amaç ve kısıtları belirtmemiz gerekir. Bu kurduğumuz modelleri elle çözmek çok zaman alacağından bunları programla çözmek işimizi son derece kolaylaştırır. Elimizdeki bir minimizasyon veya maksimizasyon problemini bu programla rahatça çözebiliriz.

AutoCad

autocad
autocad

Günümüzde en yaygın olarak mimarlar, mühendisler ve tasarımcılar tarafından aktif olarak kullanılan AutoCAD, projelerin iki boyutlu ve üç boyutlu çizimlerinin yapılmasını sağlar. Kullanımı çok zor olmayan, çoğu mühendislik fakültelerinde dersi verilen bir program olup, programı iyi derecede kullanmayı bilen mühendisleri iş hayatında bir adım öne çıkaracaktır.

Arena

arena
arena

Simülasyon diğer adıyla benzetim programı olan Arena; bir sistemin bilgisayar ortamında modellenmesi, var olan bir sistemin özelliklerini ve davranışlarını bilgisayar aracılığıyla taklit eden bir programdır. “Bu olursa ne olur? Ne gibi riskler doğurur? Değişiklikler bana ne kazandırır?” gibi sorulara cevap bulmak için ortaya çıkmıştır. Örneğin işletmenizde yeni bir istasyon kurmak istediniz, operatör sayınızı arttırdınız bu gibi değişikliklerin sonucunda ne gibi verimlilik elde ettiniz bunu görebilme imkânı sağlar. Maliyet açısından güzel sonuçlar elde edebileceğiniz bir programdır.

SQL (Microsoft Structured Query Language)

sql
sql

Yine Endüstri mühendisliğinde çok kullanılan bir veri tabanı sistemi olan SQL “Structured Query Language” tabirinin kısaltılmış halidir. SQL sayesinde veriler üstünde esnek bir şekilde işlem yapmak mümkündür. SQL bir programlama dili değildir, bir alt dil olarak veri tabanı içerisinde çeşitli işlemler yapmamıza olanak sağlar. SQL ile sorgulama yapan pek çok yazılım söz konusu. Bunlar arasında en çok bilinenleri MySQL, Firebird, Oracle, Mssql ve Access şeklinde sıralayabiliriz.

ERP (Enterprise Resource Planning)

erp
erp

ERP (Enterprise Resource Planning) kurumsal olarak kaynak planlaması anlamına gelmektedir. İşletmelerin ürün veya hizmetleri üretmek için ihtiyaç duydukları iş gücünü, makineleri ve malzemeleri verimli ve sistemli bir şekilde kullanabilmesini sağlar. Sadece işletmeler ve üretim gerçekleştiren kurumlar tarafından değil, hükümetler tarafından veya kâr amacı gütmeyen kurumlar tarafından da kullanılabilmektedir. Bu sebeple de ürün üretimini ve hizmet üretimini detaylı bir şekilde inceleyerek kontrol altına almak için kurumsal kaynak planlaması yapılmaktadır.​

ERP’nin kullanılmasındaki en önemli sebep içerdiği finansal bilgilere rahat bir şekilde ulaşabilme imkanı sağlamasıdır. Siparişin alınış kısmından başlanarak hazırlanma, paketlenme, depolanma ve gönderilme gibi süreçlerin sisteme detaylı bilgi girilerek ürüne ilişkin bilgilere kolaylıkla erişim sağlanabilmektedir. Bu da şirket içerisinde sistemin kullanım oranlarını arttırmakta daha kaliteli bir iş akışı sağlanmaktadır. Zamandan büyük tasarruf edilmesini sağlayan bu programı her endüstri mühendisinin bilmesi şarttır.

SolidWorks

solidworks
solidworks

SolidWorks, basit, hızlı ve etkin şekilde 2D ve 3D katı modeller ortaya çıkarmak için kullanılan bir CAD yazılımıdır. Sürekli geliştirerek geniş bir kullanıcı kitlesine sahip olan SolidWorks özellikle makine ve kalıp alanında çalışan kişilerin kullandığı bilgisayar destekli tasarım, bilgisayar destekli üretim ve bilgisayar destekli mühendislik teknolojileri; tasarım ve üretim dünyası için çok önemli bir yere sahip. Farklı sektörlerde de tercih edilen SolidWorks, katı parça modelleme, simülasyon, hareket, montaj, araç kutusu, araç analisti, Photoview 360, ScanTo3D, e-drawings ve DWG editör gibi modülleri içerir. Mühendisler için çizim ve modelleme önemli olduğu için bu programı bilmek bir mühendis olarak sizi ileriye taşıyacaktır.

 

Endüstri mühendislerinin bilmesi gereken programlar bunlardır. Tüm bu programlar bilindiğinde öz güvenin artması ve iş kaygısının azalmasını sağlayacaktır. İş bulma şansını da yükseltecektir.

Bu Yazıya Yorumunuz Ne?
  • 5
    harika_
    Harika!
  • 1
    g_zel_erik
    Güzel İçerik
  • 0
    d_nd_r_c_
    Düşündürücü

] }

Yorum Yap