Yazılım ve bilişim alanlarında son dönemlerde çok fazla rastlanan siber saldırılara karşı alınabilecek çeşitli önlemler arasında kriptoloji bilimi de vardır. Kriptoloji, şifre bilimi olarak karşımıza çıkmaktadır. Birçok iletinin ya da yazının belli standartlar kapsamında şifrelenerek gönderilmesiyle birlikte güvenli bir dijital ortamı oluşturulmaktadır. Mesajların karşı tarafa daha akıcı ve güvenli biçimde iletilmesi adına ele alınan kriptoloji biliminde çeşitli birçok algoritma da kullanılır.
Özellikle de siber güvenlik alanında uğraş veren birçok kişinin bu alanlarda daha fazla etkin olması adına belirlenen algoritmalar çerçevesinde çalışmalar göstermesi fazlasıyla önemlidir. Bu kapsamda bilgi güvenliği ve kriptoloji alanında çeşitli varyasyonlara rastlanabilir.
Yazıdaki Başlıklar
Kriptoloji Şifreleme Yöntemleri
Kriptoloji şifreleme yöntemleri olarak birçok yöntemden söz edilebilir. Bunlar sırasıyla;
- DES
- AES
- Simetrik Şifreleme Algoritmaları
- RSA
- Diffie Helman
- Anahtarsız Algoritmalar
- Blowfish
- Asimetrik Şifreleme Algoritmaları
Her bir algoritma ve şifreleme yönteminin birbirine göre farkları bulunmaktadır. Uygulama farkları olsa da en temelinde aynı amacı taşıyan bu gibi algoritmalar da hedef verilerin gizliliği, bütünlüğü ve karşı tarafa daha hızlı biçimde güvenli yollardan erişmesidir.
Birçok yazılım mühendisi, bilgisayar mühendisi ve siber güvenlik uzmanları tarafından ele alınan bu gibi yöntemler ile birlikte istemci ile sunucu arasındaki veri alışverişleri çok daha güvenli, hızlı, seri ve net biçimde gerçekleşmektedir.
Kriptoloji Algoritmaları
Kriptoloji algoritmaları olarak kriptoloji şifreleme yöntemlerinde belirttiğimiz yöntemler değerlendirilebilir. Son derece kapsamlı ve bir o kadar da verilerin güvenli biçimde karşı tarafa iletilmesini sağlamaktadır. Buna göre en çok kullanılan kriptoloji algoritmaları olarak şunları ele alabiliriz:
- DES
- AES
- Simetrik Şifreleme Algoritmaları
- RSA
- Diffie Helman
Yazılım mühendisliği dalında da yine fazlasıyla ele alınan bu algoritmalar verilerin karşı tarafa daha güvenli biçimde aktarılmasını sağlamaktadır.