Yazıdaki Başlıklar
Makine Mühendisliği Nedir?
Makine mühendisleri basit anlamda her türlü makineyi her yerde tasarlar, inşa eder, test eder ve bakımını yapar. Mesleğin tarihi oldukça geçmişe dayanmakta olup, sanayi devrimiyle ortaya çıkmıştır. Sanayi devriminin gerçekleşmesi ile mühendislik dalları ortaya çıkmıştır. Günümüzde ise oldukça gelişmiş farklı dallara ayrılmıştır.
Çağımızda önüne geçilemez bir gelişmenin sonucu olarak büyük bir mesleki ilerlemeye yol açmıştır. Enerji, insan sağlığı, gelişmiş malzemeler ve her türden üretim teknolojilerinin yanı sıra dinamik, robotik, tasarım ve kontrollere her bir disiplin mühendislik dersleri arasında yer almaktadır. Ayrıca teknolojinin bu mesleğe etkisiyle bilgisayar destekli tasarım içeren dalları da içerisine almıştır. Makine mühendisliği sadece somut anlamda bir ifadeyi içermez. Bunun yanı sıra tasarım üretim gibi disiplinleri de içerisine alır.
Makine mühendisliğinde ihtiyaç duyulan kritik beceriler, fizik, matematik ve materyallerin derinlemesine anlaşılmasıdır. Bu bilgi, mühendislerin bir parçanın boyutlarına, malzemesinin özelliklerine ve çalışacağı koşullara göre arıza koşullarını hesaplamasına olanak tanır. Mesleğin çok çeşitli teknik, sosyal, çevresel ve ekonomik sorunları kapsayan eğitim ve beceriler gerekmektedir.
Makine Mühendisi Ne İş Yapar?
Makine mühendisleri, çevremizdeki dünyayı ilerletmek için malzeme, tasarım ve üretim bilgilerini kullanır. Böylelikle bir makine dinamiği ortaya koyar. Makine mühendisleri, makineleri tasarlayan, üreten, bakım ve onarımını yapan alanlarda yer alır. Bilgisayar destekli tasarımı ortaya çıkararak bu mesleğin ne denli kapsamlı bir alan olduğunu gösterir. Makine mühendisleri tipik olarak enerjinin üretimi, dağıtımı ve kullanımı ile ilgilenirler.
Malzemelerin işlenmesi; üretim sistemlerinin kontrolü, otomasyonu, makinelerin tasarımı ve geliştirilmesi ve çevre sorunlarının çözümleri bir makine mühendisinin görevi olarak tanımlanır. Makine mühendisliği, genellikle zorlu zaman dilimleri içinde mekanik sorunları çözen ürünler geliştirmeyi ve tasarlamayı içerir. Makine mühendisi olmak, çok fazla takım çalışmasını ve başkalarıyla işbirliği yapmak zorunda olmayı gerektirir. Mekanik tasarım ve üretim projelerinde başı çekerken iyi bir iletişim gereklidir.
Makine Mühendisi İş İmkanları
Makine mühendisi mezunları için mesleki fırsatlar listelenemeyecek kadar çoktur. Makine mühendisliği neredeyse en kapsamlı mühendislik mesleğidir. Çoğunlukla mühendislik hizmetleri, araştırma ve geliştirme, imalat endüstrilerini kapsar. Genel olarak mühendislik hali hazırda karmaşık bir sisteme sahip olsa da makine mühendisliği üretimi, tasarımı ve teknolojiyi bir arada kullandığından daha kapsamlı olduğu düşünülmektedir.
Yeni mezun bir makine mühendisi sürekli olarak kendini geliştirmelidir. Çoğu makine mühendisi tam zamanlı çalışır. İyi makine mühendisleri özünde yenilikçidir ve karmaşık problem çözmekten gerçekten keyif alır. Makine mühendisleri fikirlerini gerçeğe dönüştürürken ve toplumu daha iyi hale getiren sorunları çözerken bir başarı duygusu hissederler. Staj programları, bazı müfredatların zorunlu bir parçasıdır. Bu nedenle makine mühendisliği bölümünde okurken ya da mezun olduktan staj programlarına katılmak kişiye oldukça fayda sağlayacaktır. Çoğu makine mühendisliği işi tasarım deneyimi gerektirir. Yeni veya geliştirilmiş bir ürüne ihtiyaç duyulduğunda, şirketler makine mühendislerini işi yapmaları için çağırır. Mühendisler, önceki işlerinin sınırlarını zorlamalı ve proje gereksinimlerini başarıyla karşılamak için yenilikçi teknolojiyi kullanmalıdır.
Makine Mühendisi Maaş 2021
Makine mühendisleri, yeniliğin gerçekleştiği hemen hemen her yerde iş bulabilirler. Makine mühendisliği son derece kapsamlı bir alana sahiptir. Havacılık, otomotiv, kimya, inşaat, savunma, elektronik, tüketim malları, denizcilik, malzeme ve metaller gibi çeşitli endüstrilerde çalışma imkanı elde edebilirler ancak bu meslek alanında deneyim vazgeçilmez bir araç olacaktır. Bu nedenle de hem okul zamanında hem de okuldan sonra staj eğitimlerine katılmak son derece önemlidir.
Makine mühendislerinin mühendislik alanında en az bir lisans derecesine ihtiyacı vardır. Bu alanda lisans eğitimi tamamlamayan hiç kimse makine mühendisliği unvanını elde edemez. Yeni mezun bir mühendis öncelikle lisans eğitimini tamamlamalı ve aynı zamanda staj eğitimini de tamamlamalıdır. Makine mühendisi için diğer bir istihdam alanı imalattır. Üretim işleri, uygun malzemelerin seçilmesinden ürünü üretmek için doğru makinenin seçilmesine kadar bir ürünün geliştirilmesiyle ilgili hemen hemen her şeyi kapsar. Kısacası mühendislik özellikle makine mühendisliği bir yaratıcılığın simgesidir.
Makine Mühendisliği İşleri Ve Maaş
Makine mühendisliği, makinelerin tasarımı, yapımı ve bakımı ile yakından ilgilidir. Makine mühendisliği programını takip eden bir öğrenci, otomobillerin, elektrik motorlarının, uçakların ve diğer ağır araçların tasarımı hakkında bilgi sahibi olacaktır. Makine mühendisliği geniş bir konu olduğu için, kapsamına girebilecek birçok mühendislik uzmanlığı vardır.
Günümüz şartları düşünüldüğünde makine mühendisliğinin oldukça yüksek maaş alma imkanı bulunmaktadır. Ancak burada önemli olan detay ise alacağınız maaş miktarının deneyiminiz ile ilişkili olacağı açıktır. Kendinizi ne kadar geliştirir ve bu konuda ne kadar çok deneyim kazanırsanız maaş açısından da o kadar tatmin olacağınızdır. Bu nedenle yeni mezun bir kişinin önceliği maaşı değil kazanacağı deneyim olmalıdır. Bu sayede uzun vadede kazancı oldukça daha fazla olacaktır. Makine mühendisliği sürekli olarak gelişmekte olan bir meslektir. Bu nedenle de her daim geleceğin mesleği olacaktır.