Uçak Mühendisliği Nedir? İş İmkanları Nasıl?

Uçak Mühendisliği Nedir?

Uçak mühendisliği, hava araçlarının bakım, onarım ve tamiratının gerçekleştirilmesi ve bu süreçlerin yönetilmesi işini yapan mühendislik alanıdır. Uçak mühendisliğinin çalışma alanına farklı alanlar girmektedir:

  • Uçaklar, helikopterler, diğer uçan hava araçları
  • Deniz araçları ve rüzgar ile hareket eden araçlar
  • Top mermisi gibi yüksek hızlarda hareket eden balistik cisimler
  • Uzay mekiği gibi kontrollü uçan nesneler
  • Yüksek hava akımlarına uğrayan yüksek binalar

Uçak mühendisliğinin ilgilendiği alanlara girmektedir. Uçak mühendisliğinin birçok farklı disiplini bir araya getiren yapısı önemli bir mühendislik alanı olmasını sağlamıştır. Ülkemizde uçak mühendisliği eğitimi veren 5-6 üniversite bulunmaktadır. Bu üniversitelerde uçak mühendisliği ile ilgili lisans bölümleri bulunmaktadır. Bu mühendislik mezunları ülkemizde duyulan ihtiyaç nedeni ile kolayca iş bulabilmektedirler.

Uçak Mühendisliği İş İmkanları

Ülkemizde özellikle son yıllarda havacılık ve savunma sanayi alanında yaşanan gelişmeler çok sayıda projenin devam ettirilmesi ile sonuçlanmaktadır. Halen ülkemizin savunma ihtiyaçlarını karşılayan savunma şirketlerinin çok sayıda hava ve uzay projesinde uçak mühendislerine ihtiyaç duyulmaktadır. Gerek sivil havacılıkta gerek askeri havacılıkta gerekse de kurumsal havacılıkta uçak mühendislerine ihtiyaç duyulmaktadır.

Uçak mühendisliği iş tanımı gereği yüksek yapılarda hava akımlarında da tercih edilen bir meslek elemanıdır. Bunun yanında uzay endüstrisinin ülkemizde yeni yeni palazlanması ile birlikte yakın gelecekte daha çok sayıda uçak mühendisine ülkemizde ihtiyaç duyulacağı düşünülmektedir. İş imkanları şu anda ve gelecekte giderek daha fazla olacaktır. Bu nedenle birçok üniversitede yeni bölümler açılması önemli hale gelmektedir.

Uçak Mühendisliği Ne İş Yapar?

Bir uçağın yapımı aşamasında uçak taslağının hazırlanmasında ve ön çalışmaların gerçekleştirilmesinde rol alırlar cevabı verilebilir. Bunun yanında uçak mühendisleri mevcut uçağın üretim yöntemleri arasında hangi yöntemin daha verimli olacağına karar verirler. Bunun yanında uçak üretiminde yeni modellemelerin gerçekleştirilmesi, uçak üretim sistemlerinin modernize edilmesinde de aktif olarak rol alırlar.

uçak görseli
uçak görseli

Üretim aşamasında ürün niteliklerinin istenen şartları taşıyor olması, ürünün kalitesinin belirlenmesinde de bu mühendisler önemli görevler üstlenmektedirler. Aynı zamanda uçak fabrikalarında ve yer çalışma istasyonlarında çalışan teknisyenleri denetlemek de görevler arasındadır. Aynı zamanda üretimden sonra havada süzülen hava araçlarının mevcut verimliliklerinin iyileştirilmesi adına da çalışmalar yapmaktadırlar.

Uçak mühendisleri aynı zamanda yüksek hava akımlarının var olduğu iklim şartlarında yapılan çalışmaların denetlenmesi, gereken çözümlerin oluşturulması aşamalarında da önemli görevler üstlenmektedirler. Uçak mühendislerinin üstlendiği gerek sahada gerekse de tasarım ortamında çok sayıda farklı ve önemli görev bulunmaktadır. Hava sistemlerinin yer ve hava bağlantılarının denetlenmesinde de önemli görevler üstlenirler.

Ülkemizde havacılık ve savunma sanayinde son yıllarda meydana gelen gelişmelerin bir sonuç olarak uçak mühendislerine duyulan ihtiyaç artmıştır. Bu nedenle de diğer mühendislik dallarına göre maaşları daha fazladır.

Uçak Mühendisliği Maaşları 2021

Uçak mühendisleri maaşları 2021 genel olarak yüksek olmakla birlikte kamu ve özel sektörde farklılık göstermektedir. Özel sektörde havacılık alanında faaliyet gösteren çok sayıda firma mevcuttur. Bu havacılık firmalarında uçak mühendisleri yüksek maaşlar ile iş bulabilmektedir.

Gerek kamuda gerekse de özel sektörde faaliyet gösteren firmaların ihtiyaçları doğrultusunda uçak mühendisleri 2021 yılında 6000 TL ile 10000 arasında değişmektedir. Bu nedenle de uçak mühendisliği mezunlarının yüksek maaşları ile işe başladığı görülmektedir. Yeni başlayan bir uçak mühendisi ortalama 6000 TL maaş ile işe başlarken edinilen tecrübe ile uçak mühendisliği maaşları artmaktadır. Kamuda da ortalama maaşlar bu seviyelerdedir.

Bu Yazıya Yorumunuz Ne?
  • 0
    harika_
    Harika!
  • 0
    g_zel_erik
    Güzel İçerik
  • 0
    d_nd_r_c_
    Düşündürücü
Sıkça Sorulan Sorular (S.S.S.)

Uçak mühendisliği eğitimini Erciyes Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi, İstanbul Gelişim Üniversitesi, Türk Hava Kurumu Üniversitesi ve Girne Üniversitesi vermektedir. Bu mühendislik eğitimi tıpkı diğer mühendislik dalları gibi 4 yıl boyunca sürmektedir. Hazırlık olması durumunda 5 yıl sürer.

Yorum Yap