Eksantrik pres elektrik motoru ile çalışan bir pres sistemidir. Elektrik motorundan elde ettiği dönme hareketini kayışlar aracılığıyla volan sistemine aktarmaktadır. Günümüzde kullanım amaçlarına göre farklı tonajlarda üretimi sağlanmaktadır. Sıklıkla kullanılan eksantrik pres türlerine H tipi ve C tipi eksantrik presler örnek verilebilir. Eksantrik preslerde elektrik motorunun devir sayısı oldukça yüksektir. Buna rağmen preslerin dakika başına düşen vuruş sayısının az olması gerekmektedir. Bu nedenle motorun devir sayısı aktarma organlarına daha düşük bir miktarda aktarılmaktadır.
Yazıdaki Başlıklar
Eksantrik Nedir?
Eksantrik, kelime anlamı olarak dış merkezli manasına gelmektedir. Endüstriyel sektörde kullanılan eksantrik mili ise bir diğer ismi olan “Kam Mili” olarak da bilinmektedir. Bu parçalar subap ismi verilen parçaların açılıp kapanma zamanını ayarlamaktadır. Bu hareketler motorun deviri ile paralel bir şekilde gerçekleşmektedir. Eksantrik üzerinde muylular, kamlar ve hareket sağlayan dişler bulunmaktadır. Bu parçalar motorun üzerine büyük bir incelikle yerleştirilmiştir. Eksantrik milleri, karbon çelikleri ya da demir alaşımından yapılmaktadır. Hareket etme kabiliyetini eksantrik kayışı bölümünden alan bu eksantrik parçaları döküm yöntemi ya da dövme yöntemi ile tek parça şeklinde üretilmektedir. Bir makine üzerinde yer alacak eksantrik sayısı makinenin modeline, markasına göre değişiklik göstermektedir.
Eksantrik Pres Nedir?
Eksantrik pres, elektrik motorundan elde edilen dönme hareketini mekanik enerjiye çeviren pres sistemleridir. Elektrik motoru tarafından çıkartılan, merkezden kaçık millere sahiptir. Presleme işlemini gerçekleştirecek parça bu mile bağlı olarak çalışmaktadır. İnip çıkma hareketleri vasıtasıyla işlenmek istenen malzemeye gerekli olan şeklin verilmesi sağlanmaktadır.
Farklı yüksekliklerde kalıp yapılabilmesi amacıyla slayt ayar mekanizmasının yapılabileceği bu makinelerin gövde malzemesi dökme demirdir. Preslerin çalıştığı esnada, gövde üzerine etki eden kuvvetler neticesinde şekil değiştirmektedir. Bu şekil değişikliğinin minimum seviyede tutulması maksadıyla preslerin mümkün olduğu derecede esneme yapmayacak şekilde imal edilmesi gerekmektedir. Gövde yapılarına göre presler, Açık gövdeli presler ve düz kenarlı presler olarak sınıflandırılmaktadır. Kullanılacak olan pres makinesinin, ihtiyaca yönelik olup olmadığı konusunda yapılacak ilk kontrol pres tahrik sisteminin kapasitesinin ölçülmesi olacaktır. Bu vasıtayla pres makinesinin kullanım alanına hitap edip etmediği anlaşılabilmektedir.
Eksantrik Pres Ne İşe Yarar?
Elektrik motoru tarafından üretilen dönme hareketini mekanik enerjiye çeviren eksantrik pres makineleri, kesme, delme, çekme ve derin çekme işlerinde kullanılmaktadır. Bu makineler hızlı bir şekilde işlem görmektedir. Maliyetleri düşüktür. Bu nedenle sıklıkla tercih edilmektedir. Tekrarlayan hareketleri nedeniyle kalıpçılık gibi işlerde kullanılmaktadır. Kesme ve dilimleme işlemlerinde eksantrik presler kullanılmaktadır. Bunun yanında, yüzey düzleştirme ve profil büküm işlerinin yapılması için de eksantrik presler ideal özellik göstermektedir.
Eksantrik Pres Çalışma Prensibi
Eksantrik pres; motor, gövde, volan, hareket iletme sistemi, kavrama ve frenler, eksantrik mili, koç başlığı ve tabla olmak üzere 8 kısımdan oluşmaktadır. Bunun yanında bu makinelerin gövdesinde eksantrik sensörü bulunmaktadır. Motordan alınan mekanik kuvvet hareket iletme sistemleri vasıtasıyla koça iletilmektedir. Volana bağlı olan kısımda kavrama ve fren grubu bulunmaktadır. Volan, motordan almış olduğu dönme hareketi sayesinde sürekli olarak dönme hareketi göstermektedir. Parçanın basılması istenildiği zaman kavrama kumandası kullanılmaktadır. Bu esnada volan mili dönme hareketi göstermez ancak kumanda devreye girdiği esnada volan mili dönmeye başlar. Volan milinde meydana gelen bu dönme hareketi dişlilerin de yardımıyla küçültülür. Küçültülme işlemi tamamladıktan sonra eksantrik kısmına aktarılır. Eksantrik milin yapması gereken almış olduğu dairesel hareket özelliğini doğrusal harekete çevirmektir. Preslerin genel olarak çalışma prensibi bu şekildedir. Yapılmak istenen işin niteliğine bağlı olarak eksantrik presler kullanılmaktadır.
Eksantrik Pres Kullanım Alanları
Eksantrik pres ile yapılabilecek işler şu şekilde sıralanabilir:
- Kesme
- Dilimleme
- Pul kesme
- Şekil kesme
- Yüzey düzleştirme
- Açık kalıpta dövme
- Katlama
- Ağız büzme
- İncelterek çekme
- Sıkıştırmak suretiyle delme
- Hassas Delme
Eksantrik Pres Kalıpları
Kalıpçılıkta imalatı yapılan kalıbın kullanılması son nokta olmaktadır. Eksantrik presle bir kalıp tasarlanmak isteniyorsa bu konuyla ilgili bilgi sahibi olunmalıdır. Üretilecek olan kalıp, üretim yapılacak tezgahın özellikleri göz önünde bulundurularak işleme geçirilmelidir. Bu sayede pres ve kalıp arasındaki bağlantı sağlanır ve korunmuş olur. Bu da daha sağlıklı bir üretim sürecinin gerçekleşmesine vesile olacaktır. Bu tarz makinelerde çalışılacak kalıbın özelliklerine göre pres tezgahı ve kalıp emniyete alınmalıdır. Bazı makinelerde kalıplama yapılmadan önce değişik yüksekliklerde kalıp yapılacağı durumlarda hareketli mekanizmanın ayarlanması gerekmektedir. Okullarda, matbaacılık sektöründe kullanılacak kalıpların kesimi için eksantrik presler kullanılmaktadır. Mil kasnağı arasında bulunan hareket mekanizmaları sayesinde kalıplama işlemleri kolaylıkla yapılmaktadır.
Eksantrik Pres Fiyatları
Eksantrik pres fiyatları makine tipine, ağırlığına, markasına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Ancak bu özellikler arasında bir eksantrik pres makinesinin fiyatını belirleyen en önemli unsur ağırlık olarak göze çarpmaktadır. Aynı markaya ait birkaç farklı eksantrik pres makinesi incelendiğinde ağırlık arttıkça fiyatın da arttığı gözlemlenmektedir. Bu nedenle, kullanılmak istenen makine belirlenir, hangi kullanım amacıyla bu makinenin satın alınacağına karar verilmesi gerekmektedir. Genel olarak bakıldığında eksantrik pres makinesi fiyatları 1.000 Türk Lirası ile 75.000 Türk Lirası arasında değişkenlik göstermektedir.