Eve Güneş Enerjisi Sistemi Kurmak
5/5 - (4 Oy)

Ev güneş enerjisi sistemi (ges) kurmak tahmin ettiğiniz kadar zor değildir. Aslında eli tornavida, yankeski, kargaburun tutan ve gerekli ekipmanları temin eden herkes bu yazımızı okuduktan sonra kendi imkanlarıyla kendi Güneş Enerji Santralini kurabilir. Öncelikli olarak buradaki ekipmanların kalitesi çok önemlidir. Sistem oldukça kolaydır. Komplex(karmaşık) herhangi bir durum yoktur.

Kendi İmkanlarımızla Eve Güneş Enerjisi Sistemi Kurmak

Gelelim kurulumuna, öncelikli olarak GES kuracağınız bölge için aydınlanma süresi çok önemlidir. Bulunduğunuz konumun nem, ortalama aydınlanma süresi, kullandığınız ekipman kalitesi, yağış oranı ve mevsimlik ısı farkı da veriminizi etkileyen başlıca faktörlerdendir.

Ev Tipi GES İçin Gerekli Ekipmanlar

1. Solar Panel Seçimi

solar panel seçimi
eve solar panel seçimi

Güneş enerji sisteminde kullanacağınız ekipmanın kalitesi çok önemlidir. Malzemeler modelleri ve türlerine göre birbirlerine farklılıklar gösterirler. Örneğin Panel; birçok panel çeşiti vardır. Monokristal paneller, Polikristal paneller ve ince film tabanlı paneller en çok kullanılan tiplerdendir. Daha çok bunlar yakın zaman teknolojisiyle üretilmişlerdir. Seri üretim sistemiyle üretilirler. Verim olarak kıyaslandığında Monokristaller %24 civarındayken Polikristallerin verimi %18 civarında ince film tabakalı paneller ise %7 civarındadır.

Fiyatlarına bakıldığında ince film tabaka paneller diğerlerine kıyasla daha ucuzdur. Fakat  düşük kalitede olmaları, kısa ömürlü ve  düşük verimli olduklarından uzun süreli kullanım için tavsiye edilmezler. Fiyat olarak bütçeniz kısıtlıysa Polikristal panaller tercih sebebi olabilirler. Verimleri ne kadar Monokristal panellere göre düşükte olsa da Polikristal panellerin de Monokristal panellere göre ekstra avantajları vardır. Örneğin Polikristal paneller Monokristal panellere göre daha düşük ısılara karşı toleranslıdır. Her ne kadar Monokristal panellere göre düşük verimli olsa da farkı abartılacak kadar yüksek değildir. Polikristal paneller Monokristal panellere göre verim açısından yaklaşık olarak %6-7 daha düşük verime sahiptirler. Benim için verim çok önemli diyorsanız tabi ki Monokristal panel kullanmanız sizin için daha doğru olur.

2. Solar Kontrol Cihazı Seçimi

Panelinizi seçtiyseniz eğer bir solar kontrol cihazına ihtiyacınız olacaktır. Solar kontrol cihazlarının 2 çeşiti yaygın olarak kullanılmaktadır. Bunlar  PWM ve MPPT Tipidir. PWM, genellikle düşük Akımlı(Amper) sistemler için kullanılır. MPPT modellere göre kullanımı çok kolaydır ve daha ucuzdur. Aküdeki enerjiyi, anlık üretimi, doluluk oranını ve DC kaynaklı aydınlatmalarınızı bu cihazdan kontrol edebilirsiniz.

3. Akü Seçimi

Tabi ki birde akü temin etmeniz gerekiyor. GES’lerde genellikle Jel aküler tercih sebebidir. Tabi ki sizin de bütçeniz kısıtlıysa Sıvı ve Kuru aküleri de tercih edebilirsiniz.

4. İnverter Seçimi

Evimizde kullanacağımız AC gerilim için elbette bir de İnverter temin etmeniz gerekiyor. İnverterler de kullanımına göre farklı çeşitlerdedir. Tam Sinüs ve Modifiye Sinüs inverterler oldukça popülerdir. İnverterlerin bağlantısı da çok kolaydır. Direkt olarak akünüzün problarına bağlayarak kullanabilirsiniz. Sizler için hazırladığımız kurulum videomuza aşağıdadan ulaşabilirsiniz.

İyi Seyirler Dileriz…

Bu Yazıya Yorumunuz Ne?
  • 2
    harika_
    Harika!
  • 1
    g_zel_erik
    Güzel İçerik
  • 0
    d_nd_r_c_
    Düşündürücü
Sıkça Sorulan Sorular (S.S.S.)

Güneş enerjisi sistemlerinde yüksek performansları nedeniyle genellikle jel aküler tercih edilir. Fakat bütçeniz kısıtlıysa sıvı ve kuru aküleri de tercih edebilirsiniz.

PWM, genellikle düşük Akımlı (Amper) sistemler için kullanılır. MPPT modellere göre kullanımı çok kolaydır ve daha ucuzdur.

Polikristal paneller Monokristal panellere göre verim açısından yaklaşık olarak %6-7 daha düşük verime sahiptirler. Benim için verim çok önemli diyorsanız tabi ki Monokristal panel kullanmanız sizin için daha doğru olur.

Yorum Yap