Metalürji ve malzeme mühendisliği, hemen hemen tüm mühendislik kollarıyla doğrudan ilişkili bir meslektir. Metalurji ve malzeme mühendisinin bilmesi gereken programlar da bu nedenle doğrudan diğer mühendislik dallarıyla da alakalıdır. Bir metalürji ve malzeme mühendisinin çalıştığı sektör, bilmesi gereken programları şekillendirse de temel de bu alanda yetkin olmak isteyenlerin hâkim olması gereken yazılımlar bellidir. Bu yazımızda metalurji ve malzeme mühendislerinin bilmesi gereken programları bulacaksınız.
Yazıdaki Başlıklar
Microsoft Office
Office programlarına hâkim olmak tüm mühendislerden beklenen temel yeterliliklerden biridir. Microsoft Office programları içerisinde özellikle Power Point, Word ve Excell programlarını ileri derece kullanabilme kabiliyeti tüm mühendislerden beklenir. Rapor ve sunum hazırlama, analizleri yayınlama, bütçe oluşturma gibi birçok detay bu 3 Office programı ile çözülmektedir. Power Point ve Word uygulamaları kullanım açısından oldukça kolaydır; fakat Excell, bu 2 programa göre biraz daha detaylı özelliklere sahiptir. Özellikle formüle dayalı işlemleri, kodlamaları iyi bilmek gerekir. Office programlarına hâkim olmak, mühendisler için artı bir nitelik değildir; tüm mühendislerde aranan temel yeterliliklerden birisidir.
AutoCAD
Hemen hemen tüm mühendislik dallarında kullanılan AutoCAD, Metalürji ve malzeme mühendisleri tarafından bilinmesi gereken temel programlardan biridir. 2D ya da 3D boyutlama özelliğine sahip olan program teknik resim çizimi için gereklidir. Autodesk firmasının sahip olduğu diğer tüm programlarla aynı uzantıya sahip olması ise en büyük avantajıdır. Program üzerinde yaptığınız projeleri, farklı programlara aynı uzantıyla kolaylıkla iletebilirsiniz. Autocad, her mühendisin ileri seviyede bilmesi gerekli olan temel yeterlilik yazılımıdır.
Solidworks
Solidworks, üniversite eğitimleri sırasında da en çok tercih edilen programlardan biridir. Program ile 3D boyutlama yapılabilmektedir. En büyük avantajı, oldukça kolay kullanım imkânı tanıyan bir ara yüze sahip olmasıdır. Profil çizimi, modelleme, analiz, montaj, animasyon, render alma gibi oldukça fazla sayıda özelliğe sahiptir. Solidworks, Autocad gibi temel yeterlilik programlarından biridir; her Metalurji ve malzeme mühendisin bilmesi gereken programlar arasında zirvede yer alan 2 yazılımdan biridir.
ANSYS Workbench
Analiz programıdır. Mekanik, termal, akışkan, manyetik, elektriksel, titreşim ve çarpışma-momentum analizleri program aracılığıyla yapılabilir. Programın en büyük artısı simülasyon desteğinin de bulunmasıdır. Oldukça kolay kullanım sunan bir ara yüze sahip olan ANSYS Workbench’ü bilmek bir mühendis için CV’ye eklenecek en önemli artı özelliklerden biridir. Sektörde diğer mühendislerden bir adım öne geçmek istiyorsanız bu programa ileri seviyede hâkim olmalısınız.
Catia
Catia, Dünya genelinde farklı sektörlerde en çok kullanılan, 2D ve 3D modelleme imkânı tanıyan programlardan biridir. Otomotiv, savunma sanayi ve havacılık alanında faaliyet gösteren şirketler özellikle bu programı ileri düzeyde kullanabilen mühendislere ihtiyaç duyar.
CES Selector
Metalurji ve malzeme mühendislerinin bilmesi gereken programlar içerisinde zirvede yer alan yazılımlardan biridir. Ürün tasarımı yapılırken kullanılacak malzemelerin analizi bu program aracılığıyla yapılır; yani doğrudan bu mühendislik dalıyla alakalı bir uygulamadır. Program, malzeme seçimi metodolojisinde kullanılması düşünülenler için Ashby diyagramı oluşturma imkânı sunar. Zaman açısından sağladığı en büyük avantaj ise Ashby diyagramlarında kullanılan performans indislerinin oldukça fazla zaman almasına karşın bu program aynı işlemi birkaç saniye içerisinde gerçekleştirmektedir.
CES Selector, oldukça fazla sayıda malzeme datasına sahiptir. Projelendirmede kullanılacak malzemelerin tüm detaylarına program aracılığıyla ulaşmak mümkündür. On binlerce malzemenin var olduğu düşünüldüğünde ne kadar büyük bir özellik sunduğu daha iyi anlaşılacaktır. Malzemelerin fiziksel, mekanik ve kimyasal özelliklerini birkaç saniye içerisinde önünüze getirir.