İzolasyon Trafosu Ne İşe Yarar? Nerelerde Kullanılır?
  1. Anasayfa
  2. Elektrik Elektronik Mühendisliği

İzolasyon Trafosu Ne İşe Yarar? Nerelerde Kullanılır?

İzolasyon trafosu, yük ağının ve şebeke ağının birbirinden ayrı şekilde yalıtılmasını sağlayan elemandır. İşlevi ve görevi diğer trafolara göre daha önemlidir buda daha üstün olmasına sebebiyet verir. Elektrik çarpması gibi problemlerin oluşmasını engellemesi ile ön plana çıkmaktadır. Son derece güvenilir olan bu trafoların kullanım alanları günden güne artmakta ve en çok kullanılan trafolar arasında yer almayı başarmaktadır. 

İzolasyon Trafosu Nedir?

Güvenilirliği ile ön planda yer alan izolasyon trafosu şebekelerde oluşan manyetik gürültünün yüke yansımasını önleyen trafodur. Şebeke ve yükün birbirinden ayrılmasını sağlamaktadır. Adından da anlaşılacağı üzere izolasyonu olan trafolardır. Nüve ile sarımlar arasında izoleyi sağlayan, düşük elektrik gerilimleri gerektiren alanlarda kullanılan cihazlara izolasyon trafosu adı verilmektedir. 

İzolasyon Trafosu Ne İşe Yarar?

i̇zolasyon trafosu
i̇zolasyon trafosu

İzolasyon trafoları trafolar arasında en çok tercih edilen trafo çeşididir. İzolasyon trafoları görevi ve işlemi bakımından daha güvenilir olduğundan dolayı ve daha fazla özelliği bulunduğundan dolayı tercihlerin arasında ilk sırada yer almaktadır. Elektrikler bazı olağan dışı durumlardan meydana gelen sonuçlardan dolayı çarpılmaya yol açabilmektedir. Bazı cihazlar veya alanlarda elektrik çarpılma riski oldukça yüksek olmaktadır. İnsanların elektrik çarpılmasından etkileneceğini alanlara izolasyon trafosu yerleştirilmektedir. Bu sayede elektrik çarpmalarının önüne geçilir.

İzolasyon Trafosu Fiyat

İzolasyon trafolarının fiyatları ağırlıklarına ve voltlarına göre değişkenlik göstermektedir. Volt ve ağırlık artıkça fiyatta artmaktadır. Kullanım alanları izolasyon trafolarının büyüklüğünü belirlemektedir. Kullanım alanı farklı oldukça izolasyon trafolarının ihtiyaç duyulan ağırlığı da değişmektedir. Buda doğrusal olarak fiyatların farklı olmasına yol açmaktadır. Fiyatların değişkin olmasının diğer bir sebebi ise firma farklılığıdır. Firmaların farklı olması fiyatların farklı yansımasına sebep olmaktadır. 

İzolasyon Trafosu Bağlantısı

İzolasyon trafosunda bağlantılar önem teşkil etmektedir. Bağlantıların doğru yapılması trafonun işlevini gerçekleştirmektedir. İzolasyonun bağlantıları fazlarına göre değişkenlik göstermektedir. 3.faz izolasyon trafosu step ve servo motor beslenmesinde ve parazitlerin önlenmesi için kullanılmaktadır. Şebeke ve yüklerin birbirinden ayrı yalıtım yapılması için bağlantılara ihtiyaç duyulur. 

thumbnail
Önerilen Yazı
Türbülatör Nedir? Ne İşe Yarar? Nerelerde Kullanılır?

İzolasyon Trafosu Çalışma Prensibi

İzolasyon trafosu çalışma prensibi diğer trafolar gibidir. Birinci bobinle ikinci bobin arası akımın indüklemesi için birbirine sargılı elektro mıknatıstan oluşmaktadır. İzolasyon trafosunda birincil bobin ikinci bobine göre daha fazla sarılırsa voltajda düşme yaşanırken, ikinci bobin birinci bobinden daha fazla sarılırsa bu seferde voltajda artma yaşanmaktadır. 

İzolasyon Trafosu Nasıl Bağlanır?

İzolasyon trafosunun bağlantısı doğru şekilde yapılmalıdır. Trafonun bağlanması esnasında özellikle topraklanma bağlantısına dikkat edilmesi gerekmektedir. Çünkü izolasyon trafosu çarpılma riskinin önüne geçtiği için bağlantısının doğru yapılması gerekmektedir. 

  • Sadece nötr ucu tuttuğumuzda çarpılmayız. 
  • Faz ucunu tuttuğumuzda çarpılma nedenimiz, trafo merkezlerinde yıldız orta noktasının toprağa bağlanmasıdır.
  • Faz ucunu tuttuğumuzda toprak yardımı ile trafo merkezindeki yıldız ucuyla akım yolu tamamlanır. 
  • Şebekeye ve toprağa bağlı olmayan, bir jeneratörün herhangi bir ucunu tuttuğunuzda çarpılmazsınız, akım yolu tamamlanmadığından dolayı izolasyon trafoları şebekenin toprakla bağlantısını kestiği için çarpılmayı engellerler.

İzolasyon Trafosu Görevi

İzolasyon trafolarının görevi diğer trafolara göre daha farklıdır. Diğer trafo çeşitlerinde elektrik çarpma riski yüksekken izolasyon trafosunda tam tersi çok düşüktür. Çünkü izolasyon trafonun görevi elektriği tutmaktır. Bunu da yük ve şebeke ağını farklı şekilde ve birbirinden ayrı şekilde yalıtarak yapmaktadır. Böylelikle elektrik akımının dışa vurulmasını önlemekte ve oluşabilecek elektrik problemlerinin önüne geçmektedir. 

İzolasyon Trafosu Nerelerde Kullanılır?

İzolasyon trafoları güvenilirliği daha fazla sağlandığından dolayı birçok alanda kullanılmaktadır. Özellikle yeni yapılanmalarda karşımıza sık sık çıkmaktadır. Enerji iletiminde ve dağıtımında kullanılan izolasyon trafosu okul, hastane, apartman, lojman yani kısaca elektrik dağıtımının gerçekleştiği birçok alanda kullanılmaktadır. Bu kadar çok tercih edilmesinin sebebi güvenilir olmasıdır. 

Bu Yazıya Yorumunuz Ne?
  • 1
    harika_
    Harika!
  • 1
    g_zel_erik
    Güzel İçerik
  • 1
    d_nd_r_c_
    Düşündürücü

] }

Yorum Yap

Yorumlar (2)

  1. emre bey kolay gelsin size bir sorum olacaktı.bizim işletmede 2 adet yedekli izalasyon trafosu var.Yük tarafında toprak nötür arasında yapılan ölçümlerde 36 volt değer okuduk.Trafomuz değişti buna rağmen aynı değeriyine gördük.firmanın bir çözüm önerisi oldu izalosyon trafosu nötür giriş ve nötür çıkış uçları arasına köprü atıldığında (yani nötür trafoya girmeden direk yüke bağlandı) toprak nötür arasındaki voltajı 0,8 volt olarak gördük.bu şekilde bir bağlantı cihazlara herhangi bir olumsuz etkisi olurmu.

Yorum Yap