Yazılım Mühendisi Nedir? Ne İş Yapar?

Yazılım Mühendisi Nedir?

Yazılım mühendisi nedir sorusu özellikle de gerek üniversite tercihleri verecek olan kişiler gerekse de bu alanda kariyer planı olan kişiler tarafından fazlasıyla sorulan sorular arasında yer almaktadır. Yazılım mühendisliği alanı, yazılım dalıyla ilgilenen bir dilim dalı olmakla birlikte he geçen gün gerek ülkemizce gerekse de dünya üzerinde en çok ihtiyaç duyulan, rağbet gören alanların başında da gelmektedir. Yazılım mühendisleri, kullanıcılar tarafından görülen sistemler sorunların çözüme kavuşturulması, belli bir hiyerarşi ile birlikte bu alanda daha net ve keskin çözümler sunulması için çalışmalarını sürdürmektedir.

Yazılım sistemleri belli algoritmalar üzerine kurulu olan, başlangıç ve bitiş aşamaları arasındaki tasarım, kodlama, planlama aşamaları da oldukça önemlidir. Çeşitli programlama dilleri kullanılarak sorunlara çözümler üreten yazılım mühendisleri genellikle ekip halinde çalışmalarını sürdürmektedirler. Yazılım alanında ön yüz, arka plan ve veri tabanı gibi kısımlar farklı ekipler tarafından ele alınmakta, en sonda ise birleştirilerek ortaya projeler çıkarılmaktadır.

Yazılım Mühendisliği Maaş

Yazılım mühendisleri gerek devlet kadrolarında gerekse de özel şirketlerde görevler yapmaktadır. Yazılım mühendisliği maaş konusunda da yine özellikle devlet tarafında fiyatlar 5 bin TL ile 6 bin TL arasında değişmektedir. Özel sektörde ise bu fiyatlar daha alt seviyelerde başlatılmakta ancak kişinin tecrübe ve alanındaki bilgilerine göre de ilerleyen süreçlerde maaş noktasında da artışlar gözlemlenmektedir. Maaş kriterlerinden biri de şirket profilidir. Şirketin bütçesi, marka özelliği, çalışma biçimi, personel sayısı ve daha birçok etken bu kriterin de maaş üzerindeki etkisinin önemli olduğunu açıklamaktadır.

Üniversitelerde çoğu öğrenci yazılım mühendisliği ya da bilgisayar programcılığı bölümlerini daha çok maaşı yüksek olduğundan dolayı okumaktadır. Özellikle de kişisel projeler, global projeler ile milyar liralar kazanan girişimciler yazılım alanına çok daha fazla önem vermektedir. Yıllar geçtikçe artan teknoloji eğiliminin bir parçası olarak gösterilen yazılım sektöründe gelişim ve değişim hiç bir zaman bitmeyeceği gibi sürekli olarak talepler de artacaktır.

yazılım mühendisliği görsel
yazılım mühendisliği görsel

Yazılım Mühendisi Ne İş Yapar

Devlet kadrolarında ya da özel şirketlerde yer alarak ciddi paralar kazanmakta olan yazılım mühendisi ne iş yapar sorusu da en çok sorulan sorular arasındadır. Yazılım mühendislerine dışarıdan bakıldığında bu kişilerin sadece kod yazdıklarını düşünmek yanlış olacaktır. Çünkü yazılım mühendisleri bir proje için başlangıç aşamasında plan oluşturarak yazılım sisteminin problemine inerler. Ardından tasarım ve analiz aşamasında problemin ne gibi yollarla çözüleceği tartışılarak ortaya dokümanlar hazırlanır. Bu dokümanlar ile birlikte yazılım mühendisleri uygulayacağı stratejileri belirleyerek kodlama aşamasına geçerler. Görüldüğü üzere kodlama aşaması bu gibi aşamalardan çok sonra gelmektedir. Kodlama aşamasında daha önce hazırlanan dokümanlardan ve planlamalardan da yararlanılarak aşamanın daha rahat, kolay geçilmesi de sağlanır.

Kodlama aşamasından sonra ise kontrol ve bakım işlemleri yapılarak proje eksiksiz ve sorunsuz biçimde müşteriye teslim edilir. Müşteri tarafından gelebilecek geri dönüşlere göre de yazılım mühendisleri yine varsa düzenlemeleri gerçekleştirir ve projeyi tekrardan revize eder.

Tüm bu süreç bir zincir halkası gibi birbirine bağlı olarak devam etmektedir. Bu süreç sonunda ortaya çıkarılan yazılım ürünü ise yine en doğru yöntemlerle ele alınmakta olup müşterilere öyle sunulmaktadır.

Türkiye’de Yazılım Mühendisliği

Türkiye’de yazılım mühendisliği alanı her geçen gün sınırlarını genişleterek devam etmektedir. Yazılım mühendisliği bölümü ülkemizde devlet üniversiteleri kapsamında çok az bölgeye sahipken her yıl bu sayı da artmaktadır. Ayrıca birçok özel üniversite de yine yazılım mühendisliği bölümüne yer verilmektedir. Günümüzde binlerce öğrenci yazılım mühendisliği bölümünü tercih etmekte ve bu bölümlerden mezun olmaktadır. Ülkemizin önde gelen şirketleri başta olmak üzere birçok start up şirket dahi yazılım departmanına yer vererek bu alandaki istihdamın artırılmasında önemli roller oynamaktadır.

Yine devlet tarafında yer verilen yarışmalar, Teknofest gibi platformlar ve istihdamın sağlanması için global olarak açılan eğitimler de bu alandaki rağbetin artmasında öncü olmuştur. Yazılım ve bilişim alanları önümüzdeki dönemlerde adından daha da fazla söz ettirecek olup günümüzde bu alanlara olan rağbet her geçen gün artmakta ve kişisel şirketler de bu noktada sürekli olarak kurulmaktadır. Türkiye’de yazılım mühendisliği alanında yer almak ve bu alanda kendinizi ispatlamak için de sürekli olarak gelişimleri, yenilikleri takip etmelisiniz.

Bilgisayar ve Yazılım Mühendisliği Nedir?

Üniversitelerde yazılım veya bilgisayar alanında tercih yapacak olan kişiler bilgisayar ve yazılım mühendisliği nedir, bilgisayar mühendisliği ile yazılım mühendisliği arasındaki farklar nelerdir gibi birçok soruyu da sormaktadır. Bilgisayar ve yazılım mühendisliği aslında birbirinden ayrı düşünülmeyen alanlar olup çoğu noktada birbirini desteklemektedir. Özellikle de eğitim noktasında birbirinden ayrılan bu iki alanda yazılım mühendisliği kısmında yazılım sistemleri, kodlama ve daha birçok şey ön planda tutulurken bilgisayar mühendisliği alanında ise elektronik devreler, robotik sistemler gibi şeyler de görülmektedir. Her iki alanda görülen ortak derslerin sayısı fazla olmakla birlikte her iki mühendisliğin imza yetkisi de bulunmaktadır.

Kendisini hangi alanda yetiştireceğine bağlı olarak seçimlerini yapması gereken öğrencilerin tüm detayları araştırmasında, hangi alanın gelecekte ne gibi iş imkanları olduğuna ve hangi alanda kişinin kendisini daha iyi geliştirebilmesi gibi kriterleri de öğrenmesinde yarar vardır. Bu gibi kriterler özellikle de tercih noktasında kişilerin çok fazla işine yarayacağı gibi gelecek planlarının şekillenmesinde de önemli roller olacaktır. Bu gibi kriterler kapsamında kendi ideal ve hayallerinizi de göz ardı etmeden seçiminizi gerçekleştirmek en sağlıklı yöntem olacaktır.

Yazılım mühendisliği alanı ülkemizde ve dünya genelinde her geçen gün adından daha fazla söz ettiriyor. Siz de bu alanda yer almak için yazılıma dair her şeyi araştırabilirsiniz.

Bu Yazıya Yorumunuz Ne?
  • 0
    harika_
    Harika!
  • 0
    g_zel_erik
    Güzel İçerik
  • 0
    d_nd_r_c_
    Düşündürücü

] }

Yorum Yap