Son 1 yılda 24 milyar ton üst toprak tabakası kayboldu. Gerek çölleşme olsun gerek ise de arazi tahribatı olsun, bu gibi durumlar insan hayatını tehlikeye atmakta. Son zamanlarda yapılan bazı araştırmalar gösteriyor ki; son 1 yıl içerisinde tahribatlar oldukça yoğun bir hal aldı. TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar ise, bu konuda gereken açıklamaları yaptı. Son yılda meydana gelen toprak tabakası kaybolması, aynı zamanda göçlere neden oldu. İnsanlar arazi tahribatlarını gördükçe, yaşadıkları çevreyi terk etmeye başladı.
Yazıdaki Başlıklar
Yılda 24 Milyar Ton Üst Toprak Tabakası Kayboldu
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, tam da gününde bu konuya bir açıklık getirdi. Dünya Çölleşme ve Kuraklıkla Mücadele Günü’nde, herkes üstüne düşeni yapmalıdır. Dolayısıyla biz, yaşadığımız bölgeye ne kadar sağlıklı bakarsak, aslında bu güne o kadar büyük fayda sağlamış olacağız. Günümüzde çölleşmenin nedeni, birçok farklı sebeplerde dayanmaktadır. Gerek insan faaliyetleri olsun gerek ise de iklim değişikliği olsun, en büyük etmenler haline geldi. Bu durumda mücadele sadece tek bir koldan değil; yerelden küresele doğru ilerlemelidir.
Çıkan haber, dünya üzerinde derinlemesine giden bir çölleşme halinin mevcut olduğunu göstermekte. Kurak alanların %70’i ise; tahribata uğrama konusundan etkilendi. Bayraktar, konu ile alakalı olarak açıklamalarına devam etti. Her sene 24 milyar ton, toprak tahribata uğruyor. Dolayısıyla bu tahribat insan hayatını direkt olarak etkiledi. 1.2 milyar insanı doğrudan ilgilendirdi. Devamında ise 135 milyon insan riske girerken, aynı zamanda 10 milyona yakın insan ise, bulundukları bölgeleri terk etmek zorunda kaldı.
Doğal Kaynaklara Olan Talep Nüfusun Artmasıyla Ortaya Çıktı
Her ne kadar Türkiye toprakları içerisinde çöl bulunmasa bile, ülkemiz tahribattan sert şekilde etkilenebilir. Gerek çölleşme konusunda gerek ise de tahribat konusunda, derinlemesine etkilenecek olan ülkeler arasında bulunmaktadır. Hem coğrafi konum hem iklim hem de toprak şartları, bu duruma neden olmaktadır.
Türkiye’de oluşan oranlara baktığımız zaman; %22,5 olan topraklarda, yüksek çölleşme etkisi görülmektedir. Bunun devamında ise; %50,9 orta düzey çölleşme durumuna sahip olmaktadır. Toprak kayıplarının, kabaca nedenlerine baktığımız zamanda ise; %3,36 toprak, %14,26 yağış, %34,82 bitki örtüsü ve %47,55 topoğrafya etkilidir. Eğer erken zamanda tedbir alınmazsa, gerek çölleşme gerek ise de kuraklık, ciddi boyutlara gelecektir.