Covid-19 Hakkında Bilmeniz Gereken 4 Gerçek
  1. Anasayfa
  2. Haber

Covid-19 Hakkında Bilmeniz Gereken 4 Gerçek

2020 yılından beri gündemimizde olan ve bir müddet daha gündemde kalmaya devam eden koronavirüsden (Covid-19’dan) bahsedeceğiz. Uzun zamandır hepimiz koronavirüs hakkında okuduk, araştırdık, dinledik. Fakat, bugün anlatacağımız biraz daha farklı bilgiler olucak. Bu yazımızı youtube videomuzda anlatmıştık. Şimdi biraz detayından bahsedeceğiz. Hazırsanız, ilk şaşırtıcı bilgiyle başlayalım…

1. Covid-19 aşılarında çip var mı ?

Koronavirüs aşıları piyasaya sürülmeden önce çıkan bir tartışma: Aşılar çipli mi aşılarda mikroçip olacak mı? Bu iddia çığ gibi büyüdü. Peki bu iddia ilk kimden çıktı, nasıl devam etti ve gerçektende mikroçip var mı? Bir başka iddia ise Microsoft’un kurucusu Bill Gates’in aşılardaki çipler sayesinde insanların konumlarını izlemesi.

Öncelikle Bill Gates’le alakalı bu iddia doğru değildir. Bill Gates geçtiğimiz haziran ayında CBS News e yaptığı konuşmada bu iddiaları reddetmiş ve bu iddiaların kendisinin de nerden başladığını bilmediğini söylemiştir.

covid-19 aşısı
covid-19 aşısı

Madem Bill Gates çıkarmadı çipleri. Peki bu çip konusu nerden geliyor ? Bu çip konusu tam olarak nerden geldiği bilinmese de şırınga üreticisi Apiject’den Jay Walker’ın verdiği bir röportajda aşı için kullanılan barkod amaçlı bir etiketten bahsediyor. Röportajın devamında ise bu etiket, yani RFID çipinin, isteğe bağlı olduğunu ve şırınganın dış kısmına eklenebileceğini söylüyor. Yani, şırınganın içindekilerle birlikte enjekte edilmeyecektir. Bu etiketin amacı ise, sahte ve tarihi geçen aşıların ayırt edilmesidir. Ve kesinlikle kişi hakkında da bir bilgi içermiyor. Basit bir barkod sistemi de diyebiliriz aslında. Gene aynı firmanın sözcüsü Steve Hofman ise aşı üreticilerinin şimdiye kadar bu özel etiketi talep etmediğini belirtmiştir.

2. Hava nemlendiricisi kullanmak Covid-19’a yakalanma ihtimalini azaltabilir mi ?

hava nemlendiricisi kullanmak covid-19'a yakalanma ihtimalimizi azaltır mı ?
hava nemlendiricisi kullanmak covid-19’a yakalanma ihtimalimizi azaltır mı ?

Kuru havada virüsler daha kolay hareket edebilir ve yayılabilir. Yale üniversitesindeki bir biyolog şöyle bir açıklama yapmış. Kışın soğuk havada bağıl nem yani havadaki su miktarı azalıyor. Ve, bizde evlerimizde ısınmak için kaloriferi açtığımızda iç mekandaki bağıl nem dışarıya göre daha da düşüyor. Havadaki bağıl nem ne kadar azalırsa hava o kadar kuru olur. Bu da koronavirüs dahil virüslerin yayılmasını kolaylaştırır.

Bu sebepten Virginia Tech üniversitesinde koronavirüs üzerine çalışanan bir araştırmacı evde iç mekanlarda kullanabileceğimiz basit bir hava nemlendiricisi ile koronavirüse yakalanma ihtimalimizi azalabileceğini söylüyor.

 

 

 

 

 

3. Pandemide doğa nasıl değişti ?

Ulusal Atmosferik Araştırma Merkezi (NCAR) tarafından yapılan bir çalışmaya göre, gezegenimizin çok az miktarda ısınmış. Covid-19 salgınıyla beraber girmiş olduğumuz karantina süreci ve azaltılmış toplumsal faaliyetler hava kirliliğini etkilemiş. Bu da 2020 yılında gezegenimizin kısa ve ani süreli ısınmasına sebep olmuş.

Bu çalışma ilk bakışta mantıksız gibi gözüküyor. Fakat, çalışma dünyaya gelen güneş ışığını engelleyen havadaki parçacıkların ve aerosollerin etkisini vurguluyor. Aerosoller bulutları aydınlatmaya ve Güneş’ten gelen ısıyı uzaya geri yansıtma eğilimindedir. Öte yandan, karbondioksit ve diğer sera gazları, ısıyı hapsederek sıcaklıkları yükselttiği için zıt bir etkisi vardır.

Bu araştırmanın baş yazarı şöyle diyor: “Kirlilik gezegeni soğutur. Eğer kirlilik azalırsa gezegenin bundan dolayı ısınması mantıklıdır.”

Araştırma, aerosollerin sera gazlarının ısınma etkisine nasıl karşı koyduğunu gösteriyor. Ama, daha fazlasını atmosfere yaymanın iklim değişikliğini yavaşlatmak için uygun bir strateji olmadığını da vurguluyor.

 

4. Covid-19 antikorlardan nasıl kaçıyor ?

"<yoastmark

Covid-19 yayılmaya devam ediyor ve her yeni kopyalamada virüsün mutasyon geçirme olasılığı var. Pittsburgh üniversitesinin yapmış olduğu yeni araştırmaya göre Covid-19 genetik diziliminin ufak parçalarını silerek antikorlardan kaçıyor. Normalde antikorlar virüsü etkisiz hale getirmek için virüsdeki diken proteinlere bağlıyor. Bu mutasyonda ise diken proteini kodlayan gen dizilimini silen mutasyonlar bazı antikorların virüse tutmasını engelliyor.

Koronavirüs hakkında bir önceki yazılarımıza (Koronavirüs Testi Çeşitleri ve Koronavirüs Çalışmaları & Genetik ve Biyomühendislik) bakabilirsiniz.

Bu Yazıya Yorumunuz Ne?
  • 0
    harika_
    Harika!
  • 0
    g_zel_erik
    Güzel İçerik
  • 0
    d_nd_r_c_
    Düşündürücü

Yorum Yap