Endüstri Mühendisliği kısaca tanımı; insan, makine, iş gücü, ham madde, bilgi gibi kaynaklardan oluşan sistemlerin verimini, performansını artırmayı sağlayan mühendislik dalıdır.
Yazıdaki Başlıklar
Endüstri Mühendisi Ne İş Yapar?
“Endüstri mühendisi ne iş yapar?” sorusu birçok endüstri mühendisinin sıklıkla karşılaştığı sorulardan birisidir. Tanımının ve cevabının zor olması elbette çok yönlü bir mühendislik dalı olmasından kaynaklıdır. Çünkü Endüstri mühendisleri için belirli bir iş, sektör yoktur. Her türlü sektörde ve departmanda kendine yer bulabilir.
Bir Endüstri Mühendisliği mezununun ne iş yapacağı konusunda karar vermesinde yaptığı stajlar büyük önem taşır. Bundan dolayı kişinin yaptığı stajlardan yola çıkarak ilgi duyduğu alanlara göre sektör ve departman seçmesinde bir sakınca yoktur.
Endüstri Mühendislerinin Çalıştığı Sektörler
Endüstri mühendislerinin çalıştığı sektörler oldukça fazladır. Bu sayede bu mühendislik dalındaki iş imkanı da oldukça fazladır. Endüstri mühendisinin çalıştığı sektörler şu şekilde sıralanabilir:
- Otomotiv
- Tekstil
- Savunma
- Üretim
- Bilişim
- Finans
- Danışmanlık
- Yazılım
- İlaç
- Gıda
- Taşımacılık
- Elektrik Elektronik
- Hızlı tüketim
- Sağlık
- Bankacılık
- Eğitim ve Hizmet
Endüstri Mühendislerinin Çalıştığı Departmanlar
Üretim Planlama Mühendisi
Fabrikadaki üretim sürecinden sorumlu kişidir. Üretim sürecinin daha verimli işlemesi için planlamalar ve düzenlemeler yapar. Firmanın üretim hedefleri doğrultusunda günlük, haftalık ve yıllık üretim planları oluşturur. Hangi ürün üretilecek? Ne zaman üretilecek? Hangi aralıklarla üretilecek? Gibi soruları cevaplamaya çalışır. Kısacası, üretimin ham madde girişinden son ürüne kadar olan sürecin takibini yaparak sonuçları raporlar.
Kalite Mühendisi
Bir ürün ya da hizmetin kalitesini ölçmek için teknik ve matematiksel yöntemleri kullanan kişidir. Bir kalite mühendisinin mutlaka Kalite yönetim standartlarını bilmesi ve uygulaması gerekmektedir. Her işletmede mutlaka kalite mühendisi bulunur.
Satış/Pazarlama
Ürün ve hizmetleri müşteri portföyüne tanıtmak amacıyla çalışmalar yapan, müşteriyi şirkete çekmeyi amaçlayan kişilerdir.
Finans
Firmanın para akışını kontrol eden kişidir. Endüstri mühendislerinin eğitim hayatı boyunca gördüğü sayısal derslerin yanında ekonomi, maliyet muhasebesi, istatistik gibi dersler kişiye analitik düşünebilme becerisi, eldeki verilerden olası sonuçları öngörebilme yeteneği gibi faktörler düşünüldüğünde endüstri mühendislerinin finans sektöründe sıklıkla tercih edildiğini görebiliriz.
İnsan Kaynakları
İşe alım için uygun adayı seçme, terfi yönetimi, çalışanların eğitilmesine yönelik faaliyetler, işe yeni alınan çalışanların adaptasyon sürecini düzenleyen kişidir. Her firmada mutlaka bulunur. Birçok endüstri mühendisinin tercih ettiği bir departmandır.
Araştırma ve Geliştirme
Çeşitli yazılım ve programlar dâhilinde yeni sistem ve uygulamalar tasarlayan kişilerdir. Genellikle yaratıcı kişilerden oluşup, bu alanı tercih eden birçok endüstri mühendisi vardır.
Danışmanlık
Son yıllarda ülkemizde önemi daha da artan departmanlardan birisidir. Bir alanda tecrübeli ve uzman olan kişinin sahip olduğu bilgi ve beceriyi bir kuruluşa aktarmasıdır.
Tedarik Zinciri Planlama Uzmanı
Talep ve tedariği dengede tutarak, üretilen ürünlerin hammaddelerinin doğru ve planlı bir şekilde alımını yapar. Hangi malzemeden ne kadar stokta tutulacağını, müşteri taleplerini karşılayabilmek için hangi aralıklarla sipariş verileceğini planlar. Üretim ve lojistik süreçlerinde iyileştirme çalışmaları yapar.
Eğitim ve Hizmet Sektörü
Endüstri mühendisleri eğitim hayatından sonra üniversitede öğretim görevlisi olarak çalışabilir. Hizmet sektöründe ise akla gelebilecek birçoğu alanda endüstri mühendisleri yer alabilir.
Lojistik Uzmanı
Firmanın gönderi akışını takip eden, tedarikçilerle iletişim kuran, nakliye şirketleriyle ortak çalışan kişilerdir. Genellikle kargo, otobüs, hava yolları firmalarında çalışırlar.