Yazıdaki Başlıklar
Fizik Mühendisliği
Fizik mühendisliği, doğanın temelini oluşturan fizik yasalarını inceleyen bir mühendislik bölümüdür. Fizik mühendisliği esasen doğadaki maddelerin birbiri ile ilişkilerini inceleyen fizik yasalarını uygulamalı olarak hayata geçirmeyi amaçlayan bir disiplindir. Diğer mühendislik dallarından farklı olarak tamamen fizik yasalarının gerek makineler ile gerekse de uygulamalar ile hayata katılmasını sağlayan bir mühendislik alanıdır.
Bu mühendislik bölümü ülkemizde sadece birkaç üniversitede yer alan bir mühendislik dalıdır. Bölümün bulunduğu üniversitelerde atom ve atom altı parçacıklar, nükleer fizik, katı hal fiziği gibi farklı dersler yer almaktadır. Bir lisans bölümü olarak eğitim toplamda hazırlık hariç olarak 4 yıl sürmektedir.
Fizik Mühendisliği Ne İş Yapar?
Fizik mühendisleri fizik kanunlarının gerçek hayata geçirilmesi için önemli görevler üstlenirler. Bu görevler kapsamında yaşanan sorunlar için uygulamalı çözüm önerileri üretirler. Eskiden makine mühendisliğinin bir alt dalı olarak doğan bu mühendislik alanının iş tanımı oldukça geniştir. Fizik biliminin gerçek hayata yansımaları olan çeşitli makinelerin, sistemlerin ve uygulamaların gerçekleştirilmesi mümkün olabilmektedir.
Fizik mühendisleri, ülkemizde stratejik öneme sahip, nükleer ve atom fiziği ile ilgili alanlarda istihdam edilebilmektedir. Bu nedenle fizik mühendisliğinin iş tanımı oldukça geniştir. Özel sektörde elektrik ve elektronik mühendisliği alanlarının benzer iş tanımları çerçevesinde istihdam edilen fizik mühendisleri, gerçek hayat problemlerinin fizik kanunlarının uygulamaları ile çözümlenmesine destek sunarlar.
Bir fizik mühendisinin yaptığı genellikle tasarım süreçlerinde fizik yasalarını uygulamaktır. Hayatı kolaylaştıran bir ürün ya da bir sistem meydana getirmek, insanların hayatını zorlaştıran sorunların aşılabilmesi için fizik yasalarını uygulayarak çözümler getiren fizik mühendisi bölümü mezunları aynı zamanda yurt dışında önemli görevler de üstlenmektedirler. Üstlendikleri görevin bir gereği olarak diğer mühendislik dallarından farklı olarak bilim ile daha fazla yakındırlar. Bunun yanında gerek ülkemizdeki gerekse de yurt dışındaki bilimsel araştırma merkezlerinde, örneğin CERN parçacık fiziği laboratuvarlarında fizik mühendislerinin fazlasıyla istihdam edildiği görülmektedir.
Fizik Mühendisliği İş İmkanları
Fizik mühendisi iş imkanları çok çeşitlidir. Fizik mühendisi eğitimi birçok alt kola sahip olduğundan dolayı mezunlar birçok alanda iş bulabilmektedirler. Bu alanların başında atom mühendisliği, nükleer enerji mühendisliği gibi mühendislik kısımları gelmektedir. Fizik mühendisleri gerek özel sektörde gerekse de kamu kurum ve kuruluşlarında iş bulabilmektedir. Bunun yanında son yıllarda nükleer enerjinin önemli hale gelmesi nedeni ile nükleer fizik alanında iş bulabilmeleri mümkün hale gelmektedir.
Ülkemizde bu bölümün bulunduğu üniversite sayısının nispeten az olması nedeni ile mezunların kolayca iş bulabilmeleri mümkündür. Fizik mühendisleri aynı zamanda benze disiplinler olan elektrik ve elektronik mühendisliği alanlarında da istihdam edilmektedir. Malzeme üretimi, ölçme yöntemlerinin belirlenmesi gibi farklı alanlarda istihdam olanağı bulunmaktadır.
Fizik Mühendisliği Maaşları 2021
Ülkemizde fizik alanındaki mühendislik maaşları düşük olmakla birlikte tecrübeye ve diğer şartlara bağlı olarak maaşlar değişmektedir. Mesela bir fizik laboratuvarında çalışan bir fizik mühendisinin daha yüksek maaş alacağı ifade edilebilir. Bunun yanında fizik mühendislerinin en düşük 3000 4000 TL aralığında maaş aldıkları değişen şartlar göre 7000-8000 TL’ye kadar maaşlarının değişebildiği de görülmektedir.
Sektörde gerek özelde gerekse de kamuda istihdam edilen fizik mühendisliği mezunları değişen şartlar nedeni ile birbirinden farklı maaşlar almaktadırlar. Özellikle özel sektörde tecrübe ve kalifiye durumları nedeniyle maaşları değişebilmektedir. Yıl geçtikçe alınan maaşlar artmakta olup Fizik mühendisliği maaşları 2021 yılı için 4000 ile 8000 TL aralığında değişkendir. Bu açıdan birçok farklı yerde çalışan fizik mühendislerinin maaşları da birbirinden farklıdır.