Yazıdaki Başlıklar
İnşaat Mühendisliği Nedir?
İnşaat mühendisliği Türkiye içerisinde en fazla talep gören ve üniversitelerde okutulan bölümlerden biridir. İnşaat sektörü içerisinde birçok inşaat mühendisi yapmış olduğu çalışmalar ile adlarından söz ettirir. Kolay görünen fakat tehlikeli olan inşaat mühendisi aynı zamanda hem erkeklerin hem de bayanların yapabileceği bir meslektir. Bu nedenle okullar içerisinde karma bir eğitim sistemi vardır. Fakat bayanların çok tercih etmediği bir bölümdür. Çalışma şartları oldukça ağırdır.
İnşaat mühendisliği teknik ile malzemenin bir araya gelerek en iyi şekilde yapılan projenin ortaya çıkması için çalışılması durumudur. Temel mühendislik dalından biri olan inşaat mühendisliği aynı zamanda geniş bir alanı kapsadığından dolayı farklı alanlarda da uzmanlaşma durumu söz konusu olabilir.
Günümüzde en fazla bilinen ve kullanılan mühendislik dalları elektrik, kimya, makine ve inşaat mühendisliğidir. Bu 4 Mühendislik dalı temel mühendislik adı altında kullanılan bir terimdir. Aynı zamanda büyük inşaat projeleri içerisinde görev yapan inşaat mühendisine büyük ölçüde görev düşmektedir. Tüm Yapı malzemelerinin takip edilmesi, nasıl kullanıldığı ve inşaatın nasıl ilerlediği tamamen inşaat mühendisinin sorumluluğu altındadır.
İnşaat Mühendisi Ne İş Yapar?
İnşaat mühendisi olmak için kişilerin üniversitelerin 4 yıllık inşaat mühendisliği bölümünü okumaları gerekmektedir. Aynı zamanda iş güvenliği adı altında eğitimlerini tamamlamış olmalı ve yapı malzemeleri hakkında da detaylı olarak bilgilendirmelere hakim olmalıdır. Yapı malzemeleri inşaat içerisinde kullanılan malzemelerin genel adıdır. İçerisinde kaya, kum, ahşap ve kil gibi maddeler bulunur. Bu maddeler binaların inşasında kullanılır.
İnşaat malzemelerinin üretilmesi birçok ülkede yerleşik olarak yapılan bir endüstri çeşididir. İnşaat mühendisi olan kişiler tüm inşaatın sorunsuz olarak ilerleyebilmesi aynı zamanda tamamlanabilmesi için tüm temel yapı taşlarını takip etmek zorundadır. Bu işlemler bazı durumlarda ek mesaiye neden olabilir. Bu nedenle inşaat firmaları özellikle mezun kişiler ile çalışmak ister. Daha teknik ve daha çözümcü olabilmek adına okulunu okumuş olmak şarttır.
İnşaat Mühendisi Maaşları 2021
İnşaat mühendisleri çalışmış oldukları sektöre bağlı olarak aynı zamanda proje bazlı olarak maaş alır. İnşaat mühendisliği firmasına bağlı olan kişilerin ortalama olarak 2021 yılında alacakları maaşlar enflasyona bağlı olarak değişecektir. Fakat inşaat mühendislerin maaşları 2020 yılı itibariyle aşağıdaki gibidir.
- Yeni mezun olan inşaat mühendisi maaşı: 2.400 TL ile 3.000 TL,
- 3 yıllık tecrübe edinmiş kişilerin maaşı: 4.000 TL ile 6.500 TL,
- 5 yıl ve üzeri tecrübe edinmiş olanların maaşı: 7.000 TL ile 18.000 TL,
- Kariyer siteleri içerisinde yer alan ortalama maaş: 3.750 TL,
- 2020 yılı içerisinde alınan ortalama maaş bütçesi (%10 ile %12): 4.125 TL ile 4.200 TL,
- Yurt dışında görev alan inşaat mühendisi maaşları (Yıllık olarak): 42.000 Dolar ile 95.000 Dolar
Mühendislerin Net Kazançları Nedir?
İnşaat mühendisi maaşları 2021 yılında ne şekilde olacağı tamamen enflasyona bağlıdır. Devlet kurumlarında çalışan yada ve özel sektörde inşaat mühendisi olarak görev yapan kişilerin maaşları farklı olabilir. Fakat ortalama tecrübeye bakılarak maaş düzenlenmesi yapılmaktadır.
Aynı zamanda maaş düzenlemesi yapılırken kişinin evli ya da bekar olması, kaç çocuğa sahip olduğu ve yan etkenler yine inşaat mühendisi maaşlarını etkileyen faktörlerden bazılarıdır. Bu nedenle tüm mühendisler için net bir ücret belirlemek mümkün değildir. Proje bazlı olarak çalışan mühendisler için bu durum daha da farklıdır. Proje büyüklüğü kaç ay süreceği ve kaliteli şirket olması durumu tamamen fiyatlandırmaları değiştirmektedir. 2021 yılı içerisinde inşaat mühendisleri fiyatları da 2020 yılı ile hemen hemen aynı düzeyde seyredecektir.
İnşaat Mühendisliği Dersleri
İnşaat mühendisliği dersleri, 4 yıllık lisans programı boyunca aşağıdaki şekilde seyreder;
- İnşaat Mühendisliğine Giriş
- Mühendislikte Çizim
- Algoritma ve Programlama
- Mühendislik Jeolojisi
- Statik
- İstatistik
- Mukavemet
- Dinamik
- Ölçme Bilgisi
- Yapı Bilgisi
- Akışkanlar Mekaniği
- Çevre Koruma
- İş Sağlığı ve Güvenliği
- Yapı Malzemesi
- Yapı Statiği
- Hidrolik
- Zemin Mekaniği
- Çelik Yapılar
- Betonarme
- Temel İnşaatı
- Mühendislik Ekonomisi
- İş Hukuku
Bu inşaat mühendisliği alan dersleri haricinde ilk 4 dönemde matematik, fizik, kimya, İngilizce, Türk Dili ve Edebiyatı gibi derslerde işlenmektedir. Derslerin isimleri üniversiteden üniversiteye değişiklik gösterse de müfredat %90 oranla aynıdır.