İçerikteki Başlıklar
Mekatronik Mühendisi Nasıl Olunur?
Mekatronik mühendisi olmak için üniversitelerin 2 yıllık ya da 4 yıllık mekatronik bölümünden mezunu olmak gerekir. mekatronik mühendisliği bölümü daha sonrasında yüksek lisans ve doktora ile geliştirilebilir. 2 yıllık okuyanlar ise dikey geçişten yararlanarak 4 yıla tamamlayıp mekatronik mühendisliği okuyabilir.
Endüstriyel ortamda çalışacak mekatronik mühendisi olan kişiler tüm otomasyon sistemlerine hakim olmalıdır. Robotik cihazların kullanılması aynı zamanda mal ve hizmetlerin teslim ile üretim sırasında yaşanabilecek problemlerin önüne geçebilmesi için tüm işlerin takip edilmesi ile mekatronik mühendisliğinin yapacağı işlerden biridir.
Bu nedenle mekatronik mezunu olan kişilerin sayıları oldukça azdır. Bu meslek Türkiye genelinde çok fazla bilinmeyen fakat çok yaygın olarak ihtiyaç duyulan mesleklerden biridir. Üniversitelerde 2 yıllık mekatronik bölümü okuyan kişiler, daha sonrasında 4 yıla tamamlayarak mekatronik mühendisi olabilirler. Mekatronik mühendisi olan kişiler aynı zamanda farklı devlet kurumlarında da yine iş bulabilir.
Mekatronik Mühendisi Ne İş Yapar?
Mekatronik mühendisi bir fabrikadaki üretim sürecini takip eden kişidir. Aynı zamanda üretim üzerinde yapılan değişikliklere uygulamaya koymadan önce tüm montaj hattının verimliliğine, yapılan maliyetleri ve bu maliyetleri nasıl iyileştirme ile ilgili düzenlemeleri gerçekleştirir.
Düzenlemeler doğrultusunda birçok test yapar. Genellikle mühendisler potansiyel çözümleri yükseltmek ve geliştirmek adına bilgisayar destekli yazılım programlarını kullanmaktadır. Aynı zamanda Makine Mühendisleri otomasyon sistemleri hakkında da tüm bilgilere hakimdir.
Mekatronik mühendisleri ne iş yapar? Diye düşünüldüğünde makineler ile alakalı tüm işleyişin ilerleyebilmesi ve kusursuz olarak tamamlanabilmesi için gerekli olan tüm adımların atılmasından önce öngörülen tüm işlemleri sağlayan kişidir.
Mekatronik Mühendisliği Maaş 2021
Mekatronik mühendisi özel sektör içerisinde çok fazla iş imkânı bulabilir. Aynı zamanda gemilerde ve hava alanlarında da çalışabilen mekatronik yada mekatronik mühendisliği mezunları, mühendislik bölümünün getirmiş olduğu tüm bilgileri bu alan içerisinde rahatlıkla kullanabilir. Tüm bilgiler güncel olmalıdır.
Mekatronik mühendisi olan kişiler farklı alanlarda da çalışabilir fakat makine mühendisi ile karıştırılmamalıdır. Mekatronik mühendisi tüm işte işin kontrolünü ele alan ve tamamı ile onarım kısmında bulunan taraftır.
Türkiye genelinde çok fazla mekatronik mühendisi yoktur. Bu nedenle insanlar mekatronik mühendisi maaşları ne kadar diye merak eder. Ortalama olarak özel sektörde çalışan mekatronik mühendisi olan bireyler 2021 yılı itibarıyla 2700 TL ile 3400 TL arasında maaş almaktadır. Fakat kurumlar ile doğru orantılı olacak şekilde daha fazla ya da daha az veren özel firmalar da vardır.
Yurt Dışı Bağlantılı Olan Mekatronik Mühendisleri
Yurt dışı bağlantılı olan firmalar genellikle Dolar ya da Euro üzerinden maaş ödemelerini gerçekleştirirler. Aynı zamanda Türkiye içerisinde mekatronik mühendisi olan kişiler özel gemilerle farklı limanlardaki ve farklı ülkelerdeki bakım ve onarım işlerini yürütebilmesi için de faaliyet gösterebilir. Özel sektör içerisinde bulunan firmanın tüm masrafları karşılaması ve pasaport işlemlerinden sonra mekatronik mühendislerinin maaşları biraz daha artacaktır.