Kodlamaya Nasıl Başlanmalı?
5/5 - (1 Oy)

Yazılım meraklıları tarafından en çok sorulan sorulardan biri de şüphesiz kodlamaya nasıl başlanmalı sorusudur. Kod kısmı yazılımın 3. hatta 4. evresidir diyebiliriz. Çünkü yazılım sistemleri oluşturulurken hiyerarşinin ilk sırasında planlama vardır. Planlamanın ardından gelen analiz ve tasarım kısmı ise kodlamaya geçiş aşamalarını oluşturmaktadır.

Kodlamaya Başlangıç

Kodlamaya nasıl başlanmalı konusunda işe şunun belirtilmesi gerekir ki ilk önceliğin mutlaka algoritma olması gerekmektedir. Nitekim algoritma mantığını öğrenmek, hangi probleme ne gibi çözümlerin getirileceğini çözümlemek kod yazmaktan daha önemli unsurlardır. Kodlamaya ise kişilerin algoritma mantığını öğrendikten, kavradıktan sonra küçük küçük uygulamalardan başlamaları gerekmektedir.

Birçok yazılım programlama dili ile gerçekleştirilebilecek olan kodlama kısmı kişilerin hangi alanlarda ne gibi işler yapabileceğiyle de alakalıdır. Nitekim görüntü işleme, web tasarım, mobil uygulama ya da sadece tasarım için de kodlamalar yapılmaktadır. Kişiler bu anlamda hangi alanlarda kodlama yapacağına karar verdikten sonra ilgili programlama dili için araştırmalara da başlamalıdır.

Sıfırdan Programlama Öğrenmek

Sıfırdan programlama öğrenmek birçoklarının hayali, hedefi olsa da çoğu kişi bu kısmı sorumluluk olarak da kabul etmektedir. Nitekim kendini yazılıma adamış olan, yazılım sistemleriyle birlikte hedeflerini gerçekleştirme amacı içerisinde olan kişiler sıfırdan programlama öğrenmek için çeşitli birçok kaynaktan da yararlanmalıdır. Udemy, Youtube gibi video paylaşım platformları başta olmak üzere çeşitli kitaplardan da yararlanılmalıdır.

Sıfırdan programlama öğrenmek isteyenler bu noktada ilk olarak ne tür programlar yapacağına dair araştırmaları da gerçekleştirmelidir. Masaüstü programlar, mobil programlar, web programlar gibi çeşitli programlar ile birlikte veri tabanı programcılığı, oyun programcılığı ve yapay zeka programcılığı gibi alanlar da fazlasıyla tercih edilmektedir.

Hangi alanda yazılım sistemi gerçekleştireceğine karar vererek yazılım sektörüne adım atmak isteyenler sıfırdan yazılım öğrenebilir. Video destekleri, doküman destekleri ve daha birçok kaynak desteklerinden de yararlanarak yine kişiler hem verimli hem de kolay biçimde yazılım sistemlerini, programlamayı öğrenerek kendisine yetecek kadar bilgi, birikim ve deneyime de sahip olabilir.

Yazılım Yazma Programları

Yazılım gerçekleştirmek için gereken yazılım yazma programları kendi içerisinde çeşitlere ayrılır. Nitekim birçok programlama dili günümüzde aktif olarak kullanılmakta olup aynı zamanda da yine kişilerin bu anlamda alternatifleri de oldukça fazladır. Python, Java, C#, C, PHP, Kotlin, Dart ve daha birçok yazılım dili çeşitli programlar tarafından ele alınmaktadır.

OOP, yani nesne yönelimli programlama dilleri olarak kullanılan C#, Java ve Python için birden çok derleyicide çalışabilirsiniz. Netbeans ve Eclipse Java dili için çok fazla tercih edilebilirken Visual Studio derleyicisinde ise başta C# olmak üzere ASP.NET, ASP.NET Core gibi programlar da gerçekleştirilebilir. Yine Pycharm üzerinden Python dili de yazılarak çeşitli projeler hayata kazandırılır.

Yazılım yazma programları bunlarla da sınırlı değildir. Nitekim veri tabanı için kullanılan çeşitli programlar da yazılım yazma programları arasında gösterilmektedir. SQL Server, Phpmydamin, Oracle, PL/SQL Developer ve daha birçok derleyici üzerinden de yine veri tabanı programları yazılabilir, tablolar hazırlanabilir.

Yazılım sistemleri kendi arasında çok fazla geniş bir havuza sahip olmakla birlikte hemen hepsinin birbiriyle bağlantısı da bulunmaktadır. Aynı algoritma ve problemin çözümü çeşitli dillerde farklı biçimde ele alınarak aynı sonuca varılabilir. Bununla da birlikte yine kişilerin kendi istedikleri ve kendilerine uygun gördükleri programlama dillerine özgü yazılım programlarını da kullanarak çok fazla alternatifi bir arada değerlendirebilir. Genel olarak ele alındığında yazılım yazma programları olarak şunları örnek verebiliriz:

  • Visual Studio Code/2017/2019
  • Netbeans 8.2
  • Eclipse
  • Pycharm
  • Oracle Developer
  • Notpaad
  • PL/SQL Developer
  • SQL Server / Management Studio
  • Unity / Visual Studio
  • Matlab
bilgisayar mühendisi kodlama
bilgisayar mühendisi kodlama

Bilgisayar Mühendisi Nereden Başlamalı

Mühendislik dalları arasında yer alan ve fazlasıyla adından da söz ettiren bilgisayar mühendisliği ülkemizdeki üniversitelerde aktif olarak yer alan mühendislik programıdır. Bilgisayar mühendisi nereden başlamalı sorusunun bir yanıtı olarak ise aslında bilgisayar mühendisliği için üniversite sıralarında kişinin kendisine katması gereken birçok şeyi araştırarak bu işe başlamasında yarar vardır.

Okula bağlı olarak meslek kariyerinin gelişmediği ender meslekler arasında görülen bilgisayar ve yazılım mühendisliğinde kişiler kendilerini her anlamda geliştirebilir. Nitekim internet sitesi üzerinde yer alan binlerce kaynaktan da en iyi biçimde yazılım öğrenilebilir. Burada önemli olan kısmın bilgisayar mühendisinin kendisini merakı olduğu alanlarda daha çok geliştirmeyle mesleğe başlamasıdır.

Mesleğe başlamak için de yine bilgisayar mühendislerinin 4 yıl eğitim sürecinde elde edeceği çeşitli kazanımlar ve bilgi, birikimlerin iyice değerlenmesi gerekmektedir. Bu anlamda bilgisayar mühendisleri kendilerini son derece iyi biçimde geliştirerek yoluna devam etmeli ve projelere de katılım göstermelidir.

Yazılıma Hangi Dille Başlanmalı

Yazılım alanında kişiler tarafından kodlamaya nasıl başlanmalı sorusundan sonra en çok sorulan sorulardan biri de yazılıma hangi dille başlanmalı sorusudur. Yazılıma başlamak isteyen kişilerin mutlaka algoritma mantığını en iyi biçimde kavrayarak ilerlemesi daha sağlıklı bir yöntem olacaktır. Bununla birlikte yazılıma kod olarak başlamak için birçok yazılım programlama dili değerlendirilebilir.

Yazılımda kolayca öğrenebileceğiniz programlama dilleri olarak şunları ele alabilirsiniz:

  • C,
  • C#,
  • PHP,
  • Java,
  • Python,
  • Kotlin

Bu programlama dilleri günümüzde çok fazla kullanılmakta olup aynı zamanda kurumsal birçok projede de ele alınan dillerdir. Piyasada bir bilgisayar ya da yazılım mühendisinin çok daha iyi biçimde yer alması ve tecrübelerini artırması için bu dillerle birlikte şu veri tabanlarını da kullanabilir:

  • SQL Server,
  • Mongo DB,
  • PL SQL,
  • Mysql,
  • T-SQL,
  • SQLİTE

Veri tabanı ile programlama dilleri arasında yer alan bağın önemi anlaşıldığında kişiler belki de yazılıma, kodlamaya veri tabanı üzerinden başlayacaktır. Sizler de kendinize uygun olabilecek veri tabanı programlarını ve programlama dillerini tercih ederek kendinizi bu programlar üzerinde geliştirebilirsiniz.

Bu Yazıya Yorumunuz Ne?
  • 2
    harika_
    Harika!
  • 2
    g_zel_erik
    Güzel İçerik
  • 0
    d_nd_r_c_
    Düşündürücü

] }

Yorum Yap