Koronavirüs Çalışmaları & Genetik ve Biyomühendislik
  1. Anasayfa
  2. Genetik ve Biyomühendislik

Koronavirüs Çalışmaları & Genetik ve Biyomühendislik

Koronavirüs (COVID-19) tüm dünyayı etkisi altına alan bulaşıcı ve öldürücü bir salgın hastalık haline geldi. Doktorlar ve sağlık çalışanları hastaları tedavi etmek için, araştırmacılar ve uzmanlar ise bu virüsü kontrol altına almak için çalışıyor. Koronavirüs sadece insan sağlığını etkilemekle kalmayıp, dünya ekonomisini ve sosyo-ekonomik yapısını da önemli ölçüde etkilemiştir. Araştırma laboratuvarları, üniversiteler ve şirketler, COVID-19 virüsünün önlenmesi ve hastalığının tedavisi için ilaç veya aşı çalışmalarına yüksek bir hızda devam ediyor.

koronavirus

Bunun yanı sıra, virüs hakkında bilinmeyen daha pek çok şey var, o yüzden virüsün her yönüyle araştırılmasına ihtiyaç vardır¹. Tam bu noktada, genetik ve biyomühendislik biyoloji, tıp ve mühendislik gibi bilimleri kapsadığı için koronavirüs çalışmalarının her alanında çok büyük bir öneme sahiptir. 

Koronavirüs Çalışmalarında Genetik ve Biyomühendisliğin Yeri

Genetik ve biyomühendislik, koronavirüsün teşhis ve tedavi yöntemlerinden önce, bu organizmanın tam olarak ne olduğunu, genetik yapısını, bununla birlikte sınıflandırılmasını, hayat döngüsünü ve işleyişini, diğer canlı hücreleri nasıl enfekte ettiğini inceler. Halen virüs hakkında detaylı araştırmalar ve çalışmalar devam ediyor. Virüs hakkında edinilen her bir bilgi bir sonraki safhada çalışmalar için çok önemlidir. Bu bilgiler ışığında, tanı, teşhis ve tedavi geliştiriliyor. Şuan COVID-19 tanısında en çok kullanılan SARS CoV-2 RNA Real-Time PCR (Polymerase Chain Reaction-Polimeraz Zincir Reaksiyonu) testi, yani kısaca halk arasında denilen PCR testidir. Bu test kişinin vücudunda viral RNA nın varlığını tespit eder. PCR testi haricinde, antijen testi ve antikor testleri de mevcuttur. Bu testleri basit bir şekilde ifade etmek gerekirse, kişinin bünyesinde antijenin ya da antikorun olup olmadığını tespit eder. Genetik ve biyomühendislik mezunu Real-Time PCR, antijen ve antikor gibi konularda altyapıya sahip olduğu için bu tip tanı ve teşhis çalışmalarda bulunabilir.

genetik ve biyomühendislik çalışmalarıGenetik ve biyomühendislik mezunu sadece virüs araştırmaları ve tanı-teşhiste değil, aynı zamanda COVID-19  tedavi ve aşı çalışmalarında da bulunabilir. Tedavi olarak ilaç ve benzeri çalışmaları söyleyebiliriz. Bunun haricinde, virüsle karşılaşmadan kişiyi koruma amaçlı geliştirilen farklı yöntemlerde mevcuttur. Bunlardan en sıklıkla duyduğumuz aşıdır. Aşı çalışmalarında genel olarak izlenen yol, kişiye zayıflamış antijenin verilmesidir. Böylece vücut, antijene karşı kendini korumaya alır ve ileriki zaman için bunu hafızasına alır. Bu aşı çalışmalarında ise yakın zamanda potansiyeli olan iki farklı aşı daha ortaya konmuştur. Bunlar DNA ve RNA aşılarıdır².  Aşı çalışmalarının detayı için dünya sağlık örgütünün web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Aynı zamanda genetik ve biyomühendislik için daha detaylı bilgiyi bir önceki yazımızda bulabilirsiniz.

 

Kaynaklar:

1- Haleem, A., Javaid, M., Vaishya, R., & Deshmukh, S. G. (2020). Areas of academic research with the impact of COVID-19. The American Journal of Emergency Medicine.

2- COVID-19 aşısı hakkında bilmeniz gerekenler. (2020). Retrieved 17 December 2020, from https://www.unicef.org/turkey/hikayeler/covid-19-a%C5%9F%C4%B1s%C4%B1-hakk%C4%B1nda-bilmeniz-gerekenler

Bu Yazıya Yorumunuz Ne?
  • 0
    harika_
    Harika!
  • 0
    g_zel_erik
    Güzel İçerik
  • 0
    d_nd_r_c_
    Düşündürücü

] }

Yorum Yap