On Grid ve Off Grid Sistem Nedir? Ne İşe Yarar?
  1. Anasayfa
  2. Elektrik Elektronik Mühendisliği

On Grid ve Off Grid Sistem Nedir? Ne İşe Yarar?

5/5 - (1 Oy)

Bağlantı Şekline Göre Güneş Enerjisi Üretim Santrali

Bağlantı şekline göre güneş enerjisine dayalı elektrik üretim santralleri 2 gruba ayrılır. Bunlar;

  • Şebekeden bağımsız sistem yani off grid sistem
  • Şebekeye bağlı sistem yani on grid sistem olarak adlandırılır. Bu sistemleri daha detaylı olarak inceleyecek olursak;

Şebekeden Bağımsız Sistem (Off Grid Sistem)

off grid sistem
şekil 1: off grid sistem

Off grid sistemler, güneşten alınan enerjinin akü- batarya grubu gibi depolama birimleri ile depolanarak gerektiğinde şebeke yardımına gerek olmadan yükü beslediği sistemlerdir. Akü grubu destekli uygulanan bu projelerde üretilen enerjinin tamamı akü grubunda depolanır. Herhangi bir enerjiye ihtiyaç duyulduğu zaman bu akü grubundan çekilerek kullanılır.

Şebekeden bağımsız sistemler genellikle şebekeye erişimin zor ve kısıtlı olduğu yerleşim yerlerinden uzak olan bölgelerde telekomünikasyon ve trafik işaretleri gibi sistemlerin enerji ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılırlar. Genel olarak güneş paneli, şarj regülatörü, akümülatör (akü grubu) ve inverterden oluşmaktadır. Off grid sistem dışa bağımlı olmayı en aza indirmeyi sağlayacak bir sistemdir.

Şebekeye Bağlı Sistem (On Grid Sistem)

On grid sistemler, güneşten üretilen enerjinin, üretildiği anda hiçbir depolama ara birimi olmadan şebekeyi beslediği ve kullandığı sistemlerdir. On grid sistemler şebekeye bağlı sistemler olarak tanımlanır. Hiçbir ilave depolama ürünü olmadan (akü-batarya vs.) direk şebekenin beslendiği sistemlerdir.

Bu sistemde üretilen elektrik enerjisi direk enterkonnekte şebeke hattına verilir. Üretilen fazla elektriği, şebekeye satma imkanı mevcuttur. Bu alanda devletler tarafından güncel koşullara bağlı olarak kendine özgü farklı kanun, yönetmelik, alım garantisi süreleri ve tarifeler geliştirilmektedir. Aynı zamanda tekrardan bu durumlara yapılandırma sağlanıyor.

on grid sistem
şekil 2: on grid sistem

Örneğin olumlu teknolojik gelişmeler ile artan üretim kapasitesi sayesinde, ticaret amaçlı koşullar vb. hususlara bağlı kalınarak ilk yatırım maliyetlerinden bugüne birden çok süreçli olduğu için düşüş olduğu görülmektedir. Bu düşüş günümüzde daha çok üretici firmalar tarafından tercih edilerek kendi kendini tamamlamak açısından oldukça verimli hale geldiği söylenebilir.

Güneşten üretilen elektriğin az olduğu veya yetmediği, havanın  kapalı veya bulutlu olduğu saatlerde, günlerde veya akşam vakti, eksik kalan elektrik enerjisini mevcut şebeke  hattından otomatik olarak sağlamak mümkündür. Bu sistemde kullanılan iki ayrı sayaç bulunmaktadır. Çift yönlü tek sayaç sayesinde ise tüm elektrik alışverişi kontrol  altına alınabilir.

Bu sistemde birden fazla olanak sunan çevreci bir sistem olduğu ve gayet anlaşılır şekilde bilgilendirme olduğunu düşünüyorum.

 

 

Bu Yazıya Yorumunuz Ne?
  • 0
    harika_
    Harika!
  • 1
    g_zel_erik
    Güzel İçerik
  • 0
    d_nd_r_c_
    Düşündürücü

] }

Yorum Yap