Risk Mühendisliği Nedir? Maaşları ve İş İmkanları?
  1. Anasayfa
  2. Mühendislikler

Risk Mühendisliği Nedir? Maaşları ve İş İmkanları?

5/5 - (2 Oy)

Mühendis kelimesinin anlamı, birçok farklı sektörler için farklı olarak tanımlanabilmektedir. Hele ki günümüzde birçok iş sektöründe çeşitli mühendislik dalları mevcuttur. Bunlardan birisi de bu yazımızda ele alacağımız “ Risk Mühendisliği ”’dir.

Risk Mühendisliği Nedir ?

Risk mühendisi, görev verildiği bölgede varlık ve işlemlerin teftişini yapan gerektiğinde rapor hazırlayıp bir proje üzerinde çalışan kişilere verilen addır. Kayıpları önlemek veya en aza indirgemek için stratejiler geliştirilmesi sürecinde rol alır. Tabii ki bu tanım en genel haliyle yapılmış bir tanımıdır. Çeşitli firmalarda ve farklı projelerde her risk mühendisinin görevleri değişiklik göstermektedir.

Risk Mühendisliği Bölümü

risk mühendisliği bölümü
risk mühendisliği bölümü

Risk mühendisliği bölümü Türkiye’de maalesef henüz üniversitelerde olan bir bölüm değildir. Ancak Türkiye’de “Sigortacılık ve Risk Yönetimi” adlı eğitim veren üniversiteler mevcuttur. Sigortacılık ve risk yönetimi bölümü, sigorta sektöründe çalışıp, sigorta sektörünün sağlıklı ve sağlam bir yapıya ulaşmasında rol oynayacak donanımlı ve yetkin bireyler yetiştirmek amacıyla kurulmuştur.. Ancak Sigortacılık ve risk yönetimi bölümünden mezun olan kişiler mühendis unvanını kullanamazlar.

Risk Mühendisi Nasıl Olunur?

Risk Mühendisi olmak için, üniversitelerin dört yıllık eğitim veren Elektrik Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Mekatronik Mühendisliği ve ilgili bölümlerden lisans derecesi ile mezun olmak gerekmektedir.

Risk Mühendisinin Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

  • Tesis ziyaretleri yapar,
  • Sahadaki varlıkların ve işlemlerin fiziksel  analizini yaparak sahada bulunur,
  • Teftiş ve inceleme çalışmaları yapar ve bu doğrultuda risk raporlarını hazırlar,
  • Sigortacılar için detaylı raporlar ve sunumlar hazırlayarak projeye destek verir,
  • Gerekli iyileştirmeler konusunda sigortacılara tavsiyelerde bulunarak takım çalışmasında rol alır,
  • Müşterilerin sigorta hakkında talep ve risk ile ilgili sorularına cevap niteliğinde rapor hazırlar,
  • Sigortacı, güvenlik danışmanı ve proje sorumlusu gibi kişiler ile irtibat sağlar,
  • Risk kontrol ekibi ve diğer departmanlarla koordinasyon sağlayarak çalışmalarını sürdürür,

Endüstriyel ve ticari işletmelerin risklerinin azaltılmasına yönelik teknolojik gelişmeleri takip eder.

Risk Mühendisliği Maaşları Ne Kadar?

Amerika’da yapılan bir araştırmaya göre risk mühendisliği maaşı yıllık ortalama 90.000 $’dır. Ülkemizde ise çalıştığı proje ve sektördeki değişimlere bağlı olarak aylık ortalama 9000 TL ile 18230 TL arasında değişmektedir. (Kariyer.net maaş istatistiklerine göre: https://www.kariyer.net/pozisyonlar/risk+muhendisi/maas) Tabii ki bu maaş aralığı deneyime ve yabancı dil bilgisi gibi yetkinliklere göre belirlenmektedir.

Bu Yazıya Yorumunuz Ne?
  • 0
    harika_
    Harika!
  • 0
    g_zel_erik
    Güzel İçerik
  • 0
    d_nd_r_c_
    Düşündürücü
Sıkça Sorulan Sorular (S.S.S.)

Risk mühendisliği bölümü Türkiye’de üniversitelerde olan bir bölüm değildir. Diğer mühendislik alanlarından mezun mühendisler risk mühendisliği görevini şirket içerisinde veya ilgili kurumlarda alacakları eğitimler ve sertifikalar ile ustelenebilirler.

Amerika’da risk mühendisliği maaşı yıllık ortalama 90.000 $’dır.

Ülkemizde risk mühendisliği maaşları çalıştığı proje ve sektörde bağlı olarak aylık ortalama 9000 TL ile 18230 TL arasında değişmektedir.

Yorum Yap