Web Programlama Dilleri Nelerdir?

Web Programlama Dilleri

Yazılım çatısı altında çeşitli programlama dillerini görmek mümkündür. Programlama dillerinden ziyade yazılımın geniş ağını da görebiliriz. Siber güvenlik, yapay zeka, web tasarım ve programlama, mobil programlama, oyun programlama ve robotik kodlama gibi faaliyetler yazılım alanında değerlendirilebilir. Günümüzde web programlama da fazlasıyla talep edilen ve rağbet gören program türleri arasındadır. Buna göre web programlama dilleri de önem kazanarak web programlarının oluşturulabilmesi için en ideal tercihler olacaktır.

Web programlama dilleri olarak en çok kullanılan dilleri şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • HTML/CSS (Programlama dili değildir)
  • Javascript,
  • React,
  • Vue,
  • ASP.NET,
  • ASP.NET Core,
  • PHP

Bu gibi programlama alanları günümüzde web geliştiriciliğinde en çok kullanılan programlama alanlarıdır. Her biri neticesinde aynı sonucu verse de birbiriyle bağlantılı olarak da değerlendirilebilen ve farklı özelliklere de sahip olabilen programlama alanlarıdır.

En Çok Kullanılan Web Programlama Dilleri

en çok kullanılan web programlama dilleri
en çok kullanılan web programlama dilleri

Günümüzde en çok kullanılan web programlama dilleri olarak belirttiğimiz programlar yazımızın giriş kısmında da belirttiğimiz programlama dilleridir. Çeşitli özellik ve avantajlarına göre değişiklik gösteren bu program dillerini sırasıyla açıklamak gerekirse;

HTML/CSS

Web sitesinin tasarımını oluşturmak için kullanılan programlardır. Statik bir web sayfasında olması gereken tüm öğeler HTML ve CSS üzerinden gerçekleştirilebilir. Menü ayarlamalarından slider ekranlara, arkaplan renginden footer ve header düzenlemelerine kadar birçok olgu HTML ve CSS tarafından kolayca gerçekleştirilebilir.

Javascript

Java ile çok karıştırılsa da Javascript çok farklı bir dildir. Betik diller arasında gösterilen Javascript ile birlikte web sayfalarındaki etkileşimli öğeler kazandırılır. Uyarı ve bildirim mesajları ise buna en iyi örneklerdir.

React

Bir Javascript kütüphanesi olan React, dinamik web sitelerinin ara yüzlerini en iyi oluşturan programlama alanıdır. React ile oluşturulmakta olan web sitelerinin daha hızlı ve mevcut birçok öğenin öne çıkarılarak çalıştığını söylemek mümkündür.

Vue

Yazılım geliştiricilerinin en çok tercih ettiği programlama araçlarından biridir. Web sayfalarının daha ilgi çekici hale gelmelerini sağlayan ve daha net uygulamalar tasarlamasını da sağlayan açık kaynak kodlu bir yazılım programıdır. Kullanımı oldukça basit olan Vue, çeşitli birçok web öğelerinin gelişimini de basitleştirmek adına ele alınmıştır.

Bu bilgiler ışığında yazılım geliştiricilerinin kendilerine en uygun programlama dilini tercih ederek en kapsamlı biçimde web geliştirmeleri de bir o kadar önemlidir. Nitekim kişiler programların daha hızlı, kolay ve neticesinde kolay tasarlanabilir olmalarını da ele alarak değerlendirebilir.

Backend Programlama Dilleri

Yazılım kapsamında web programlama kısmı frontend ve backend olarak iki kısma ayrılabilir. Backend tarafında kişiler genel olarak yazılımın ana unsurlarını ele alırken frontend tarafında ise tasarım ön plandadır. Backend programlama dilleri de yine bu noktada değerlendirilmelidir. Web tasarım alanındaki backend programlama dilleri olarak şunları ele alabiliriz:

  • PHP,
  • Javascript,
  • React,
  • ASP.NET,
  • ASP.NET Core

Bunların yanı sıra Laravel, Zend ve Code Igniter gibi programlama dilleri altındaki kütüphanelere de yer verilerek yazılım programlarına daha belirgin şekiller de kazandırılabilir.

Web Tasarım ve Programlama

Web tasarım ve programlama, eğitim kapsamında liseden başlanarak öğretilen ve üniversite sıralarında da yine kişilerin karşısına çıkan yazılımın en temel programlama alanlarından birisidir. Web tasarım ve programlama kapsamında öncelikle bir statik web sayfasının nasıl tasarlanacağı ile ilgili genel bilgiler verilirken dinamik web sayfalarına geçişte de Javascript, CSS, React gibi programlama dillerine de ihtiyaç duyulur. Web geliştiricisi olacak olan kişilerin web tasarım ve programlama ile en temel eğitimleri alması gerekmektedir.

Bu Yazıya Yorumunuz Ne?
  • 0
    harika_
    Harika!
  • 0
    g_zel_erik
    Güzel İçerik
  • 0
    d_nd_r_c_
    Düşündürücü

] }

Yorum Yap