Yazılım Yaşam Döngüsü Nedir? Adımları Nelerdir?

Yazılım mühendisliği alanında bir yazılım projesinin geliştirilmesi sadece kodlama kısmıyla sabit değildir. Nitekim kodlama evresine gelene kadar yazılım döngüsü birçok aşamadan geçmektedir. Peki yazılım yaşam döngüsü nedir? Adımları nelerdir?

Yazılım yaşam döngüsü, yazılım ürününün çıkması için geçmesi gereken adımları temsil etmektedir. Nitekim çoğu kişi yazılım sistemlerinin sadece kod kısmından bahsetse de durum hiç de böyle değildir. Yazılım yaşam döngüsü olarak şu adımları sıralayabiliriz:

  • Planlama
  • Analiz
  • Tasarım
  • Gerçekleştirme
  • Bakım

Tüm bu adımlardan geçmesi gereken yazılım sisteminin, neticede çok daha kurallara uygun ve elle tutulur bir proje olacağı da gerçektir. Projelere başlamadan önce yazılım yaşam döngüsüne uyarlanacak biçimde şekillenmesi aynı zamanda mühendislerin ve programcıların işlerini de kolaylaştıracaktır.

Yazılım Yaşam Döngüsü Nasıl Başlatılır

yazılım yaşam döngüsü adımları
yazılım yaşam döngüsü adımları

Yazılım yaşam döngüsü başlatmanın adımlarından biri hangi yazılım uygulamasını gerçekleştireceğinize karar vermektedir. Mobil, web, masaüstü yazılımlar başta olmak üzere bu gibi programlar ve yazılım dilleri üzerinden gerçekleştireceğiniz yazılımların ne olduğuna net biçimde karar vermeniz gerekmektedir. Bununla birlikte plan aşamasında yazılım sisteminin nelere cevap vereceği, ilerleyen aşamalarında nelere yer verileceği gibi kriterler ortaya konmalıdır. Bu gibi kriterlerin ortaya konması sürecin çok daha hızlı ve verimli biçimde geçmesini de sağlayacaktır.

Analiz kısmında ise yazılım programının riskleri ortaya konularak detaylandırmalar gerçekleştirilir. Hangi programlama dili üzerinden hareket edileceği ve sistemdeki temel detayların da yer verileceği bu aşama yazılım yaşam döngüsünün en önemli aşamalarından birini de oluşturmaktadır. Plan ve analiz kısmı bittikten sora yazılım sisteminin çerçevesi için tasarım kısmında birçok detay ele alınabilir. Nitekim tasarım kısmında ara yüzler gerçekleştirilerek ne gibi sayfa geçişlerinin olacağı da tespit edilmelidir.

Gerçekleme ise herkesin çok fazla üstüne düştüğü kod kısmıdır. Kod kısmı görüldüğü üzere yazılım yaşam döngüsündeki 4. aşama olup tüm bu aşamalar geçildikten sonra ele alınmaktadır. Plan, analiz ve tasarım kısmında yer verilen detaylar kodlama kısmında kişilerin çok daha iyi biçimde koda odaklanarak yazılım sistemini oluşturmasını da sağlayacaktır.

Yazılım Geliştirme Aşamaları

Yazılım geliştirme adımları olarak bahsettiğimiz yazılım yaşam döngüsü süreci, yazılım ürününün çok daha kaliteli, sorunlara cevap veren bir şekilde ortaya çıkmasını da sağlar. Özellikle de yazılım mühendisi ve bilgisayar programcılarının yazılım yaşam döngüsü temel aşamaları noktasında araştırmalarını sürdürmeleri de gerekiyor.

Tüm bunlarla birlikte yine yazılım mühendisleri, bir sistematik düşünce ile ilerleyerek yazılım uygulamalarının geliştirilmesinde önemli adımlar da atmalıdır. Yazılım takım liderinin ele aldığı bir projeyi takım olarak bir sonuca vardırmaları için kullanacakları yazılım yaşam döngüsü adımları projenin çok daha detaylı olmasını da sağlayacaktır. Özellikle de kodlama aşamasında zorlanmamak için planlama ve analiz kısımlarında elde edilen bulgular son derece önemlidir.

Bu Yazıya Yorumunuz Ne?
  • 0
    harika_
    Harika!
  • 0
    g_zel_erik
    Güzel İçerik
  • 0
    d_nd_r_c_
    Düşündürücü

] }

Yorum Yap