Yazıdaki Başlıklar
Arduino Nedir?
Arduino nedir sorusu çokça merak edilen konular arasında yer almaktadır. Arduino interaktif projeleri geliştirmek amacıyla tasarlanan ve elektronik gelişim ve yazılım temelli olan bir kodlama platformudur. Arduino kartlarında elektronik devre bağlantılarının yapılabilmesi için çeşitli kompakt girişler bulunurken bir adet Atmel AVR mikrodenetleyici bulunur. İtalyan mühendisler tarafından geliştirilmiş ve tamamen açık kaynaklı bir kodlu bir platformdur. Bu kullanıcıları açısından da aynı zamanda bir avantaj sağlamaktadır. Wiring tabanlı bir programlama diline sahiptir ve processing tabanlı Arduino yazılım geliştirme ortamı olan Arduino IDE ile karta aktarılır. Arduino programlama dili, C programlama dili ile hemen hemen aynıdır. Bu sayede C programlama diline sahip kişilerin kodlaması daha kolay olduğu biliniyor. Yazılımı tamamlanan kodlar karta bir USB kablosu aracılığıyla kolayca aktarılır.
Arduino İle Neler Yapılabilir?
Arduino ile neler yapılır konusunda daha çok neler yapılmaz olarakta bakılabilir. Arduino her yaştan, her meslekten birçok kişinin kolayca kullanabileceği ve birazcık kurcalama sonucunda profesyonel olunacağı bir gerçektir. Elektronik kartta bulunan analog ve dijital pinleri sayesinde analog ve dijital sinyalleri işlemek mümkündür. Arduino’ya bağlanan sensörler yardımıyla ortam etkileşimli giriş sinyalleri elde ederek bu sinyalleri incelemek ve bu sinyaller ile algoritmalar kurarak çıkış sinyalleri üretmek mümkündür. Bu bilgiler doğrultusunda;
- Drone Yapımı
- Robotik Çalışmalar
- Otomasyon Sistemleri
- Akıllı Sistemler
- Uzaktan Kumandalı Araçlar
- Giyilebilir Teknolojik Projeler
gibi birden fazla projeler yapılabilir.
Arduino Çeşitleri Nelerdir?
Arduino Uno
En popüler olan karttır. 2010 yılının başlarında kullanılmaya başlanan bir programlamadır. Arduıno Uno hem boyutu ve pin sayısı bakımından hem de fiyatı bakımından en çok tercih edilen model olduğu için popülerdir. Boyut olarak sorunların yaşanmadığı ve pin sayısı bakımından da herhangi bir alt ve üst sınırın olmadığı basit projelerin birçoğunda Arduino Uno kullanılmaktadır.
Arduino Nano
Uno kartıyla aynı yapıya sahip olup ve aynı özelliklere bakımından Uno’dan çok daha bir küçük yapıya sahiptir.
Arduino Mega
Uno’ ya göre çok daha büyük yapıya sahiptir. Bununla birlikte çok daha fazla giriş ve çıkış pinleri mevcuttur. Arduino Mega daha büyüyk tasarım gerektiren ve daha çok elektronik komponentlerin olduğu sistemlerde kullanılır.
Arduino DUE
Arduino DUE diğer ksrtlardan farklı olarak 32 bit işlemciye sahip ilk Arduino da denebilir.
Arduino Pro Mini
Uno’dan farklı olarak fazladan 2 analog girişe sahip ve doğrudan USB kablosu üzerinden programlanabilmektedir.
Arduino YUN
Üzerinde dahili olarak hem Ethernet hem de WİFİ bulunan arduino çeşitlerindendir. Kartın üzerinde bir ATMEGA mikroişlemci birde LINUX mikroişlemci bulunmaktadır. Ayrıca kartın hafızası harici bellek ile artırılabilir.