ASELSAN sınıra yerleştirmek için Dragoneye Sensör üretti!
  1. Anasayfa
  2. Haber

ASELSAN sınıra yerleştirmek için Dragoneye Sensör üretti!

5/5 - (1 Oy)

ASELSAN’ın ürettiği 100 Dragoneye Elektro-Optik Sensör Sistemi düzenlenen tören ile Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edildi. Sistem ile Güneydoğu sınır bölgeleri 7/24 tüm hava şartlarında izlenebilecek. Ayrıca sistemin ısı sensörleri ile bölgedeki hareketlilik anında güvenlik güçlerine bildirilecek.

Türkiye’nin Güneydoğu sınırında yaşanan düzensiz göç akınını tespit etmek için ASELSAN tarafından geliştirilen Dragoneye Elektro-Optik Sensör Sistemi için tören düzenlendi. Düzenlenen tören ile 100 Dragoneye Elektro-Optik Sensör Sistemi güvenlik güçlerine teslim edildi.

dragoneye elektro-optik sensor sistemi
dragoneye elektro-optik sensor sistemi

Dragoneye Elektro-Optik Sensör Sistemi

Geçtiğimiz yıllarda hükümet özellikle Güneydoğu bölgesindeki düzensiz göç hareketini tespit etmek ve önlemek için ASELSAN ile “Güneydoğu Sınırında Sınır Gözetleme Kapasitesinin Artırılmasına Yönelik Tedarik Sözleşmesi” imzalamıştı.

Projeye Avrupa Birliği Destek Oldu

Bu anlaşma kapsamında ASELSAN, Dragoneye Elektro-Optik Sensör Sistemi’ne onay verdi. Bu kapsamda ilk aşamada 100 Dragoneye Elektro-Optik Sensör Sistemi üretildi. Projeye ayrıca Avrupa Birliği destek oldu.

ASELSAN 73 Ülkeye İhracat Yapıyor

100 Dragoneye Elektro-Optik Sensör Sistemi teslim töreni ASELSAN’ın Akyurt yerleşkesinde düzenlendi. Törende konuşan ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Haluk Görgün, ASELSAN’IN 46 yıllık bir şirket olduğu ve işe telsiz yaparak başladığını belirtti. 46 yılın sonunda ASELSAN’ın 73 ülke ile ihracat yapan ve birçok teknolojik ürün geliştiren bir şirket olduğunu belirten Görgün, yerli ve milli çözümlerin bel kemiğini oluşturduklarını belirtti.

Dragoneye Elektro-Optik Sensör Sistemi’ne değinen Görgün, projenin ASELSAN’ın geniş elektro-optik çalışmalarından biri olduğunu belirtti. Görgün sistemin zor koşullarda ve platformlarda hayati çözümler sunduğunu belirtti. Bugüne kadar 700’den fazla Dragoneye sistemi ürettiklerini ve bunları yurt içi ve yurt dışına sattıklarını belirten Görgün çalışmalara devam edeceklerini söyledi.

2016 yılında imzalanan anlaşma gereği şuana kadar toplam 284 termal kamera sınır ve Suriye bölgesine yerleştirildi.

2019 yılında yapılan anlaşma gereği ise 352 noktaya sınır gözleme kuleleri yerleştirildi. Yapılan bu anlaşmalar kapsamında sınır ve Suriye bölgeleri 7/24 izleme altına alındı. Sınırdan giriş ve çıkışlar kontrol ediliyor. Ancak Güneydoğu Bölgesi bir bakıma denetim dışı kalmıştı. Bu denetim ise Dragoneye Elektro-Optik Sensör Sistemi ile sağlanacak.

Köse, 2019 yılında imzalanan ve ASELSAN ile yürütülen yaklaşık 109 milyon avro bütçeli bir diğer projede ise sınır gözetleme kulelerinin tedarik ve inşa faaliyetlerinin doğu ve batı sınırlarında 352 noktada sürdüğünü ve çalışmaların büyük oranda tamamlandığını bildirdi. Barbaros Murat Köse, bu projelerin Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne tam üyelik sürecine önemli katkılar yaptığını anlattı.

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut da Suriyelileri kabul etmesi dolayısıyla Türkiye’ye teşekkür etti. Suriye’de yerinden edilmiş insanları kabul eden ülkelere destekte bulunduklarını hatırlatan Meyer-Landrut, sürecin “yasal-düzenli göçmenlik” çerçevesinde yürütüldüğü sürece sorun yaşanmayacağını kaydetti. Sınır güvenliği çözümlerinin önemine işaret eden Meyer-Landrut, “Kara mayını yerine termal sistemler daha iyi. Kimsenin hayatını tehdit etmeden güvenlik sağlıyorlar.” dedi.

Bu Yazıya Yorumunuz Ne?
  • 1
    harika_
    Harika!
  • 0
    g_zel_erik
    Güzel İçerik
  • 0
    d_nd_r_c_
    Düşündürücü

] }

Yorum Yap