Bursa Büyükşehir Belediyesi atıklardan elektrik üretmeye başladı!
  1. Anasayfa
  2. Enerji

Bursa Büyükşehir Belediyesi atıklardan elektrik üretmeye başladı!

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nde dikkat çeken bir haber yayınladı. Habere göre İnegöl Entegre Katı Atık Tesisi’ne getirilen evsel atıklardan saatte 2 megavat elektrik üretimi sağlandı. Belediyenin hedefi yapılacak yatırımlarla birlikte 2 megavatı artırmak ve 30 bin konutun elektrik tüketimine eş değer bir elektrik üretimi sağlamak.

bursa büyükşehir belediyesi atıklardan elektrik üretmeye başladı!

Bursa Büyükşehir Belediyesi, kentteki geri dönüşüm atıklarından elektrik üretmeyi başardı. Proje ile atık miktarı yüzde 50 azalacak ve yılda 235.000 ton karbondioksite denk sera gazı çevreyi kirletmemiş olacak.

Tüm dünyada küresel ısınma etkisini dikkat çeker bir biçimde göstermeye devam ediyor. Türkiye dahil birçok ülkede görülen doğal afetlerin şiddeti küresel ısınma ile birlikte artış gösterdi.

Yenilenebilir Enerji Projeleri Hayata Geçti

Konuyla ilgili olarak Bursa Büyükşehir Belediyesi bir takım projeleri hayata geçirdi. Belediye kentteki Bursaray İstasyonlarının çatısını güneş enerji santraline dönüştürmek için düğmeye bastı. BUSKİ’nin su deposu girişlerine elektrik üretimi için HES’ler kuruldu. Yenikent Katı Atık Depolama sahasında metan gazından elektrik üretimi için kollar sıvandı.

Son olarak ise Bursa’nın İnegöl ilçesine yap işlet devret modeli ile inşa edilen İnegöl Entegre Katı Atık Tesisi’nde elektrik üretilmeye başlandı.

Bursa Milletvekili Muhammet Müfit Aydın, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, 25 milyon dolarlık yatırım ile hayata geçirilen tesiste incelemelerde bulundu.

“Yeşil Büyüme Kavramı Gündemimize Girdi”

İncelemeler sırasında basın mensuplarına konuşan Alinur Aktaş, “İklim değişikliği küresel ölçekte en büyük çevre sorunlarından birisi olarak kabul ediliyor. Tarım ve gıda, temiz su ve sağlık başta olmak üzere hayatımızın her safhasını etkilemekte ve ülkelerin bu konularda çözüm çabalarını artırmalarını zorunlu kılıyor.

Bu çerçevede Paris İklim Anlaşması Türkiye Büyük Millet Meclisimiz tarafından da onaylanarak yürürlüğe girmiş olup ülkemiz bu konudaki hassasiyetini göstermiştir.

Bu süreçle birlikte artık yeşil büyüme kavramı gündemimize girdi. Yenilenebilir enerji yatırımları hız kazandı. Bu çerçevede, Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak biz de yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına yönelik çalışmalara ağırlık veriyoruz” ifadelerini kullandı.

“30 Bin Konutun İhtiyacı Karşılanmış Olacak”

Bursa’da günlük 3500 ton atığın toplandığını belirten Aktaş, “Doğu bölgesinde halihazırda düzenli depolama sahası olarak 2012 yılından beri hizmet veren bu alanı entegre bir tesise dönüştürdük. Tesise gelecek karışık belediye atıkları mekanik ayırma tesisinde cinslerine göre ayrıldıktan sonra organik atıklar biyogaz tesisine alınarak metan gazından elektrik üretiliyor. Bakiye atıklar düzenli depolama alanına, kalorifik değeri olan atıklar atıktan türetilmiş yakıt hazırlama tesisine, geri kazanımı mümkün atıklar ise lisanslı firmalara gönderiliyor. Bu işlemler sayesinde sahaya giden atık miktarında yüzde 50’lik bir azalma meydana gelmektedir.

Biyogaz tesisinde ilk tankımız devreye alındı. Şuan yaklaşık saatte 2 megawatt enerji üretiliyor. Yılsonuna kadar toplamda 4 adet tank devreye alınacak. Organik atıktan enerji üretim kapasitesi yaklaşık 8 megawatt/saate ulaşacak. Bu değerlere bakıldığında düzenli depolama sahasından elde edilen deponi gazı ile birlikte 10 megawatt /saat enerji üretimi gerçekleştirilerek, yaklaşık 30.000 konutun enerji ihtiyacı karşılanmış olacak. Aynı zamanda yılda 235.000 ton karbondioksit eşdeğeri sera gazı da engellenmiş olacak” şeklinde konuştu.

Bu Yazıya Yorumunuz Ne?
  • 0
    harika_
    Harika!
  • 0
    g_zel_erik
    Güzel İçerik
  • 0
    d_nd_r_c_
    Düşündürücü

] }

Yorum Yap