Doğru Karar Vermek İçin Ne Yapmalı?
  1. Anasayfa
  2. Kariyer

Doğru Karar Vermek İçin Ne Yapmalı?

Gün içerisinde hem iş hayatımızda hem de günlük hayatımızda bir sürü karar vermek zorunda kalıyoruz. Doğru karar vermek, hayatınızın dönüm noktası olabilecek bir kararı alırken size çok yardımcı olacaktır. Düşünmeden aldığımız bir karar yaşamımızı olumsuz yönde etkileyebileceği için doğru kararı doğru zamanda almak için bazı noktalara dikkat etmemiz gerekir.

Doğru karar nasıl verilir dediğimizde aslında karar vermenin o kadar da zor bir süreç olduğunu düşünmesek de karar verme sırası bize geldiğinde verdiğimiz kararın doğruluğundan şüphe etmekteyiz. Bu gibi durumlarda uygulamamız veya düşünmemiz gereken birkaç gerekli adım vardır.

Acele Karar Vermemek

acele karar vermek
acele karar vermek

Önemli bir karar verirken en önemli şeylerden biri sakin kalmaktır. Duyduğunuz bir şeyle veya anlık bir duygu değişimiyle verdiğimiz kararlar genellikle doğru olmayan kararlardır. İşte bu gibi noktalarda sakin kalmalı ve acele karar almamalısınız. Alacak olduğunuz karara bir süre düşünüp taşındıktan sonra karar vermek daha mutlu ve daha başarılı biri olmanızı sağlayacaktır.

Bolca Araştırma Yapmak

araştırma yapmak
araştırma yapmak

Acele karar vermemek için en önemli noktalardan biri de seçeneklerinizle ilgili bolca araştırma yapmaktadır. Alacağınız kararların ne olduğu ve ne gibi etkileri, sonuçları olduğuyla ilgili araştırma yapmak verdiğiniz kararın daha sağlıklı olmasına yardımcı olacaktır. Vereceğiniz kararla ilgili düşünürken zamanınızın büyük çoğunluğunu bilgi edinme sürecine harcayın. Böylece daha bilgi ve mantık temelli bir hareket izlemiş olduğunuz için doğru karar verme şansınız artacaktır.

En İyi Seçeneği Seçmek

seçim yapmak
seçim yapmak

Alacağınız karara bağlı olarak; ihtiyacınıza uygun olan, sizi daha mutlu edecek ve en uygun kararı almak işinizi büyük ölçüde kolaylaştıracaktır. Örneğin, diyelim ki meslek seçeceksiniz. Meslek seçimi yaparken en önemli şey o alanda becerinizin olup olmadığıdır. Size en uygun olan mesleği bulup, en uygun yerde çalışmak alacağınız en iyi seçenektir fakat en yüksek maaş vereni ve size çok da uygun olmayan bir mesleği seçmek en iyi seçeneği seçmek değildir. Bu seçenek sizi mutlu etmenin aksine gün geçtikçe sizi daha kötü etkileyecektir. Bu örneğimizden yola çıkarak herhangi bir karar verme anında kafanızdaki kriterlere göre sizin için en iyi seçeneği seçmelisiniz.

Duygulardan Beslenmek

duygulardan beslenmek
duygulardan beslenmek

Bu zamana kadar bahsettiğimiz her şey tamamen akıl temelli karar almakla ilgiydi fakat duygularınızın da karar almanız noktasında büyük etkisi vardır. Bu noktada, duygulardan beslenmek derken anlık duygularınıza kapılıp ani bir karar almak yerine hangi duygulardan yararlanacağınızı anlayıp ona göre karar almaktan bahsetmekteyiz. Örneğin, öfkeli birinin aldığı anlık karar riskli ve bireyi mutsuzluğa götürecek bir karardır. Bu durumda birey duygularından beslenmek yerine içinde bulunduğu öfkeli duruma göre bir karar almıştır. Bu yüzden, karar alırken duygularınızı iyi yönetmeli ve duygularınızla sahip olduğunuz bilgileri birleştirerek en iyi kararı almalısınız.

Vereceğiniz Kararı Hayal Edin

hayal etmek
hayal etmek

Diyelim ki hangi kararı alacağınızı belirlediniz ve o yolda yürümeye eminsiniz. Düşünün ki alacağınız kararı başarıyla uyguladınız ve istediğiniz noktaya geldiniz. Bu aşamayı hayal etmeniz verdiğiniz aldığınız kararı başarmanız durumunda nasıl bir hayatınız olacağını anlamak açısından oldukça önemlidir. Hayal ederken gördüğünüz resimdeki her ayrıntıyı dikkatlice inceleyin. Kendinizi nasıl hissediyorsunuz? Mutlu musunuz? Nasıl bir ortamdasınız? Bu şekilde bir hayal kurmak alacağınız kararın ne gibi sonuçları olabileceğini deneyimleme şansı sunduğu için alacağınız karardan emin olmanızı veya daha doğru bir karar almanızı sağlayacaktır.

Her Şeyin Mükemmel Olamayacağını Kabullenin

mükemmeliyetçilik
mükemmeliyetçilik

Vereceğiniz hiçbir karar her şeyin mükemmel ve sıfır sıkıntısız olacağının garantisini veremez. Hangi kararı verirseniz verin hayatınızın bir noktasında sıkıntı çekecek ve belli başlı sorunları aşmak zorunda kalacaksınız. Bu gibi sıkıntılı olayların yaşandığı durumda aldığınız karardan pişman olmak yerine yaşadığınız sorunlara doğru bir şekilde yaklaşıp mümkün olan en kısa sürede o sorunun üstünden gelmelisiniz.

Bu Yazıya Yorumunuz Ne?
  • 0
    harika_
    Harika!
  • 0
    g_zel_erik
    Güzel İçerik
  • 0
    d_nd_r_c_
    Düşündürücü

] }

Yorum Yap