İçerikteki Başlıklar
Osilatör Nedir?
Gömülü sistemlerde sıkça kullanılan osilatör, kare dalga veya üçgen dalga denildiğinde ilk akla gelen devrelerdir. İstenilen bir frekansta kare, sinüs, üçgen veya testere dişi sinyal üreten geri beslemeli amplifikatör (yükseltici) devrelere osilatör denir. Osilatörler, DC (Doğru Akım) güç kaynağından elde edilen elektrik enerjisi AC (Alternatif Akım) elektrik enerjisine çevirirler. Diğer isimleriyle sinyal üreten devre olarak da bilinmektedir.
Pozitif geri besleme ile kendi kendine sinyal üretebilen osilatör, entegre devre olarak çalışmaktadır. Osilatörlerin kendi içerisinde birçok çeşidi vardır. Fakat genel olarak sinüzoidal ve non-sinüzoidal olarak 2 sınıfa ayrılırlar. Sinüzoidal osilatörler, adından da anlaşılacağı üzere sinüzoidal sinyal üretir. Non-sinüzoidal osilatörler ise kare, testere dişi veya üçgen sinyalleri üretmektedir. Osilatörün çalıştığı frekans quartz kristali ile belirlenir.
Osilatör Çeşitleri
Az öncede belirtildiği üzere osilatörler sinüzoidal ve non-sinüzoidal olarak 2 sınıfa ayrılır. Kara dalga üreten osilatör devreleri multivibratör olarak da bilinmektedir. Bu iki sınıf içerisinde de birden fazla osilatör çeşitleri bulunmaktadır. Bunları şu şekilde listeleyebiliriz.
RC Osilatör
LC Osilatör
Multivibratörler
- Tek kararlı (monostable) multivibratör
- Çift kararlı (bistable) multivibratör
- Kararsız (astable) multivibratör
Wien Köprü Osilatör Devresi
Kristal Osilatör
Kristal denilen elemanlar piezoelektrik etkiyle çalışmaktadır. Piezoelektrik yeteneği olan kristal elemanlar quartz ve Rochelle tuzudur. Fakat osilatörlerde kararlılık seviyesini sabitlemek ve daha optimize bir frekans çıkışı elde etmek için quartz (kuvars) tercih edilir.
Schmitt Trigger Devreleri
555 Osilatör Devresi
555 osilatör devresinde kullanılan 555 entegresi birden fazla amaç için tercih edilen bir entegre türüdür. Elektronik Dünya’sının en vazgeçilmez elemanı olan 555 entegresinin pekte bir esprisi yoktur. Her ne kadar karmaşıkta görünüyor olsa yalnızca kare dalga üretme işlevi görür.
Zamanda gecikme yapmak ve kare dalga sinyali üretmek için 555 entegresiyle tümleşik devreye de 555 osilatör devresi denilir. Zamanlama aralığı mikro saniye kadar küçük değerlere inebilirken saatler kadar uzun sürelere de ayarlanabilmektedir. 555 entegresi çıkış frekansının sağlanması içinde sıkça tercih edilir. Bu işlevi gören birden fazla entegre vardır fakat 555 entegresi en ucuz fiyat ile en yüksek frekans kararlılığı sağlayan eleman olduğu için en çok tercih edilen modeldir.
Osilatör Kullanım Alanları
Günümüzde kullandığımız birçok teknolojik alette bulunan osilatörün kullanım alanları;
- Televizyonlar
- Radyolar
- Telsizler
- AM ve FM alıcılar
- AM ve FM vericiler
- Elektronik haberleşme sistemleri
- Otomasyonlar
osilatörün başlıca kullanım alanları arasındadır. Bu sektörlerde kare dalgaya ihtiyaç duyulmaktadır. Kare dalgayı en iyi üreten ve en iyi kararlılığa sahip olan cihazlarda osilatörler olduğundan dolayı tercih edilmektedir. Her sektörde ihtiyaç doğrultusunda farklı osilatör çeşitleri kullanılır.