Türkiye güneş enerjisi hedefini koymalı!
  1. Anasayfa
  2. Güneş Enerjisi

Türkiye güneş enerjisi hedefini koymalı!

Solarçatı CEO’su Utku Korkmaz güneş enerjisi hakkında önemli bir açıklamada bulundu. Korkmaz Türkiye’nin güneş enerjisindeki en büyük sorunun hedefsizlik olduğunu belirtti. Türkiye’nin kendisine hedef koyması gerektiğini belirten Korkmaz, “2040 yılında 200 bin MW güneş yatırımı hedeflenmeli” ifadelerini kullandı.

türkiye güneş enerjisi hedefini koymalı2

Solarçatı Yönetim CEO’su Utku Korkmaz, Türkiye’nin enerji sektörüne ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin güneş enerjisi alanında hedef koyması gerektiğini belirten Korkmaz, “Güneşte hem yeşil mutabakatı, hem bataryayı, hem hidrojeni düşünerek, daha uzun vadeli net bir hedef konulması, sektöre bir vizyon çizilmesi gerekiyor” dedi.

Korkmaz, bu önerisini şöyle gerekçelendirdi: “Çünkü artık seviyelendirilmiş elektrik maliyeti olarak bakıldığında rüzgâr ve güneş en ucuz iki kaynak. Rüzgâr ve güneşin en ucuz olmasından biz maksimum şekilde istifade etmeliyiz” ifadelerini kullandı.

Kayıp-Kazanç Dengesi Vurgusu

Türkiye’de kurulu bulunan elektrik santrallerinin elektrik arzını karşıladığını vurgulayan Kokmaz,  “Ben şimdi burada şunu sormak istiyorum. Eğer geçtiğimiz yaz döneminde vakti zamanında çok eleştirilen bu 7 bin MW’lik lisanssız elektrik santralleri olmasaydı elektrik fiyatları ne olacaktı? Ya da biz o santrallere gayri safi milli hasılanın yüzde kaçı kadar kaynak ayırdık ve şimdi bu santrallerin milli gelire ne kadar bir tutar eklemeyi başardık? Burada hep bir kayıp-kazanç dengesi var. O yüzden biz sektör olarak en ucuz elektrik üretimi yapılabilen rüzgâr ve güneşte net, ulaşılabilir ve tamamlayıcılarıyla uyumlu hedefler koymalıyız” dedi.

“Güneşte Hedef 200 Bin MW Olmalı”

Korkmaz, Türkiye’nin 2024 yılına kadar 200 bin MW elektrik santrali hedefine ulaşması gerektiğini belirterek, “Bu söylediğim sadece güneş. Tabii bunu tek başına güneş santralleri olarak ele almayıp, tamamlayıcılarıyla birlikte ele almalıyız. Yani bataryasıyla, hidrojeniyle, depolamasıyla, rüzgârıyla ve doğru kullanılan HES’iyle birlikte 200 bin MW’lik güneş santrali hedefinden söz ediyoruz.” Utku Korkmaz, bunun gerçekçi bir hedef olup olmadığı yönündeki soruyu “Tüm bunlara ihtiyaç var, çünkü Türkiye ekonomik olarak işlerin yolunda gitmediği zamanlarda bile elektrik talebinde yüzde 5 – 6 ile büyüyor. Ve bu büyüme de devam edecek” şeklinde konuştu. güneş enerjisi

Güneş Santrali Prosedürleri Hızlandırılmalı

Türkiye’de halen her türlü ekonomik ölçeğe göre kurulmasının önünde herhangi bir engel olmadığını kaydeden Solarçatı YK Başkanı Utku Korkmaz, “Ama bunların biraz daha hızlandırılması, bürokratik engellerin nispeten azaltılması lazım. Çünkü kurulum süreçlerinde halen bürokratik engeller ya da yavaşlıklar var. Onların kaldırılması ve güneş yatırımlarının önünün net şekilde açılması gerekiyor. Çünkü en ucuz elektrik kaynağı bu” dedi. (Enerji Günlüğü)

Bu Yazıya Yorumunuz Ne?
  • 0
    harika_
    Harika!
  • 0
    g_zel_erik
    Güzel İçerik
  • 0
    d_nd_r_c_
    Düşündürücü

] }

Yorum Yap