Boğaziçi Üniversitesi Sarıtepe Kampüsü’nde Avrupa ve Türkiye’nin ilk karbon negatif biyorafineri tesisi açıldı.
Boğaziçi Üniversitesi Sarıtepe Kampüsü’nde önemli bir adım atıldı. Kampüse karbon negatif biyorafineri tesisi kuruldu. Tesisin açılışına Enerji Bakanı Fatih Dönmez ile Sanayi Bakanı Mustafa Varank katıldı.
Yazıdaki Başlıklar
Yosundan Üretilen Yakıt denendi
Açılış etkinlikleri kapsamında karbon negatif biyorafineri tesisinde üretilen yakıt ile küçük bir jet motoru çalıştırıldı. Tesiste ağırlıklı olarak yosun biyokütlesinden jet yakıtı üretimi gerçekleştirilecek.
Fosil Yakıt Yerine Biyo Yakıt
Tesiste fosil yakıtlara bağlı kalınmadan biyoekonomi ağırlıklı bir büyüme modeli hedefleniyor. Yani tesiste yosun temelli enerji üretimi gerçekleştirilecek.
Öte yandan tesise bağlı deniz ve karada kurulacak yosun üretim reaktörlerinden insanlar için gıda takviyesi ürün, hayvan yemi çalışmaları, organik gübre ve biyo yakıtlar geliştirilmesi planlanıyor.
Avrupa’nın İlk Karbon Negatif Entegre Biyorafinerisi
Sıfır atık amaçlı kurulan tesis, Avrupa ve Türkiye’nin ilk karbon negatif entegre biyorafinerisi olma özelliğini taşıyor.
Tesis KOBİ’lere destek olacak
Tesiste yıllık yaklaşık 1200 tonluk ıslak yosun kütlesi işlenirken başta gıda, enerji, çevre ve sağlık sektörleri olmak üzere birçok farklı sektörde faaliyet gösteren KOBİ’lere (Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler) danışmanlık, proje geliştirme, teknoloji transferi, test ve analiz hizmetleri verilecek, istihdam yaratılacak ve sektör gelişimi sağlanacak.
Uçaklar İçin Biyoyakıt
Uçaklar için biyoyakıt çalışmasında önemli yol kat ettiklerini belirten Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi ve Biyoekonomi Odaklı Kalkınma için Entegre Biyorafineri Konsepti Projesi Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Berat Zeki Haznedaroğlu, şu ifadeleri kullandı,
“Proje kapsamında yosun tabanlı ürünlerimizi altı sektör için geliştiriyoruz. Bunlardan bir tanesi de enerji sektörü. Bu sektör için yosun tabanlı biyojet yakıtı ve biyodizel ürünlerimiz var. Özellikle Türk Hava Yolları olmak üzere, sivil havacılık sektöründe sera gazı emisyonlarının azaltılması için yosun tabanlı biyojet yakıtı geliştiriyoruz. Jet yakıtı projesinin üçte birini tamamlamış durumdayız. Şu anda yosunlardan elde edilen yağ optimizasyonunu gerçekleştirdik. 2022’nin ikinci çeyreğinde bütün testleri ve sertifikasyon işlemleri tamamlandıktan sonra, Türk Hava Yolları desteğiyle demo uçuşumuzu yapacağız.”