Hidrojenle çalışan uçak geliştirildi!
  1. Anasayfa
  2. Haber

Hidrojenle çalışan uçak geliştirildi!

Hidrojenle çalışan uçak haberi teknoloji meraklılarını heyecanlandırdı. Hidrojenin yakıt olarak kullanılması birçok hava aracının geliştirilmesini hızlandırabilir.

Birleşik Krallık ve Havacılık ve Uzay Teknolojisi Enstitüsü önemli bir ortaklığa imza attı. Sıvı hidrojen ile çalışan bir uçak geliştiren Havacılık ve Uzay Teknolojisi Enstitüsü ve Birleşik Krallık gözleri üzerinde topladı.

hidrojenle calisan ucak2

Tam Depo İle Dünyanın Yarısını Gezebiliyor

Yapılan açıklamaya göre geliştirilen uçak tam depo ile dünyanın yarısını uçabiliyor. Öte yandan bu süre içerisinde uçak yakıt ikmaline gerek duymayacak.

Sıfır karbon konusu günümüzde oldukça popüler hale geldi. Konuyla ilgili çalışmalar tüm hızıyla devam ederken havayolu ulaşım sektörü bu konuda çalışmalara başladı.

FlyZero Projesi Dünyaya Tanıtıldı

Birleşik Krallık tarafından finanse edilen ve Havacılık ve Uzay Teknolojisi Enstitüsü (ATI) tarafından geliştirilen FlyZero projesi dünyaya tanıtıldı. Proje kapsamında iki ortak sıvı hidrojenle çalışan uçak geliştirmeyi başardı. Bu haber havacılık meraklılarını heyecanlandırdı.

Yolcu Uçağı Konseptinde Geliştirildi

Sıvı hidrojen ile çalışan uçak iki turbofan motora ve 54 metre kanat açıklığına sahip. Yolcu uçağı konseptinde geliştirilen uçak 279 yolcuyu taşıyabiliyor. Yapılan açıklamalara göre bu uçak tüm yolcularını Londra’dan San Francisco’ya veya Londra’dan Yeni Zelanda Auckland’e taşıyabiliyor. Günümüzde kullanılan tüm yolcu uçaklarıyla konfor ve hız konusunda benzeşen uçak sıfır karbon salınımı yapıyor.

Hidrojenle Çalışan Uçaklar Daha Ekonomik Hale gelecek

Arka gövdesinde hidrojenin -250 santigrat derecede depolanmasını sağlayacak yakıt tanklarının bulunduğu konsept uçak, ön gövdeyi kaplayan iki yakıt tankı ile yakıt kullanıldıkça denge sağlayacak. 2030 yılının ortasına kadar diğer sektörlerin hidrojene geçiş yapacağını düşünen ATI, maliyetlerin azalacağını ve hidrojen ile çalışan uçakların daha ekonomik bir hale geleceğini belirtiyor.

Yakıt ikmali altyapısının yetersiz olması ve depolama zorluğu sebebiyle hidrojenle çalışan uçakların geliştirilmesinin uzun bir zaman alacağını söyleyebiliriz.

Öte yandan Türkiye’nin duyurduğu Milli Muharip Uçak projesi için üretim tarihi 18 Mart 2023. Bu tarihte uçağın kontağı çalıştırılacak. Projenin başarılı sonuçlanmasının akabinde Türkiye havacılık sektörü için başka projeler de hayata geçirecek.

Bu Yazıya Yorumunuz Ne?
  • 0
    harika_
    Harika!
  • 0
    g_zel_erik
    Güzel İçerik
  • 0
    d_nd_r_c_
    Düşündürücü

Yorum Yap