Isı Transferi Çeşitleri ve Isı İletkenliğini Etkileyen Özellikler
  1. Anasayfa
  2. İnşaat Mühendisliği

Isı Transferi Çeşitleri ve Isı İletkenliğini Etkileyen Özellikler

Isı transferi, yüksek sıcaklık nesnesinden düşük sıcaklık nesnesine 3 farklı modda gerçekleşir:

Isı Transferi Çeşitleri

İletim

Katı cisimler ve sabit sıvı veya gaz ortamları arasında ısı transferidir. Atomlar arasında titreşim yoluyla gerçekleşir.

Konveksiyon

Akan sıvı veya gaz ortamları arasında ısı transferi. Transfer, atomların ve moleküllerin kütle hareketi yoluyla gerçekleşir.

Radyasyon

Görünür ışıktan daha kısa dalga boylarına sahip elektromanyetik dalgalar şeklinde ısı transferidir. Transfer, fotonların radyasyonu ile gerçekleşir. Özel bir ortama gerek yoktur (örneğin, güneş enerjisinin Dünya’ya aktarılması).

Isı İletkenliğini Etkileyen Özellikler

Isı iletkenliği, iki yüz arasındaki dengede 1°C sıcaklık farkı olan homojen bir malzemenin birim kalınlığı ve birim alanı boyunca aktarılan ısı miktarı ile ölçülür. İletkenlik bir malzeme özelliğidir ve kendine has özellikleri vardır;

Yoğunluk

Bir nesnenin yoğunluğu boşlukların hacmine bağlıdır. Aynı tip malzemeler arasında daha düşük yoğunluğa sahip olan daha düşük ısı iletkenliğine sahiptir.

Boşlukların Büyüklüğü ve Dağılımı

Aynı tip ve yoğunluktaki malzemeler, boşlukların boyutuna ve dağılımına bağlı olarak farklı ısı yalıtım özelliklerine sahip olabilir. Çok sayıda küçük boşluğa sahip malzemeler, az sayıda büyük boşluğa sahip olanlardan daha iyi izolatörlerdir. Bununla birlikte saç çizgisi, kılcal boşluklar, nem içeriği nedeniyle termal iletkenliği artırabilir.

Mineralojik Yapı

Kristal yapıya sahip nesneler, ısıyı amorf yapıya sahip olanlardan daha iyi iletir. İç yapıda kusurları olmayan veya safsızlık atomları olmayan metaller, alaşımlarından daha iyi ısı iletir. Betonun ısı iletkenliği büyük ölçüde agrega tipine bağlıdır. Örneğin, yüksek fırın cürufu ile yapılan beton, ezilmiş kil tuğlalarla yapılandan daha iyi bir yalıtkandır.

Denge Nem İçeriği

Isı iletkenliği nem içeriği ile artar. Bir nesnenin ısı iletkenliği, laboratuvardaki fırın kuru numuneleri üzerinde ölçülür. Ancak yapılardaki malzemeler asla fırında kurutulmadığından pratik bir önemi yoktur. Bunun yerine denge nem içeriğindeki termal iletkenlik, termal iletkenliğin hesaplama değeri olarak kabul edilir.

Suyun Isıl İletkenliği

İç boşlukları ve gözenekleri olan malzemelerin termal iletkenliği, bu boşluklarda ve gözeneklerde bulunan su miktarına bağlıdır. Suyun ısı iletkenliği katıların yaklaşık 20 katı olduğundan inşaat malzemelerinin minimum ısı iletkenliği fırında kuru halde ölçülürken, maksimum ısı iletkenliği tamamen doymuş durumda ölçülür.

Bu Yazıya Yorumunuz Ne?
  • 0
    harika_
    Harika!
  • 0
    g_zel_erik
    Güzel İçerik
  • 0
    d_nd_r_c_
    Düşündürücü

] }

Yorum Yap