Türkiye’de kripto para vergi döneminin başladığına dair düzenlemeler gelmeye devam ediyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türkiye’de halihazırda faaliyet gösteren tüm kripto para borsalarına bir tebligat gönderdi. Sektörel haber kaynaklarına göre, gönderilen bu tebligatta kullanıcı verileri talep edildi.
Birkaç hafta önce Maliye Bakanlığı tarafından 2021 yılı içerisinde Dijital Para Yasası’nın geleceği açıklanmıştı. Bugün gönderilen bu tebligatla birlikte yasayı hazırlamaya yönelik çalışmaların son hızda devam ettiğini görebiliyoruz. Peki ne tür kullanıcı verileri talep edildi?
Yazıdaki Başlıklar
Borsalardan İstenen Kullanıcı Bilgileri
Hazine ve Maliye Bakanlığının, borsalardan istediği kullanıcı bilgileri arasında TC kimlik numarası, kullanıcının borsaya kayıt olduğu tarih ve kullanıcı unvanı gibi bilgiler bulunuyor. İstenen tüm bilgiler ise şu şekilde;
- Kullanıcının Sanal Para Cüzdan Numarası (Kullanıcı ID): Borsa sisteminde tanımlı olan kullanıcı hesap numarası
- Kullanıcı Hesap Türü: Kripto para işlemi yapılan hesabın Bireysel hesap, tüzel hesap veya SVHS’nin kendisine ait kullanıcı hesabı olduğunu anlamayı sağlayan kullanıcı bilgisi.
- Kullanıcı Kimlik Türü: TC kimlik numarası, vergi kimlik numarası, yabancı kimlik numarası ve pasaport numarası gibi bilgileri içerir.
- Kullanıcı Kimlik Numarası: Kripto para işlemi yapan kullanıcının kullanıcı hesap türü belgesine göre oluşturulmuş kimlik numarasıdır.
- Kullanıcı Unvanı: Gerçek kişilikler için isim soy isim bilgisiyken, tüzel kişilikler için unvan bilgisidir.
- Kullanıcının Kayıt Olma Tarihi: Kullanıcının sisteme dahil olduğu tarihi belirtir.
- Stok Tarihi: Yıl – Ay – Gün biçiminde gösterilen stok tarihi, stok gününü belirtir.
- Stok Varlığı Miktarı: Kullanıcının sahip olduğu stok varlık biriminin miktarını gösterir.
- Stok Varlığının Kuru: Kullanıcının sahip olduğu varlık biriminin TL cinsinden anlık kur değerini belirtir.
Tüm Kullanıcı Bilgileri Devlette Olacak
Yukarıda istenen bilgilerin de gösterdiği üzere, borsa sistemlerindeki tüm kullanıcıların bilgileri artık devlet tarafından bilinecek. Bu uygulama ile birlikte, kullanıcılar kripto para işlemlerini artık anonim olarak yapamayacak. Şuan borsalardan herhangi bir tepki gelmese de faaliyetlerini yurt dışından sürdüren borsaların kullanıcı bilgilerini paylaşıp paylaşmayacağı henüz belli değil.
Gönderilen tebligattaki en dikkat çeken noktalardan biri ise kullanıcıların vergi kimlik numarasının istenmesidir. Kripto para vergi gelecek mi henüz belli olmasa da istenen bu bilgiyle geriye dönük vergilendirme işlemi de uygulanabilir. Aynı zamanda, kullanıcıların kayıt olduğu tarih ve işlem tarihleri gibi bilgiler de istendiği için bu tarz bir uygulamanın yapılabilme ihtimali oldukça yüksek.