Türkiye kömür kullanımını bırakacak mı?
  1. Anasayfa
  2. Haber

Türkiye kömür kullanımını bırakacak mı?

Türkiye kömür kullanan ve bunun sonucunda büyük zararlar gören bir ülke. Peki dünya yavaş yavaş kömürden vazgeçerken Türkiye kömür kullanımına devam edecek mi?

Dünya büyük bir iklim krizi ile karşı karşıya. Birçok kaynak için geri sayım düğmesine basılmış olduğu kabul ediliyor. Şuan sahip olduğumuz birçok kaynak yakın ve uzak gelecekte olmayacak.

Öte yandan konuyla ilgili olarak düzenlenen COP26 İklim Değişikliği Zirvesi’nde karamsar tablo gözler önüne serildi. Zirvede yapılan sunumlarda pek çok ülkenin sanayi üretimini arttırdığı ve bunun sonucunda havanın ve kaynakların daha hızlı bir şekilde kirlendiği kaydedildi.

Dünyada birçok ülke kömür ile özellikle elektrik enerjisi üretiyor. Bu elektrik enerji ise sanayide ve konutlarda kullanılıyor. Sanayi üretimi arttığı taktirde daha fazla elektriğe ihtiyaç olacak bu da kömür tüketimini arttıracak.

cop26 iklim degisikligi zirvesi

40’tan Fazla Ülke Kömür Tüketimine Son verecek

Zirvede başlatılan kampanyaya katılan 40’tan fazla ülke elektrik üretimi için kömür kullanmayacağını ve kademeli olarak kömür tüketimini sonlandıracağına dair söz verdi.

Bu kadarı COP26 İklim Değişikliği Zirvesi’nin ev sahibi İngiltere duyurdu. İngiltere zirvede yaptığı açıklamada aralarında Şili, Fas, Kanada, Mısır, Vietnam ve Polonya gibi ülkelerin olduğu 40’tan fazla ülkenin artık elektrik enerjisi için kömür kullanmayacağına dair söz verdiğini ve protokolü imzaladığını duyurdu.

40 ülkenin imzaladığı “Kömürden Temiz Enerjiye Dönüşüm” anlaşmasına göre büyük devletler 2030 tarihine kadar, yoksul ülkeler ise 2040 yılına kadar kömür kullanımını sürdürebilecek. Bu tarihlerden sonra kömür kullanımı 0’a inecek. Bu oluşumun dışında ise 190 ülke ve organizasyon kömür kullanımının sıfırlanması için küresel bir birlik oluşturdu.

ABD, Çin, Avustralya ve Hindistan Gibi Ülkelerden Ses Yok

Öte yandan dünyada yüklü miktarda kömür kullanan ABD, Çin, Avustralya ve Hindistan gibi ülkelerden anlaşmaya destek gelmedi. Dünyanın en fala kömür kullanan ülkeleri taahhütte bulunmayacaklarını açıkladı.

Türkiye Kömür Taahhüdünde Bulunmadı

Türkiye de özellikle elektrik üretirken kömüre başvuran ülkelerden birisi. Zirvede hazırlanan anlaşmaya Türkiye de katılmadı. Taahhüdünü imzalamayan Türkiye kömür kullanımı konusunda çekimser kaldı. Yani Türkiye kısa süre içerisinde kömürden vazgeçmeyecek.

Bu Yazıya Yorumunuz Ne?
  • 0
    harika_
    Harika!
  • 0
    g_zel_erik
    Güzel İçerik
  • 0
    d_nd_r_c_
    Düşündürücü

] }

Yorum Yap