Avrupa’nın lokomotifi Almanya nükleer enerjiyi bırakıyor
  1. Anasayfa
  2. Enerji

Avrupa’nın lokomotifi Almanya nükleer enerjiyi bırakıyor

Almanya’dan dikkat çeken bir açıklama geldi. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Almanya Ekonomik İşler ve İklim Eylem Bakanı Robert Habeck, 2021 yılında ülkede bulunan tüm nükleer santrallerin kapanacağını duyurdu. Ülkenin enerji bakımından durumunu açıklayan Alman Bakan, santrallerin kapanmasının ülkede enerji açığı yaratmayacağını belirtti.

avrupa’nin lokomotifi almanya nükleer enerjiyi bırakıyor

Almanya Ekonomik İşler ve İklim Eylem Bakanı Robert Habeck, Almanya’da bulunan 3 adet nükleer santralin işletme ruhsatının 2021 yılında sona ereceğini açıkladı. Alman Bakan ruhsatların yenilenmeyeceğini ve nükleer santrallerin açılmamak üzere kapanacağını duyurdu. Santraller 2022 yılının sonuna doğru tamamen kapanmış olacak.

Almanya Nükleer Güvenliği Sağlamış Oldu

2011 yılında birçok ülke nükleer enerjiden çıkış anlaşması imzalamış ve çıkış işlemlerini başlatmıştı. Konuyla ilgili açıklama yapan Ekonomik İşler ve İklim Eylem Bakanlığı (BMWi), nükleer tesislerin kapanmasının 2011’de imzalanan anlaşma gereği olduğunu belirti. Yapılan anlaşma kapsamında nükleer enerjiden çıkan en büyük devlet Almanya oldu. Almanya ülkedeki nükleer güvenliği sağlamış oldu.

Merkel’in Başlattığı Çalışma Amacına Ulaştı

2011 yılındaki Fukuşima felaketinin ardından, Eski Almanya Başbakanı Angela Merkel, aralarında ülkedeki tüm nükleer santrallerin güvenlik denetiminin de bulunduğu bir nükleer ödeme geciktirmesi (moratoryum) başlatmıştı. Bu hamle, Almanya’nın nükleer enerjiden aşamalı olarak çıkışının hızlanmasına yol açmıştı. Başbakan Merkel’in yaptığı bu hamle 11 yıl sonra nihai hedefine ulaştı.

Almanya’da Enerji Açığı Yaşanmayacak

Son kalan nükleer santrallerin kapanmasının, son yıllarda Almanya’da artan ve uluslararası standartlara göre çok daha yüksek olan enerji arzının güvenilirliğini ve kapasitesini etkilemediğini belirten BMWi, “Bunun gelecekte nükleerden vazgeçilmesiyle birlikte yüksek seviyede kalacağını” belirtti.

“Kilit Bir Ön Koşuldur”

Konuyla ilgili konuşan Habeck, “Enerji arzımızın dönüşümünü sistematik olarak ilerletmek önemli. Sürdürülebilir şekilde üretilen elektriğin güvenli bir şekilde tedarik edilmesi, ekonomimizi ve endüstrimizi iklim nötrlüğü ile uyumlu hale getirmek ve böylece sürdürülebilir refah yaratmak için kilit bir ön koşuldur” ifadelerini kullandı.

Federal İstatistik Ofisi’nden yapılan açıklamaya göre, Almanya’da üretilen ve 2021 yılının üçüncü çeyreğinde kullanıma sunulan elektriğin neredeyse yüzde 57’si kömür, doğal gaz veya nükleer enerji gibi geleneksel enerji kaynaklarından gelmeye devam etti.

Bu Yazıya Yorumunuz Ne?
  • 0
    harika_
    Harika!
  • 0
    g_zel_erik
    Güzel İçerik
  • 0
    d_nd_r_c_
    Düşündürücü

] }

Yorum Yap