Çip krizi devam ederken yeni bir çip krizi daha patlak verebilir. Konuyla ilgili Intel’den dikkat çeken bir açıklama geldi. Çin Tayvan gerilimine dikkat çeken şirket sektörün yeni bir kriz ile boğuşmaması için hükümetlerden yardım istedi.
Tüm dünyada devam eden bir çip krizi var ve bu krizin en büyük aktörlerinden birisi Tayvanlı TSMC şirketi. Pandeminden önce ve pandemi ile birlikte aşırı bir sipariş yoğunluğunda boğulan TSMC, bu talepleri kaldıramadı. Öte yandan Samsung ve Intel gibi şirketlerde çip üretimi konusunda bekleneni karşılayamayınca kriz bir anda tüm dünyaya sıçradı.
Yazıdaki Başlıklar
Çip Krizi
Ayrıca Tayvan’da birçok çip ve teknoloji üretici şirket bulunuyor. Pandemi ile birlikte fabrikaların kapanması ve üretimin durması çip krizinin boyutunu artırdı.
Şimdilerde ise tüm piyasayı ve dünyayı endişelendiren bir gelişme yaşanıyor. Çin ve Tayvan krizi olarak adlandırılan süreçte Çin Tavyan’ı işgal etmeyi planlıyor. Eğer durum böyle bir hal alırsa birçok sektör ve piyasa durumdan ciddi şekilde etkilenecek.
Tayvanlı şirketler
Tayvan’da sahneye çıkan ve uluslararası bir hal alan teknoloji devleri önemli birçok sektörü elinde tutuyor. Bunlardan birisi olan ve dökümcülüğü ile ün yapmış TSMC şirketi çip konusunda piyasanın en iyisi konusunda. Yaşanan gerilim nedeniyle bu şirketler kara kara düşünüyor ve hükümetlerden yardım istiyor.
Çin-Tayvan Gerilimi
Geçmişte Tayvan aslında Çin topraklarının bir parçasıydı. Çan Şek, 1940’lı yıllara kadar Çin’i yönetti. Mao’nun yönetimindeki Çin Sovyet Yönetimi, Çan Şek’i devirince o da Tayvan’a kaçtı. Ve Çan Şek 1975’e kadar bu bölgeyi yönetti.
Birleşmiş Milletler, Mao’nun kurduğu Çin Halk Cumhuriyeti’ni tanımasıyla birlikte Tayvan özerk bir bölge olarak varlığını sürdürdü. Ancak Çin Halk Cumhuriyeti, hiçbir zaman baskısını Tayvan’dan çekmedi.
Intel ABD’yi Uyardı
Yaşanan bu gelişmelerin ardından Intel’in patronu Pat Gelsinger yayınladığı mesaj ile birlikte ABD hükümetini uyardı. Gelsinger olası bir savaş sonucu teknoloji konusunda büyük aksamaların olacağını belirtti.
Yapılan açıklamalara göre Intel 5nm ve sonrasında üretim yapabilecek kapasiteye sahip değil. Samsung ve TSMC’nin hızlı bir üretim sürecine girebilmesi için ise hükümetlerin maddi ve manevi desteğine ihtiyaçları var.