Savunma sanayinde özellikle de helikopterlerin silah sisteminde kullanılan AC/DC çevirici Türkiye tarafından bir süredir alınamıyordu.
Savunma sanayimiz için Türk mühendisler önemli bir çalışma gerçekleştirdi. Türkiye’deki helikopterlerin silah sisteminde bulunan AC/DC çevirici yerli ve milli olarak üretildi.
Türkiye’ye özellikle ABD ve AB ülkeleri silah ve ekipman konularında zorluk çıkartabiliyor. İhtiyacımız olan birçok araç gereç siyasi nedenler yüzünden alınamıyor. Bu kapsamda hayati olan silah ve parçalar Türk mühendisler tarafından geliştiriliyor. Oluşturulan platformlar belli bir bütçe ve zamanda projeyi hayata geçiriyor.
Yazıdaki Başlıklar
SAVUNMA SANAYİ: ASKERİ AC/DC KONVERTERLER
Savunma sanayinde ihtiyaç duyulan parçalar arasında elektronik sistem ve güç yönetim birimleri ön plana çıkıyor. Makinalardaki enerjinin arıza vermemesi ve dönüştürülmesi konularında bazı parçalara ihtiyaç duyuluyor. Bu kapsamda kullanılan “askeri AC/DC konverterler” (çevirici) havacılık alanında sıklıkla kullanılıyor.
HAVACILIK SANAYİNDE YAYGIN OLARAK KULLANILIYOR
Anova Ar-Ge Teknolojileri, son zamanda yurt dışından alınamayan çeviriciler konusunda bir araştırma yaptı. Yapılan çalışmalar sonucu AC/DC çeviricinin önemi bir kez daha gözler önüne serildi.
AC/DC çevirici konusunda açıklamalarda bulunan Anova Ar-Ge Teknolojileri Elektronik Tasarım Müdürü İbrahim Altunsoy, çeviricinin 2 ana üreticisi olduğunu belirtti. Modüler yapıdaki AC/DC çeviricilerle farklı akım ve gerilim seviyeleri için çözümler üretilebildiğini anlatan Altunsoy, Türk savunma ve havacılık sanayisinde yaygın olarak kullanılan bu ürünleri bir süredir gündeme alarak geliştirme çalışmaları yaptıklarını ifade etti.
2500 VATLIK MODÜLER AC/DC ÇEVİRİCİLER
Türkiye’nin ihtiyacını karşılamak için 2500 vatlık modüler AC/DC çeviricileri dünyada ilk kez ürettiklerini belirten Altunsoy, şu ifadeleri kullandı, “Böylece halihazırdaki üreticilerin üretmediği bir ürünü ihtiyaç üzerine yerlileştirdik. Daha sonra daha küçük boyutlu 50, 100, 250, 500 vatlık versiyonları ile yerli bir ürün ailesi için çalışmamızı genişlettik. 500 vatlık AC/DC çevirici, 10 yıldır bir hava platformunda kullanılıyordu. Bu ürünün içindeki çevirici artık tedarik edilemiyor. Helikopterin silah sistemini yöneten bir güç birimi. Bu olmazsa platform ya silahsız uçacaktı ya da yeni bir çözüm üretilmesi gerekiyordu. Bu ürünü de edindiğimiz tecrübeyle kısa sürede ürettik. Yakın zamanda platforma takılacak. 2500 vatlık ürünün teslimatları başladı, 500 vatlık versiyonunun teslimatlarına da bu sene başlayacağız. Yerli AC/DC çeviricilerimizin kalifikasyonu tamamlandı, platform seviyesindeki testleri de devam ediyor. 2016’da başlayan faaliyetler sonucunda hem mevcut projelerdeki yerli ürün ihtiyacını karşılıyoruz hem de yerli ürün ailesi oluşturduk.”
“DC/DC ALANINDA DA ÇALIŞMALAR BAŞLATILACAK”
Çeviricilerin tüm elektronik sistemlerde kullanıldığını özellikle de, silah, radar, navigasyon sistemlerinin, her türlü bilgisayar, hesaplama, sensör birimlerinin bu güç çeviricilerine ihtiyaç duyduğunu söyleyen Altunsoy, “DC/DC tarafında da gelecek yılın ilk çeyreğinde ürünlerimiz çıkacak. AC/DC görece zor bir alan. Üretici sayısı çok sınırlı. Kendi ihtiyacımız olduğu için bunu önceliklendirdik” dedi.